Praca przy granicy niemieckiej, gdzie wybrać zakwaterowanie? |
Autor |
Wiadomość |
snochems
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 02, 2015 11:30 am Praca przy granicy niemieckiej, gdzie wybrać zakwaterowanie?
|
|
|
Witam serdecznie,
Jest to mój pierwszy post, mam nadzieje, że wszystko napisałem w odpowiednim dziale.
Od miesiąca zamieszkujemy z dziewczyną w Holandii, kwaterę mamy przez super agencje pracy, która skrobie nas 400 E za łóżko. Zapewne sami wiecie jak jest na początku, dość ważny jest każdy grosz. Warunki w mieszkaniu są jakie są, ostatnio biegał szczur - hardcor.
Moje pytanie brzmi, czy lepiej jest wynająć mieszkanie w Niemczech i po prostu dojeżdżać do pracy te kilka km więcej czy wynająć w Holandii? z tego co szukałem widzę, że mieszkania w Holandii są droższe, ale teraz nasuwa się kolejne pytanie... Co wybrać pod względem lokalnym? Zależy nam na zameldowaniu, na pełnej opiece medycznej, w razie czegoś, na urzędzie pracy - Po prostu na jakimś zabezpieczeniu.
Pozdrawiam
Damian |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Sie 02, 2015 2:59 pm
|
|
|
snochems napisał/a: |
Moje pytanie brzmi, czy lepiej jest wynająć mieszkanie w Niemczech i po prostu dojeżdżać
Zależy nam na zameldowaniu, na pełnej opiece medycznej, w razie czegoś, na urzędzie pracy - Po prostu na jakimś zabezpieczeniu. |
Moim zdaniem - Powinienes najpierw rozwazyc wszystkie za i przeciw, mieszkania w Holandii lub w Niemczech ale i tak nie spodziewam sie, ze ktos jest w stanie odpowiedziec na pytanie ..co lepiej
bo zalezy to w duzej mierze od ciebie samego i od tego , czego/ lub jakich korzysci spodziewasz sie jesli bedziesz wynajmowal mieszkanie w Niemczech a pracowal w Holandii .
Skoro zalezy wam na zameldowaniu i calej reszcie , to niestety pozostaje wynajac to drozsze mieszkanie w Holandii , ewentualnie poszukaj watkow o podobnej tematyce ,sa juz na forum . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Czw Sie 06, 2015 9:44 pm
|
|
|
Jeśli nie masz super daleko do pracy to wybrałabym mieszkanie w Niemczech... Głównie ze względów finansowych, naprawdę dużo taniej wynajmiesz mieszkanie, zapłacisz bieżące rachunki (telefon, prąd, gaz, woda, itp.). Sama kiedyś tak mieszkałam (a swego czasu miałam nawet 65 km w jedną stronę do pracy). Zameldowanie w Niemczech jest bezproblemowo akceptowane w Holandii, tak samo Holenderskie ubezpieczenie w Niemczech (tyle że musisz pójść do niemieckiej ubezpieczalni z umową którą podpiszesz w Holandii, wtedy możesz korzystać z lekarzy i służby zdrowia w obu krajach).
Do Holandii przeprowadziłam się w związku z dużą odległością do pracy mojego męża, i muszę pochwalić tutejszy system edukacyjny (niższy poziom, ale dzieci szczęśliwsze), ale to już inny temat, Ty o dzieciach nie wspominałeś |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
zuziek111
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2015 1:17 pm
|
|
|
Och, mieszanie to odwieczny problem polaków za granicą. Holendrzy czy
Niemcy mają po prost nas czasami za idiotów. Moim zdaniem najlepiej szukać mieszkania przez portale czy agencje, ale trzeba dobrze rozważyć propozycję,a przede wszystkim obejrzeć lokum, bo szczur to faktycznie hardcor. Polecam ci fajną stronką: http://polskieinfo.euIm możesz zaufać. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|