NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Wto Wrz 08, 2015 4:00 pm
Czolem moi drodzy!
Autor Wiadomość
barte46k
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 03, 2015 5:50 pm   Czolem moi drodzy!

Witam moi drodzy!

Wreszcie trafilem w odpowiednie miejsce. Serio szukalem takiego forum do czasu kiedy znajoma w pracy mi je pokazala.
Z gory przepraszam za brak uzywania polskich znakow.
Wiec aan de slag jak to mowia, bo to w sumie przewodni temat moich postanowien i przemyslen.
W dniu dziejszym przlala sie czara wku...nia goryczy.
Zapadla decyzja pod tytulem wyjezdzam do Holandii, mam dosyc miejsca w ktorym sie znajduje czyli czytaj POlska.
Jestem osoba znajaca jezyk holenderski na poziomie komunikatywnym angielski tez, w zasadzie pracuje na codzien z NL tutaj w Polsce.
A wiec do sedna,
Chcialbym wyjechac ale nie przez agencje, mam odlozone troche pienidzy na przyjazd, i powiedzmy mieszkanie na miesiac lub w polotach dwa.

Chcialbym zeby mi ktos poradzil, powiedzial co was mieszkajacych juz w Holandii zaskoczylo, czego sie nie spodziewaliscie a zdarzenia mialy miejsce i nie byly pozytywne.
Czyli przedluzony termin uzyskania jakiegos dokumentu, w kilku slowach przed czym sie zabezpieczyc, czego lepiej uniknac a na co przystac co by sobie ulatwic zycie.

Pytanie pierwsze:) ile czekaliscie na otrzymanie sofi numeru i jak to w ogole z nim jest, bo wiem ze jest jeszcze jakis inny numer identyfikacji podatkowej, ale nie pamietam niestety nazwy.
Ktory jest wymogiem zeby podjac legalna prace w Holandi.
Miejsca ktore polecacie do podjecia pracy, jestem raczej osoba techniczna, na codzien pracuje z komputerami, z tym ze nie zmienia to faktu ze facetem tez jestem i moge pracowac fizycznie byle by godnie i za godne pieniadze. To w zasadzie podstawowy czynnik mojej decyzji o wyjezdzie, chec godnego zycia, nie chce cale zycie zabijac sie o stary samochod na kredyt i wynajete mieszkanie.

PS ahh bo zapomnialem sie przedstawic mam 19 lat i troche niepokoi mnie fakt wiekowki w holandii, z tego co patrzylem to przypada mi 7.5 euro na godzine.
Ktore firmy zazwyczaj takowa przyznaja.
a ktore np placa normalna wyplate nie zalezna od wieku.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Wrz 03, 2015 6:18 pm   

Hej ,widac ze jestes nowy na forum ,wiec to rozumiem ale .... gdybys tylko zechcial najpierw zapoznac sie z watkami ,ewentualnie zadawac pytania w istniejacych juz tematach zamiast od razu dublowac topicki wcale bym nie reagowala .

Czy warto emigrowac do NL
http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=540

numer sofi /bsn
http://www.niedziela.nl/i...pl&cr=countryNL
stawka wiekowa i firmy http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=290839

itd...itd

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi