NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kredyt na własną działalność gospodarcza
Autor Wiadomość
Kazik52945
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Paź 25, 2015 12:40 pm   kredyt na własną działalność gospodarcza

Witam
Chciałbym zapytać gdyż może ktoś już był w takiej sytuacji i pewnie ma wieksze doświadczenie.
mianowicie chciałbym założyć własną działalność w branży transportowej. Chciałbym wziąć kredyt lub pożyczkę na rozpoczęcie takiej działalności a jeśli nie ma takiej możliwości to kredyt gotówkowy żeby kupić auto dostawcze.
Może ktoś odpowiedzieć mi na te pytania:
1) czy jest możliwość bym otrzymał kredyt na rozpoczęcie działalności?
2)Czy jest jakaś szansa na otrzymanie kredytu gotówkowego, jeśli wcześniej nie pracowałem nigdzie w Holandii?
3) może jakieś wasze propozycje co należny zrobić?

za wszelką pomoc i podpowiedzi z góry dziękuje!

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Nie Paź 25, 2015 8:33 pm   

Kazik52945,

Ciezko, banki nie daja juz prawie kredytow. Bys musial przedstawic niewiadomo jak dobry biznesplan i miec duzy wlasny wklad.
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Nie Paź 25, 2015 8:33 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Paź 25, 2015 9:20 pm   

Kazik52945 napisał/a:
Witam
Chciałbym zapytać gdyż może ktoś już był w takiej sytuacji i pewnie ma wieksze doświadczenie.
mianowicie chciałbym założyć własną działalność w branży transportowej. Chciałbym wziąć kredyt lub pożyczkę na rozpoczęcie takiej działalności a jeśli nie ma takiej możliwości to kredyt gotówkowy żeby kupić auto dostawcze.
Może ktoś odpowiedzieć mi na te pytania:
1) czy jest możliwość bym otrzymał kredyt na rozpoczęcie działalności?
2)Czy jest jakaś szansa na otrzymanie kredytu gotówkowego, jeśli wcześniej nie pracowałem nigdzie w Holandii?

za wszelką pomoc i podpowiedzi z góry dziękuje!
wlasnie wykluczyles sam siebie tym stwierdzeniem
Kazik52945 napisał/a:
wcześniej nie pracowałem nigdzie w Holandii

A pozatym jak sobie wyobrazasz takie cos : ktos kogo nie znasz na oczy i onim nie slyszales przyjezdza do NL spotyka ciebie na ulicy i mowi koles nie mam nic w tym kraju dopiero co tu przyjechalem ale pozycz mi kase bo musze kupic busa bo chce sobie zalozyc firme . A ze firmy sie nie zaklada na busiku za 1000 euro to musze miec conajmniej 10.000 na auto i przydalo by sie cos okolo 1000 na paliwo i jakies 5000 na rozruch ( rozne oplaty i koszta )
JA stawiam na to ze dajesz mu te 16.000 bo koles ma piekne oczy .

Kazik52945 napisał/a:

a no przedewszystkim zaczac od pracy gdzie kolwiek odlozyc troche grosza i wtedy zarejestrowac sie w KvK i dalej jak pisze GeraltRivia, biznes plan i to dobry a zeby takowy ktos ci napisal to musisz wylozyc w zaleznosci od sumy jaka chcesz dostac od 600 do kilku tys . Sa tez studeci co pisza takie plany ale ja bym sie nie lapala na to .
Pamietaj ze auto to nie wszystko musisz miec na rozruch czyli na paliwo , koszty utrzymania auta , koszty administracyjne , ewentualne pozwolenia , a klijeci mimo ze maja oficjalny czas na zaplacenie faktury 14 dni od jej wystawienia czesto placa miedzy 30 a 60 dni puzniej . Ja mam firme transportowa i wiem co mowie A jak bedziesz wykonywal zlecenia dla firm panstwowych czy durzych przedsiebiorstw to na kase mozesz poczekac nawet 90 dni lub dluzej.

Kazik52945 napisał/a:
chciałbym założyć własną działalność w branży transportowej
a czy wiesz jakie pozwolenia sa potrzebne ? Czy wiesz jak masz wyliczyc cene za dane zlecenie zeby nie polynac ? Czy wogole wiesz w co sie pchasz ? Nie sztuka brac np 30-45 cent za km lub za zlecenie dana sume . Widzialam ludzi z wielkim zapalem i planami . A teraz widze ze 75% nie przezylo a 10% ledwo ciagnie i cesto nie starcza im nawet na oplaty .

a ze jeszcze dodam w innym temacie dostales juz odpowiedzi co do transportu . i bardzo ale to bardzo waznym warunkiem jest ze nie posiadajac NIWO nie mozesz transportowac wiecej jak 500 kg i auto musi byc herkeurt .
w poniszym linku masz obszernie omowiony ten temat firm transportowych itd '
http://www.niedziela.nl/f...er=asc&start=45
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Paź 25, 2015 9:48 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Kazik52945
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Paź 25, 2015 11:25 pm   

Jeżeli chodzi o branżę transportową to wiem w co idę, gdyż obecnie jestem w PL i prowadzę już 2 firmy w tym jedną transportową. więc o zlecenia i o pracę się nie boję.
Mam możliwość zamieszkania w NL i chciałbym tutaj również iść w tym temacie. Tylko rozdzielając te działalności PL - NL

Rozumiem, że nikt mi nie da kredytu "na piekne oczy" ale w PL jest możliwość otrzymania kredytu gotówkowego i nikt nie pyta na jaki cel...

Jeśli na rozpoczęcie biznesu to rzeczywiście musi być biznes plan ale jak gotówkowy to wykazanie zarobków i dostajesz. W tej sytuacji wykazuje zarobki w PL i może będą one reflektowane również w NL zwłaszcza że nie mam zamiaru zamykać działalności w PL.

Czy może ktoś już brał kredyt na takich zasadach?

Jeśli chodzi o link który to przejrzę go dokładnie. Na pewno się przyda. Dziękuję

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 2:16 am   

Kazik52945 napisał/a:
obecnie jestem w PL i prowadzę już 2 firmy w tym jedną transportową. więc o zlecenia i o pracę się nie boję.
Skoro masz 2 firmy i je prowadzisz , to kasa na nowe auto nie powinna byc problemem
Kazik52945 napisał/a:
jezeli ci chodzi o takie zasdy jak opisujesz to zapomnij nikt ci takiego kredytu nie udzieli a zwlaszcza na firme transportowa . Na mala pozyczke gotowkowa musisz miec tu dochody, na inne pozyczki na otwarcie firmy zastaw i biznesplan a na rozbudowe juz tu istniejacej musisz miec tu meldunek i dobry biznes plan .
Ale skoro w PL nawet nie pytaja na co i nie robia problemow to wes ta pozyczke w PL jak .
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Paź 26, 2015 2:19 am, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 1:38 pm   

Kazik52945 napisał/a:

O jakim kredycie i o jakich zasadach mowa , to o czym piszesz to rozboj w bialy dzien,
a z ciebie malolat z wielkimi marzeniami , czy dorosly czlowiek ? wybij sobie z glowy, ze jakikolwiek bank w Holandii udzieli ci pozyczke na twojej wyimaginowanej zasadzie i chyba tyle w temacie . :119:

FijneBuurman 
Gaduła

Wysłany: Pon Paź 26, 2015 8:32 pm   

Kazik52945 napisał/a:
Rozumiem, że nikt mi nie da kredytu "na piekne oczy" ale w PL jest możliwość otrzymania kredytu gotówkowego i nikt nie pyta na jaki cel...

Zapomniałeś o jednej bardzo ważnej rzeczy.
W Polsce jesteś rezydentem, czyli "swój" - polskie banki znają lub mogą sprawdzić twoją historię (spłaty rat, kredytów, zaległości, długi itp.), mogą określić twoją "zdolność kredytową".
A w Holandii jesteś "nie-swój" bez przeszłości, bez historii, nie rezydent. Banki zagranicą nie udzielają kredytów nie-rezydentom, nawet nie chcą pod zastaw majątek lub nieruchomość znajdującą się poza granicami kraju. Znam z autopsji.

Kazik52945
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 26, 2015 9:33 pm   

baileys napisał/a:
Skoro masz 2 firmy i je prowadzisz , to kasa na nowe auto nie powinna byc problemem

Widzisz kolego nie ma znaczenia czy kasa jest problemem czy nie...
Pytanie dotyczyło tego czy mogę dostać kredyt...

baileys napisał/a:
Ale skoro w PL nawet nie pytaja na co i nie robia problemow to wes ta pozyczke w PL jak

Moge mieć meldunek w NL i zastanawiam się również nad firmą w NL z wielu względów.
myślę, że nie musze Ci ich wyjaśniać skoro sam masz firmę w NL..

Panicelinka napisał/a:
O jakim kredycie i o jakich zasadach mowa , to o czym piszesz to rozboj w bialy dzien,
a z ciebie malolat z wielkimi marzeniami , czy dorosly czlowiek ? wybij sobie z glowy, ze jakikolwiek bank w Holandii udzieli ci pozyczke na twojej wyimaginowanej zasadzie i chyba tyle w temacie . :119:

Panicelinko, mowa o kredycie gotówkowym na zasadach nie moich a banku. Czyli udokumentowane zarobki z Polski jako zabezpieczenie na splatę kredytu w NL.

Miałem taką sytuację w Niemczech 2 lata temu, gdzie wziąłem kredyt bez problemu w Sparkasse. Na takich zasadach jak piszę. Oczywiście musiałem mieć meldunek w Niemczech. ale oprócz meldunku nic innego mnie nie łączyło z Niemcami, oczywiście tak jak pisałem musiałem wykazać zarobki z PL.
W chwili obecnej chcę rozwijać firmę a raczej swoje możliwości i iść dalej, dlatego zastanawiam się nad NL. na takich samych zasadach.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Paź 27, 2015 1:33 am   

Kazik52945,

Po wypowiedziach z forum wynika ,ze nie pozostaje ci nic innego jak udac sie do jednego z holenderskich bankow osobiscie , tam powinni ci udzielic wyczerpujacej odpowiedzi .

Wtedy na pewno dowiesz sie ,czy jako obywatel Polski mozesz tu uzyskac pozyczke .

Ja nie spotkalam sie tu z taka mozliwosca , ale to wcale nie oznacza , ze ona nie istnieje

Pozdrawiam .

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Paź 31, 2015 1:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu