Podatek od zameldowania/zamknięcie konta ING. |
Autor |
Wiadomość |
Dziku36
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 02, 2015 4:47 pm Podatek od zameldowania/zamknięcie konta ING.
|
|
|
Witam, kilka miesięcy temu znajomy mnie u siebie zameldował i jak twierdzi kosztowało to prawie 300 euro a z tego co przeczytałem nie dawno zameldowanie jest bezpłatne, a płaci się dodatkowo za więcej osób do śmieci, wody, itd. tak? Ponieważ on powiedział ze to na rok a jednak niedługo musze wracać do Polski i co z tymi pieniędzmi? Jeśli mnie wymelduje będzie mniej płacił? Jest coś takiego wgl. jak podatek od zameldowania, od mieszkańca?
Prowincja flevoland
Druga sprawa wie ktoś jak zamknąć konto w ING a jeszcze przyjdzie ostatnia wypłata i dodatki a będę już w PL.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Dziku36 Śro Wrz 02, 2015 4:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Wrz 02, 2015 5:06 pm
|
|
|
Dziku36 napisał/a: | kilka miesięcy temu znajomy mnie u siebie zameldował i jak twierdzi kosztowało to prawie 300 euro |
Nie wiem skad on od razu wyliczyl te 300 euro ja calosciowo na rok ( wlasny dom ,troche ziemi place ok 450 euro)
z tego co mi wiadomo , to i owszem wszystkie osoby, ktore sa zameldowane w gospodarstwie brane sa pod uwage, przy rozliczeniu rocznym, przez gemeentelijke belastingen, ale na to sklada sie wiecej niz tylko podatek za smieci i wode
https://www.rijksoverheid...eft-de-gemeente
a o zamknieciu konta w banku ING to jest juz temat na forum |
|
|
|
|
Dziku36
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 05, 2015 5:57 pm
|
|
|
Czyli jako tako za samo zameldowanie się nie płaci tylko wyższe opłaty z tym związane? Jeśli się zameldowałem na 3 miesiące i się wymelduje to ten znajomy przy rozliczeniu rocznym będzie więcej płacił? Bo musze mieć argumenty żeby mi oddał te pieniądze. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2015 10:14 am
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | wlasny dom ,troche ziemi place ok 450 euro |
a my za 2 osoby w domu wlasnosciowym placimy ponad €1000 . Syn placi na mieszkaniu z woningstichting za 1 osobe €535 . Wiec jest calkowicie mozliwe ze osoba ktora ciebie zameldowala oplaca te 300 wiecej . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2015 11:36 am
|
|
|
baileys napisał/a: | a my za 2 osoby w domu wlasnosciowym placimy ponad €1000 . Syn placi na mieszkaniu z woningstichting za 1 osobe €535 |
Zgadza sie placimy wszyscy, ale to co podajesz jest oplata za caly rok ,a nie za miesiac , czy pol roku , a chlopak roku nie przemieszkal .
Moim zdaniem to sa pieniadze policzone na wyrost, 150 euro by wystarczylo w stosunku do oplaty rocznej na jedna osoba ale az 300
Dziku36, kazda gemeente wysyla do wlasciciela domu co rok specjalne pismo w ktorym sa wyszczegolnione wszystkie oplaty ,wraz z podatkiem za dom, nazywa sie to aanslagbiljet gemeentelijke belastingen
moze niech kolega ci pokaze to pismo ,zwroc uwage ile ma oplaty rocznej i podziel to na ilosc mieszkancow bo inaczej bedziesz zrobiony w trabe.
Chcialam do powyzszego jeszcze dodac, ze od dwoch lat nasze gospodarstwo domowe sklada sie z dwoch osob, dzieci juz z nami nie mieszkaja i szczerze mowiac nie widze ,wielkiej roznicy w tym co placilam dwa lata temu, kiedy jeszcze mieszkaly z nami , a tym, co place teraz. |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Nie Wrz 06, 2015 1:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2015 12:13 pm
|
|
|
Dziku36 napisał/a: | Czyli jako tako za samo zameldowanie się nie płaci tylko wyższe opłaty z tym związane? Jeśli się zameldowałem na 3 miesiące i się wymelduje to ten znajomy przy rozliczeniu rocznym będzie więcej płacił? Bo musze mieć argumenty żeby mi oddał te pieniądze. |
Nie wiem dokladnie co masz na mysli piszac wyzsze oplaty ...?
Meldunek , o ile chodzi o procedure samego zameldowania w Gemeente jest darmowy ,
ale juz od dnia zameldowania naliczane sa oplaty
- za wywoz smieci .
- odprowadzane scieki ,
- podatek od gruntu i nieruchomosci - im wyzsza wartosc domu i wiecej gruntu tym ten podatek jest wyzszy (moze mieszkales w takim duzym domu stad i te 300 euro )
- Podatek od wody, ale tym zajmuje sie juz inna instytucja i jest to podatek placony osobno nie mniej ..dotyczy on wszystkich zameldowanych pod danym adresem osob.
Jak ktos wyzej juz napisal, popros kolege niech przedstawi ci do wlgladu wszelkie oplaty ,ktore uznal ze sa placone za ciebie
- skoro masz/ zaplaciles 300 to chyba masz prawo wiedziec za co ? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Wrz 06, 2015 1:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dziku36
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2015 10:07 pm
|
|
|
Dziękuję bardzo, przed wyprowadzka powiem mu niech pokaże rachunki, głównie mnie interesowało czy samo zameldowanie jest darmowe.. temat do zamknięcia,
300 na rok to rozumiem ale nie na kilka miesięcy.. |
Ostatnio zmieniony przez Dziku36 Nie Wrz 06, 2015 10:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2015 5:18 pm
|
|
|
Wszystko ładnie i pięknie tylko za te opłaty płaci sie z gory np jak w marcu mieszkają 4 osoby co maja meldunek to płaci sie za 4 osoby za cały rok ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Dziku36
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2015 9:02 pm
|
|
|
Beny.rac, mógłbyś to rozwinąć bo do końca nie rozumiem, rozliczenie roczne to chyba na początku roku jest? Np zamelduje się ktoś na kilka miesięcy w czerwcu wymelduje i co płaci za cały rok? |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Śro Wrz 09, 2015 9:59 am
|
|
|
Większośc gmina ma to rozbite na 1 personen i na meerpersonen, więc nie ma wtedy znaczenia. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Śro Wrz 09, 2015 10:08 am
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | te opłaty płaci sie z gory |
Nie spotkalam sie z tym w swojej gminie , znajomi sa porozrzucani po innych gminach i tez podobnie, placa co miesiac . |
|
|
|
|
LeGolasik
|
Wysłany: Czw Wrz 10, 2015 12:11 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Beny.rac napisał/a: | te opłaty płaci sie z gory |
Nie spotkalam sie z tym w swojej gminie , znajomi sa porozrzucani po innych gminach i tez podobnie, placa co miesiac . |
Bo tak wybrali. Można zaplacic od razu calosc , a mozna rozbic na raty. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 12:55 pm
|
|
|
Witam,
Nic nie wybieralem dostalem do zaplaty za caly rok to zaplacilem szkoda mi czasu i nerwow na zabawe na raty z nimi ...
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a2c16071e05b336d
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a602067e7fe90cf2
A wiec ok 620 e "podatkow gminnych itp " za mieszkanie ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Sob Wrz 12, 2015 12:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeGolasik
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 5:01 pm
|
|
|
No to wybrałeś zapłatę za całt rok z góry. Więc to też jest wybór |
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|