jeszcze o e106PL (S1) zatrudnienie w PL, pobyt w NL |
Autor |
Wiadomość |
makok82
Poczatkujacy makok82
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2015 12:42 pm jeszcze o e106PL (S1) zatrudnienie w PL, pobyt w NL
|
|
|
Witam,
niestety nie znalazłam odpowiedzi na moje wątpliwości dot. e105pl (s1) w przeszłych wątkach więc zakładam nowy.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę w PL (na czas nieokreślony).
Wyjeżdżam za moim partnerem do NL.
Jestem w 8 miesiącu ciąży.
Dowiedziałam się (od CZ), że CZ jest ubezpieczalnią zajmującą się rozliczaniem osób, których "centrum interesów życiowych" znajduje się w PL (czyli praca, podatki). Aby być objętą ubezpieczeniem zdrowotnym w NL, muszę od NFZ otrzymać formularz e106PL. Dzięki temu formularzowi, CZ (jako jedyny ubezpieczyciel w NL, który się takimi sprawami zajmuje) zarejestruje mnie u siebie jako osobę ubezpieczoną. Za opiekę będzie płacił NFZ, CZ będzie mnie rozliczał. Przy czym, nie wykupuję ubezp. zdrowotnego w CZ (mogę jedynie wykupić te dodatkowe) bo już jestem ubezpieczona w PL.
Słyszałam, że wiele osób w podobnej do mojej sytuacji po prostu wykupuje prywatne ubezpieczenie w NL bo tak jest szybciej, łatwiej i mniej nerwów. Nie podają wtedy holenderskiej ubezpieczalni wszystkich informacji (np. tej, że są zatrudnione w PL i że zgodnie z unijnymi zasadami, nie można 2x płacić za jedno świadczenie zdrowotne).
Jeśli ktoś jest/był w podobnej sytuacji proszę o kontakt. Tym bardziej, że za dużo czasu do porodu (poród w NL) już mi nie zostało, a jeszcze niejasne są dla mnie kwestie opieki poporodowej oraz l4 (na razie wystawia mi je polski lekarz bo jestem w PL, ale za kilka dni będę w NL - obawiam się, że lekarze z NL mogą niechętnie podchodzić do l4 nawet dla polskiego pracodawcy).
Jeśli taki wątek był poruszany, to z góry przepraszam i proszę o jego wskazanie. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2015 1:57 pm
|
|
|
makok82 napisał/a: | niestety nie znalazłam odpowiedzi na moje wątpliwości dot. e105pl (s1) w przeszłych wątkach więc zakładam nowy. | a jednak nie musialas nowego zakladac a pociagnac dalej . makok82 napisał/a: | Słyszałam, że wiele osób w podobnej do mojej sytuacji po prostu wykupuje prywatne ubezpieczenie w NL bo tak jest szybciej, łatwiej i mniej nerwów. | wszyscy zamldowani/mieszkajacy i/lub pracujacy w NL maja obowiazek posiadania u.zdrowotnego wykupionego w NL . Tu nie ma prywatnych ubezpieczn . Jezeli ty wyjezdzasz tylko na chwile czyli na krodki okres casu ( kilka tygodni ) to takie cos jak ty chesz mozesz zalatwic w taki sposob jak ci powiedziano( jak opisujesz ) . JEdnak jak sie tu zameldujesz i planjesz dluzszy pobyt jak bodajze 4 m-ce to masz obowiazek tu wykupic ubezpieczenie .
Druga sprawa makok82 napisał/a: | poród w NL) | ty sobie chyba naprawde nie zdajesz sprawy jakie problemy sciagasz sobie na glowe . Czy ty wiesz ze opieka zdrowotna a zwlaszcza ciezarnych jest calkiem inna jak w PL , czy zdajesz sobie sprawe ze nie kazdy porod jest automatycznie w szpitalu ? Czy wiesz ze porod w szpitalu bez wskazan medycznych to dodatkowe koszta ? A co z opieka po porodowa ? masz juz wszystko dla malucha przygotowane w NL ? A jak masz zaplanowane zalatwic sprawe z meldunkiem malucha ? Wiesz ze bedziesz musiala sie w Polskie ambasadzie ubiegac o paszport dla malucha ?Dlaczego ? bo sam porod w NL nie nadej mu obywatelstwa NL, no chyba ze ojcem jest obywatel NL i uzna je . Radze ci nim wyjedziesz tu rodzic dobrze sie doinformowac bo mozesz sie przeogromnie rozczarowac . Co do L4 to w NL takowe nie istnieje , tu nie wystawiaja takich . Jezeli juz znajdziesz jakiegos lekarza ktory ci bedzie chcial napisac takowe to bedzie musial stwierdzic ze jestes niezdolna do pracy w innym wypadku moga ci tylko napisac ze w tym i w tym dniu urodzilas . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Wrz 28, 2015 2:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
makok82
Poczatkujacy makok82
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2015 2:39 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | ty sobie chyba naprawde nie zdajesz sprawy jakie problemy sciagasz sobie na glowe . |
bardzo proszę o rzeczową odpowiedź a nie straszenie czy ocenianie. To, że jestem nowa na forum nie uprawnia Cię do antagonizującego odpisywania.
mam już miejsce zamieszkania w NL, za kilka dni będę mieć nr BSN, mój partner jest tzw. "ekspatem" i ma legalne zatrudnienie w NL, jestem także dodana do jego dodatkowego ubezpieczenia.
Tak jak napisałam, do rozwiązania jest jeszcze kwestia przeniesienia ubezpieczenia z PL do NL lub wykupienia ubezpieczenia podstawowego w NL (i w tym przypadku działałoby to na takich zasadach jakbym była osobą pozostającą bez pracy w NL, co naturalnie nakłada na mnie obowiązek posiadania wykupionego ubezpieczenia NL).
Z informacji jakie uzyskałam po stronie PL (ZUS, NFZ, Krajowe Biuro Informacji Podatkowej, firma podatkowa) wynika, że nawet po 4 miesiącach niż zmienia mi się "centrum interesów życiowych" i nie otrzymuję statusu tzw. rezydenta. Po zakończeniu urlopu macierzyńskiego liczonego na polskich zasadach mogę zgodnie z prawem wrócić na polskie stanowisko pracy (nawet zdalnie).
Jeśli już mnie odpytujesz publicznie, tak, znam zasady opieki poporodowej oraz wiem, że należy starać się o paszport w Polskiej ambasadzie.
Zatem ponawiam prośbę, jeśli ktoś był w podobnej sytuacji proszę o info. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2015 5:40 pm
|
|
|
makok82,
Radze przezornie , dowiedz sie czy NFZ jest gotowy zaplacic - kilka tysiecy euro, za twoj porod i opieke poporodowa w Holandii
makok82 napisał/a: | jestem także dodana do jego dodatkowego ubezpieczenia |
wierutna bzdura , piszesz ze nie posiadasz jeszcze numeru BSN ,wiec zadna ubezpieczalnia nie wyrobi ci polisy
w Holandii... nie ma czegos takiego jak dodanie do cudzego ubezpieczenia , kazdy z nas ubezpieczenie placi sam za siebie.
Ja na twoim mejscu to raczej nie do konca wierzylabym w to, co mowia ci w polskich urzedach
bo prawda jest taka, ze kazde z panstw unijnych i tak ,kieruje sie swoja polityka ubezpieczeniowa . |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Wrz 29, 2015 6:22 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2015 7:44 pm
|
|
|
makok82 napisał/a: | bardzo proszę o rzeczową odpowiedź a nie straszenie czy ocenianie. | po pierwsze nie starasze ani nie ocenia zadalam poprostu pytania zebys zrobila sobie chwile refleksji i pomyslala o innych aspektach jak ubezpieczenie . makok82 napisał/a: | To, że jestem nowa na forum nie uprawnia Cię do antagonizującego odpisywania. | teraz bede brutalana : wchodzisz tu z buciorami ani sie nie przedstawisz ani nie zapoznalas sie z regolaminem a ziape drzesz jak taka baba z targu, gdy ktos nie da ci na zadanie wszystkiego na tacy . Prosze panienki tu na forum sa setki tematow ktore sa w stanie dac odpowiedz na twoje pytania , wystarczy poczytac . Np temat o ciazy porodzie temat o pomocy po porodowej jest calkiem aktualny , temat o ubezpieczeniu ciezarnej jest bardzo obszernie omowiony a temat o ubezpieczeniu to jest walkowany non stop , sprawy meldunkowe itd . Wchodza tu na forum powinnas choc troche zapoznac sie z regolaminem ( minimalnie te podstawy ) tak samo powinnas zapoznac sie z prawami i obowiazkami ( takze te podstawowe nie musza byc obszerne ) danego panstwa do jakiego emirgujesz na jakis czas . makok82 napisał/a: | tak, znam zasady opieki poporodowej oraz wiem, że należy starać się o paszport w Polskiej ambasadzie. | skoro znasz te prawa tak dobrze to zycze powodzenia z taka znajomoascia jak np to :
makok82 napisał/a: | CZ jest ubezpieczalnią zajmującą się rozliczaniem osób, których "centrum interesów życiowych" znajduje się w PL (czyli praca, podatki). | lub jeszcze lepsza znajomosc :
makok82 napisał/a: | mój partner jest tzw. "ekspatem" i ma legalne zatrudnienie w NL, jestem także dodana do jego dodatkowego ubezpieczenia. | a zwlaszcza ze :
makok82 napisał/a: | mam już miejsce zamieszkania w NL, za kilka dni będę mieć nr BSN, |
Wiec zycze powodzenia i dobrej drogi . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Wrz 28, 2015 7:52 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2015 11:38 am
|
|
|
makok82 napisał/a: | Z informacji jakie uzyskałam po stronie PL (ZUS, NFZ, Krajowe Biuro Informacji Podatkowej, firma podatkowa) wynika, że nawet po 4 miesiącach niż zmienia mi się "centrum interesów życiowych" i nie otrzymuję statusu tzw. rezydenta. Po zakończeniu urlopu macierzyńskiego liczonego na polskich zasadach mogę zgodnie z prawem wrócić na polskie stanowisko pracy (nawet zdalnie). |
Niepotrzebnie mieszasz , wrzucajac wszystko do jednego wora ,urlop macierzynski , status rezydenta , polskie zasady, ktore nijak sie maja do obowiazkowego holenderskiego ubezpieczena.
Jesli chcesz tu rodzic, to powinnas dowiedziec sie czy polska ubezpieczalnia sfinansuje ci tu porod ,to nie jest tak hop - siup jakby komus moglo sie wydawac
Przyjezdzasz do Holandii w 8 miesiacu ciazy , to powinnas juz duzo wczesniej jak to robia inne kobiety w tym kraju miec wszystko ''zaklepane'' i dopiete na ostatni guzik a ty nadal jestes w ciemniej dziurze moze jeszcze tego nie wiesz ,ale narazasz sie na niepotrzebne koszty i szarpanine nerwow.
Twoje niedoinformowanie w tej sprawie jest porazajace.Dziwne ze partner stale mieszkajacy w Holandii tez nie dzieli sie z toba swoja wiedza ?
Jak mozna decydowac sie pod koniec ciazy na porod w innym kraju nie wiedzac prawie nic o jego systemie ubezpieczeniowym.
MOIM ZDANIEM NIKT CIE NIE STRASZY a to, ze ktos ci napisal jak jest to tylko dla ciebie na + bo w pore zostalas ostrzezona ,powinnas za to podziekowac a nie szukac dziury w calym . |
|
|
|
|
|
|