Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 17, 2014 11:15 am |
ZORGTOESLAG |
Autor |
Wiadomość |
fisichella4
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2015 6:45 pm
|
|
|
Witam a chcaiłbym się dowiedzieć czy mogę zmienić numer konta bo pieniądze z balastingu przychodza mi na konto w PLN a teraz kurs jest niski a mam również konto w EURO i wolałbym aby tam pieniądze szły? Czy musze do biura pisać czy w prosty sposób sam zmienie? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
nanetka85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Cze 12, 2015 10:09 am
|
|
|
taki post umiescilas juz w innym temacie |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Cze 12, 2015 12:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
fisichella4
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 22, 2015 9:50 pm
|
|
|
Witam za 2 miesiace koncze prace w Holandii a zorteslage wyplaca mi co miesiac (20-stego) jak z tego zrezygnowac? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2015 2:16 pm
|
|
|
Przez DigiD sie zalogowac i zastopowac na toeslagen.nl |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2015 10:11 pm
|
|
|
marbed35320 napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczów Mam pytanie odnośnie dofinansowania do ubezpieczenia zdrowotnego. Podobno można starać się o jego całkowity bądź też częściowy zwrot.
Pytanie jakie warunki trzeba ku temu spełnić ? Gdzie zgłosić się z takim wnioskiem (niestety pracodawca nie oferuje załatwienia tej formalności) ? Jakie dokumenty przygotować ? Czy można się starać o zwrot kosztów poniesionych przed datą złożenia wniosku ? NO i ostatecznie ile czasu czeka się na decyzję ?
Dodam tylko, że jestem na wiekówce i składka ta boli moją wypłatę (~17,5 E tygodniowo) |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
nicraM
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 12, 2015 8:52 pm
|
|
|
Witam, mam pytanie. Spotkał się ktoś z taka sytuacja? Cały czas Belasting wysyłał mi na konto zaliczkę za ubezpieczenie a tu nagle w lipcu nic nie wpadło na konto tylko poczta przysłali mi ze mam oddać do 1 września cala kwotę która mi przelewali na konto. Kolega dzwonił do nich w moim imieniu i "ponoć" od stycznia nie było opłacanej składki a przecież sam ją place i według mnie jest ok zresztą według ubezpieczalni tez wszystko jest ok bo mila pani sprawdziła i widziała wpływy w systemie tylko teraz belasting cos kombinuje a ja musze oddać zaliczki za 7 miesięcy ponad 520 euro a zaznaczę jeszcze ze nie przekraczam progu podatkowego a ubezpieczenie opłacam sam od września ubiegłego roku. Może ktoś wie jak to przeskoczyć czy da się coś z tym zrobić. Z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Sie 12, 2015 11:27 pm
|
|
|
nicraM,
Przeciez w liscie ktory otrzymales masz uzasadnienie, dlaczego belasting zada zwrotu zorgtoeslag, kolega podczas rozmowy telef. nie zapytal co trzeba w takim wypadku zrobic ?
jesli placiles to posiadasz dowody wplat, i to powinno sprawe w belastingu wyjasnic .
Juz chyba ktos w tym temacie wspominal ... piszesz kilka zdan wyjasnienia + kopie wyciagow oplat za ubezpieczenie to dostarczasz do BD i sprawa powinna zostac zalatwiona
o ile oczywiscie tylko o to chodzi.. moze wklej ten list do tematu w ktorym tlumaczymy obczaimy o co biega . |
|
|
|
|
nicraM
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 14, 2015 9:28 pm
|
|
|
Przede wszystkim dziękuję za szybką odpowiedź i tak mi się nasunęło dzisiaj kiedy przeglądałem papiery ze ubezpieczalnia sama zmieniła numer konta na które wpłacałem składki na ubezpieczenie. Może o to chodzi i belasting nie widział wpłat...??? Jeżeli tak co co robić płacić i wyjaśniać czy dzwonić i tłumaczyć a może nr konta nie ma znaczenia?? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pią Sie 14, 2015 10:26 pm
|
|
|
nicraM, Cytat: | ubezpieczalnia sama zmieniła numer konta na które wpłacałem składki |
Wplacanie skladek do ubezpieczalni ,a dodatek z BELASTINGDIENST to dwie rozne sprawy
Nie wazne jaki numer konta podala ci ubezpieczalnia , to jest jej konto a co z tym zwiazane
w tej sprawie nie ma to znaczenia .
Przeciez to z twojego, osobistego konta bankowego robione sa przelewy/ czy oplaty
Zawsze, najwazniejszy bedzie numer twojego konta , ktory podales (a ktory jest znany w administracji BD ...)
To na ten (swoj )numer konta otrzymujesz dodatki z belastingdienst |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sie 14, 2015 10:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nicraM
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 16, 2015 7:47 pm
|
|
|
Witam mam jeszcze jedno pytanie: czy żeby udowodnić DB ze robiłem wpłaty to wystarcza wydruki z konta czy musze iść do banku i wziąć od nich wyciągi z przelewami na numer ubezpieczalni? Pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Sie 17, 2015 9:29 am
|
|
|
nicraM, Wyciagi z twojego kota ich nie ineteresuja . Wyslij im polise ubezpieczeniowa . Zadzwon do ubezpieczalni i powiedz ze z tego to a tego powodu potrzebujesz polise ew. potwierdzenie ze byles ubezpieczony od do . Ubezpieczalnia ci to wysle ty wyslesz do u.podatkowego wraz z odwolaniem . Bo wyslanie samego potwierdzenia tu nic nie wskora . Teraz to musisz pisac odwolanie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Sie 18, 2015 11:51 am
|
|
|
Baileys belasting chce wlasnie dowodow ze sie ubezpieczenie placilo wiec wyciagi z konta , bo mozna byc ubezpiezpieczony a ubezpieczenia nie palacic a oni chca byc pewni ze ktos jednak to ubezpieczenie placil |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Sie 18, 2015 5:21 pm
|
|
|
mavd, a mi powiedziano w belasting ze wlasnie im nici po wyciagach z kata bo ktos mogl wysyalc kaske na inne konto ( omylkowo ) i przez to nie byc ubezpieczonym . A ile biur pracy pobiera kase i po jakims czasie jednak okazuje sie ze ktos nie byl ubezpieczony ? wiec potwierdzenie wyciagami z konta nie jest dla bd potwierdzeniem
[ Dodano: Wto Sie 18, 2015 5:22 pm ]
jezeli ubezpieczalnia ma jakis problem to oczywiscie wyciagi z dowodami przelewow na ich kato sa rozstrzygajace . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
krolikos07
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2015 9:51 pm
|
|
|
Witajcie, to mój pierwszy raz na forum. Chciałabym przedstawić pokrótce swoją historię...
W Holandii pracowałam od 2005 do 2009 roku z przerwami. W któryms momencie podpisałam pismo z prośbą o dopłatę do ubezpieczenia. W 2005, 2006 i 2007 pieniądze te ktoś dostawał - przypuszczam, że biuro pracy, przez które tam pracowałam. Dodatkowo zwróciłam im część zaliczki za 2006, bo nie wiedziałam tak naprawdę za co każą mi płacić, ale zapłaciłam skoro kazali W 2008 dostałam 229euro dopłaty do ubezpieczenia i to od połowy roku jakoś. Teraz ścigają mnie holenderskie urzędy o zwrot zaliczki w wysokości 497 (428 bez odsetek), bo za dużo zarobiłam w 2008 roku. Ale jak mam im to wszystko zwrócić, skoro ja dostałam tylko 229 a reszta trafiła na czyjeś konto? Reszta czyli te 428 euro. Mam wszystkie wydruki z konta od 2005 roku i nie za bardzo wiem, jak z nimi walczyć... Proszę o jakąś radę, o słowo... Teraz po 7 latach się o to upominają i tak się zastanawiam czy w ogóle to płacić...znajdą mnie w Polsce? |
|
|
|
|
|