Odwołanie od orzecznika |
Autor |
Wiadomość |
danstu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 15, 2015 8:51 pm Odwołanie od orzecznika
|
|
|
Witam. Czy może ktoś wie jak odwołać się od decyzji odmowy renty chorobowej? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Paź 15, 2015 9:22 pm
|
|
|
danstu, Pisemnie w ciagu max 6 tyg od chwili wydania orzeczenia .
W NL masz rozne rodzaje "renty "masz WIA , WGA , WAO , IVA itd w zaleznosci jaka miales i na ile procent ci przyznali , zeby pisac odwolanie musisz tez wiedziec co bylo/jest powodem odwolania : odmowa, cofniecie , wstrzymanie czy wysokosc tej "renty" a moze jakis inny powod . Dlatego ze na odwolanie jest zalezne od wielu faktorow nie da sie ci podsunac gotowego odwolania |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Paź 15, 2015 9:45 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
danstu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 15, 2015 11:33 pm
|
|
|
Dzieki za odzew.Przez dwa lata bylam na chorobowym imialam miec WIA .Bylam na komisji lekarskiej.Teraz przyszedl list z uwv i stwierdzili ze mam 15,48%niezdolnosci.diagnoza rak zlosliwy.wyzarl jajnik jelito grube i przeskoczyl na watrobe,krorej czesc mi wycieji.Przeszlam dwie operacje,chemioterapie.jestem pod stala kontrola w Daniel den Hoed.nie mam jelita grubego wiec chodze z workiem na brzuchu.Wniosek o Wia zostal odrzucony.pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2015 12:01 am
|
|
|
danstu,
No wiecie co ....to jest niesłychane ,chyba sobie zartuja konowaly , przecież to kpina z chorego człowieka .
Jeśli możesz to odwołuj się od tej decyzji , najlepiej jakby pomogl ci w tym prawnik , ktoś kto potrafi opisac to dosadnie i ze znajomoscia rzeczy
Ponizej link .
Nie miałam potrzeby z tego skorzystać , dlatego nie wiem na ile jest to jeszcze aktualne .
Ten kto kiedys tu podal ten adres - wspomniał o tym , ze to jest polski prawnik ,który pomaga ludziom w w potrzebie .
http://www.pomoc-prawna.nl/
Zycze dużo zdrowia i wytrwalosci . Pozdawiam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
danstu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 16, 2015 12:34 am
|
|
|
Dziekuje.skorzystam. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Paź 16, 2015 2:33 pm
|
|
|
danstu, sorki ale zapytam czy nadal masz raka ? Bo jak slysze to przeszlas powazne leczenie . jak dlugo juz jestes bez przezutow ? jak idzie z regeneracja watroby ? jakies obostrzenia pokarmowe ?
Tak tylko male P.S. na stome nie dostaniesz tu zadnej "renty ", tzn nie wystarczajaco wysokiej by ja wyplacali . W NL wyliczaja WIA,WGA czy inna "rente"chorobowa na podstawie co nadal mozesz a nie na podstawie czego nie mozesz ( jak to robia w PL ) |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Paź 16, 2015 2:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
danstu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 17, 2015 12:22 pm
|
|
|
na dzien dzisiejszy nie mam komorek rakowych,ale to zlosliwiec wiec wszystko moze sie zdazyc.podarowano mi drugie zycie,a bylam juz na pograniczu zycia.watroba pomalutku regeneruje sie ,caly czas jestem na diecie watrobowej.jest ok!gdyby nie ten worek na brzuchu to jakos mozna by bylo funkcjonowac prawie normalnie.ale i tak jestem wdzieczna tutejszym lekarzom!!!!!pozdrawiam!
[ Dodano: Sob Paź 17, 2015 12:24 pm ]
16pazdziernika minelo dwa lata od pierwszej operacji |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Paź 18, 2015 9:46 am
|
|
|
danstu, to fajnie ze juz jest lepiej oby tak dalej . Co do odwolania to widze to ciezko ale tak jak Gochna ci radzi udaj sie do tego prawnika i daj znac jak poszlo . A myslalas o second opinion w UWV ? |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Paź 18, 2015 10:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2015 4:40 pm
|
|
|
Przykro sie to czyta.
Kiedys rozmawialem z Holendrem ktory mial chemie potem wrocil do pracy po drugiej chemi juz siedzi na rencie.
A jak to jest ,ze miejscowi siedza na rentach bo maja bole glowy lub depresje przez cale zycie.
15 % to jakis zart moim zdaniem. Co to znaczy w praktyce te 15% Pracuje i 15% dopaca panstwo czy nie znaczy nic
Spytam z ciekawosci posiadasz polski czy holenderski paszport? |
Ostatnio zmieniony przez xenon Nie Paź 18, 2015 5:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Paź 18, 2015 6:07 pm
|
|
|
xenon, od bodajze 3 czy 4 lat zmienilo sie wiele w prawie "renty "w NL . Jezeli masz mniej jak 35% nie jest nic doplacane/wyplacane . JEzeli masz 35% lub wyzej wyplacaja ci wyliczone procenty , ale jak znajdziesz prace i bedzie to przekracac brakujace % do 100 to zmiejsza wyplacanie danego WIA/WGA/IVA itd . Tu nie ma renty jaka znamy z PL . Tu renta jest przyznawana czasowo i co jakis czas jest sie powolywanym do UWV na rozmowe oceniajaca twoj stan . I w zaleznosci czy sie polepszyl czy pogorszyl i o ile bedzie mozliwe ponowne herbeoordeling . xenon napisał/a: | A jak to jest ,ze miejscowi siedza na rentach bo maja bole glowy lub depresje przez cale zycie. | to nie jest ot tak ze ma bole glowy czy poprostu depresje . Do tego jest duzo wiecej potrzebne jak poprostu bolaca glowa czy zwykla depresja . Dodatkowym punktem majacym wplyw na dostanie czy pozostanie na "rencie " ma termin w jakim sie o nia wystapilo . JEzeli to bylo przed duzymi zmianami jest calkiem inaczej jak po zmianach w prawie . Czego wielu nie widzi ze po zmianach jakie zaszly bardzo wielu "rencistow "stracilo cakowicie lub duza czesc swojej "renty " w najblizszym czasie jeszcze wiecej rencistow potraci renty lub zostana znizona jej wysokosc . Kazdy kto teraz sie ubeiga o WIA , WGA itd i jest czesciowo zdolny do pracy zostanie on wyslany do pracy . I jak czytam problemy jakie ma danstu na dzien dzisiejszy to watpie zeby przyznali jej wiecej jak 35% .
WIA czy inny zasilek chorobowy jest wyliczany na podstawie tego co mozesz ( jakie zawody / prace mozesz wykonywac ) i np masz mozliwosc /sile pracowac 4 godz dziennie siedzac to mozesz pracowac jako np telefonistka/sekretarka . Telefonistka/sekretarka zarabia np 1800 netto a ze dana osoba moze max pracowac 20 godz tyg zarobi w takim ukladzie €900 netto a ze srednia zarobkow danej chorej osoby byla w ostatnim roku €1200 wychodzi na to ze dostaniesz tylko 25% , a ze 25% oznacza to ze nie dostaniesz nic i mozesz szukac pracy a jak jej nie znajdziesz zostaje ci tylko isc do gminy po bijstand .
Niestety wielu naduzywalo tego starego systemu i zostal on zmieniony na taki jaki mamy . |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Paź 25, 2015 7:33 pm
|
|
|
Dziekuje za wyjasnienie |