prosze o przetlumaczenie wyksztalcenia w holandi |
Autor |
Wiadomość |
magala
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 16, 2012 12:55 pm
|
|
|
Cześć, jestem aktualnie w 3 /4 klasie technikum obslugi turystycznej , planuje wyjazd do holandii, interesuje mnie w jaki sposob moge ukonczyc szkole w holandi ? |
|
|
|
|
eVenement
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 16, 2012 5:18 pm
|
|
|
@magdaholland w CV masz wpisać Technikum Handlowe - nie pasuje Ci ta nazwa ? - zajrzyj na nuffic.nl (instytucja zajmująca się nostryfikacją dokumentów) , by uzyskać więcej informacji odnośnie Twojego wyksztacenia
@magala nie radziłbym przerywać nauki na tym etapie , wątpie , że któraś z holenderskich instytucji "bawi się" w porównywanie polskich świadectw z poszczególnych klas z ich systemem nauczania , według mnie ostatni z uzyskanych przez Ciebie dyplomów to świadectwo ukończenia gimnazjum / ośmioletniej szkoły podstawowej , a z tym raczej daleko nie zajedziesz podkreślam nie jestem nie jestem tego pewien , więc radziłbym popytać ludzi bardziej obeznanych w temacie na przykład tu -> www.nuffic.nl |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2013 3:09 pm
|
|
|
Witajcie,
Na pewno wielu z Was spotkało się z tym problemem. Mianowicie jestem w trakcie poszukiwania pracy, jednak mam problem ze zdefiniowaniem dyplomu w trakcie wypełniania formularzy. Jestem po ogólniaku z profilu językowego (ang.-niemiecki) i po studiach filologii angielskiej.
Jak zatem wygląda sprawa w Holandii? MBO zdaje się to odpowiednik naszego liceum ogólnokształcącego. HBO to studia. Czy w zakładce Opleidingen należy wpisywać ukończone szkoły i ew. staże? Odbywałem również staże w tym kierunku.
Pytam, bowiem wysłałem dość sporo odpowiedzi na oferty i większość odrzucają, a wymagania spełniam i to zdecydowanie, w dodatku mam sporo doświadczenia, zarówno z pracy, jak i ze stażów. |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2013 6:15 pm
|
|
|
Co to za CV bez wypelnionego wyksztalcenia?? cale wyksztalcenie powyzej podstawowego,staze,kursy wypadaloby zawrzeć w swoim CV.
To,ze spelniasz wymagania nie znaczy,ze ty jeden aplikujesz na oferte,niestety znajac ze swojego doswiadczenia, Polak z lepszym doswiadczeniem nieraz nie ma szans z poczatkujacym NL, wszystko zalezy na kogo sie trafi. |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2013 2:41 pm
|
|
|
Wszystko załatwione, tylko jest mały problem. Czy koniecznie trzeba posiadać ze sobą dyplom maturalny uznany przez Nuffic lub IDW? Czy wszystko odbywa się tutaj na zasadzie "zaufamy, że posiadasz taki dyplom".
Pracę mam już prawie załatwioną, ale babka od rekrutacji była zdziwiona, że posiadam VWO po 3 latach liceum w Polsce, a jak wiadomo u nas system edukacji jest całkowicie inny. Czytałem, że można uzyskać akceptację dyplomu przez te dwie instancje, ale czy jest to wymagane, bo to są też koszty tłumaczenia i akceptacji przez te urzędy. |
|
|
|
|
karen222
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 02, 2013 1:39 pm
|
|
|
No dobra to mam ćwieka po tych waszych wypowiedziach.
Mój problem polega na tym: jestem technikiem fizjoterapii (Medycznej szkoły zawodowej 2,5 czas twrania+ praktyki zawodowe) Wcześniej zrobiłam liceum. Teraz moje pytanie gdzie mogę NOTARIALNIE przetłumaczyć moj dyplom tak abym była wiarygodna dla wiatraków? |
_________________ "Inflation is the one form of taxation that can be imposed without legislation" -Milton Friedman |
|
|
|
|
piotr19
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 5:56 pm
|
|
|
Witam
Chcialbym mniejwiecej dowiedziec sie ile jest warte moje wyksztalcenie ktore zdobylem w polsce :
- 3 letnia zasadnicza szkola zawodowa w zawodzie elektromechanik pojazdow samochodowych
- 3 letnie liceum handlowe z matura
Dzieki i pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez piotr19 Pon Wrz 30, 2013 5:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piotr19
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 02, 2013 3:21 pm
|
|
|
Witam
Powiem tak,wczesniej niebylo potrzebne, a teraz jak czytam te wszyskie posty to ruzne opcje mam do wyboru a chcialbym dokladnie wiedziec, ale chyba bedzie trzeba wyslac wszystko do nuffic.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
jule
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 10:31 am
|
|
|
Witam,
maz skonczyl liceum o kierunku elektromechanik urzadzen przemyslowych.
Chcielibysmy uznac jego szkole tutaj.Czy powinnam udac sie z tym do Nuffic czy SBB?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Pitervs
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 6:45 pm
|
|
|
witam,
wlasnie wypelniamy formularz do szkoly dla mojej corki ktora pojdzie do grpy pierwszej,
w formularzu wymagaja napisania naszego zawodu i najwyzszego wyksztalcenia, mogl by ktos pomoc...
zona
kierunek pedagogika w specjalnosci wychowanie przedszkolne na poziomie licencjata
ja
technik mechanik o specjalnosci obrobka skrawaniem
zdana matura
z gory dziekuje za ewentualna pomoc. z pozdrowieniami Piotr |
_________________ Piter |
|
|
|
|
nesquik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 29, 2015 8:22 pm
|
|
|
Witam, pomoże ktoś przetłumaczyć wykształcenie do CV? Technikum Ekonomiczne, Wyszsza Szkoła Humanistyczno Ekonomiczna w Łodzi- kierunek politologia; Uniwersytet imienia Adama Mickiewicza w Poznaniu- kierunek politologia. Proszę doradźcie jak to napisać w CV. Pozdrawiam |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
|
|
|
|
Asiałkę
Poczatkujacy Joanna
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2016 10:32 pm
|
|
|
Technik Elektoradiologii? =3 letnie Studium Medyczne.
Po ukończeniu Liceum Ogólnokształcącego. Czy powinnam uwierzytelnić dokument przez Gminę? Czy jest to bardzo drogie? |
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
|
|
|
|
pro_myk5
Poczatkujacy pro_myk5
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 49
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2016 4:31 pm
|
|
|
chemik women napisał/a: | a jak sie jest polskim magistrem po uniwersytecie to jak to prawidlowo zapisac w cv?Ktos wie? |
Wolno podać tylko w oryginale, jeżeli nie masz oficjalnego uznania w NL.
http://www.nauka.gov.pl/u...a-dyplomow.html
Taki sam przepis obowiązuje w Holandii.
Nie tłumaczy się również nazw szkół/uniwersytetów/itp. Te pozostawia się również w brzmieniu oryginalnym. |
|
|
|
|
|