NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Panicelinka
Nie Maj 08, 2016 7:55 pm
Rozliczenie podatku za rok 2013 /2014 w Holandii
Autor Wiadomość
baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Maj 03, 2015 9:00 pm   

Davidvia0, zapodales dwa wyciagi z wyplaty a przynajmniej ja nie widze jaaropgave.

Sheena 
Poczatkujacy
Nieogar ;)

Wysłany: Śro Cze 17, 2015 3:58 pm   

Witam i proszę o pomoc.
Dostałam dziś list z Belastingu z którego wynika, że otrzymam zwrot podatku w kwocie 107 euro.
Rozliczałam się z biurem z PL i tam księgowa jasno powiedziała, że wychodzę na 0, więc nie nastawiałam się na pieniądze z tego tytułu.
Czy istnieje możliwość, że Urząd się pomylił i będzie w przyszłości prosił o zwrot wypłaconych pieniędzy, czy może jest to już pewna i ostateczna decyzja (nie miałbym nic przeciwko ;) )?

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Cze 17, 2015 8:05 pm   

Sheena, nie wiemy co dokladnie jest napisane w tym liscie . Nie jestesmy jasnowidzami i nie wiemy czy to jest tymczasowe wyliczenie czy ostateczne . Wiec i odpowiedzi ci dac nie mozemy .

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Cze 22, 2015 10:18 pm   

jendrzejewski napisał/a:
Pracowałem w Holandii od maja 2014 do marca 2015 i księgowa mówi że potrzebuje formularz "m form". Z tym że ja jestem teraz w Polsce, jakie mam możliwości żeby się rozliczyć ? czy jakbym pojechał do Holandii na to mogę ten "m form" pobrać osobiście czy wysyłają tylko pocztą ? gdzie w hadze mogę to dostać ?

i jakie są szanse na to że nie dostałem wezwania do rozliczenia ? będąc zameldowanym tam ?

da się sprawdzić online czy dostało się wezwanie do rozliczenia ?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Cze 23, 2015 6:59 pm   

jendrzejewski jesli przypuszczasz ze nalezy ci sie zwrot z belastingu ,to nawet nie majac wezwania do rozliczenia sie, mozesz to zrobic mozesz sie rozliczyc .
i dokladnie tak samo, dziala to w druga strone ,czyli jak wiesz lub przypuszczasz ze masz cos do oddania belastingowi to najlepiej sie rozliczyc

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lip 03, 2015 2:05 pm   

lilu123 napisał/a:
Witam.
Rozliczałam sie za tamten rok ale nie mialam meldunku caly rok i musialam poczekac na książke, przyszla jednak jestem teraz w Polsce i nie mam jak jej dostarczyć ksiegowemu. Czy jeżeli nie rozlicze sie do tej konkretnej daty podanej w liscie to cos sie stanie? jakas kara? czy moge bez problemu drugi raz zamowic po powrocie do Polski? Prosze o pomoc :088:
Pozdrawiam

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Kusiorks
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 7:09 am   

Witam. Dostalem z belastingu ,,opgaaf wereldinkomen 2014". Przez caly ubiegly rok pracowalem w holandii, nie mialem w tym czasie zadnych kursow szkolen itp. rzeczy, ktore moglbym odpisac od podatku. W 2014 pobieralem dodatek do ubespieczenia oraz mialem odbyte 3 mies. uitkeringu. Teraz moje pytanie. Czy wystarczy jak wpisze na tym dokumencie kwote brutto jaka zarobilem przez caly owy rok, a przy reszcie zera ?( i oczywiscie podpis z danymi) Czy musze cos sobie jeszcze wyliczac ? Prosze o szybka odpowiedz... Pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 9:58 am   

Kusiorks, w formularzu musisz podac dochody i oszczednosci jakie odtrzymales i to nie tylko z NL ale i w innch panstwach . Jest tez pytanie o oszczednosciach , kosztach zdrowotnych , alimentach i jak dobrze pamietam cos o dochodach/oszczednosciach / wydatkach partnera . JEest tez pytanie o innych formach dochodu np z najmu mieszkania obligacjach itd . Dochody z zasilku musisz podac oddzielnie a nie zliczac z dochodami z pracy . Poradze ci niech w tym wypelnianiu pomoze ci osoba znajaca jezyk i /lub prawo podatkowe w NL .

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 9:42 am   rozliczenie 2013

Witam. Mam pytanie. Do lipca 2013 roku pracowalam w nl po czym zjechalam do Polski. Wczoraj dostalam pismo z balastingu ze mam do zwrotu ponad 1100 euro za rok 2013. Dodam ze jestem w trakcie rozliczenia podatkowego za rok 2013 przez polskie biuro rachunkowe ale jeszcze nie zostalam rozliczona. Pytanie moje jest takie dlaczego mam dla nich zwrocic te pieniadze? aha wczesniej dostslam pismo ze dostane od nich zwrot 1400 euro za rok 2013 a teraz pisza ze mam je zwrocic kiedy ja ich wogole nie dostalam.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 10:28 am   

bejb21 napisał/a:
jestem w trakcie rozliczenia podatkowego za rok 2013

skoro jestes w trakcie rozliczenia, to jak moglas juz otrzymac pismo informujace cie o tym ze
1-otrzymalas zwrot
2 - musisz go doddac
moze dotyczy to innego roku podatkowego ?
nie namieszalas ?
Cytat:

dlaczego mam dla nich zwrocic te pieniadze?
na to pytanie nikt nie jest w stanie odpowiedziec ,wklej oba pisma do tematu w ktorym tlumaczymy

( ͡° ͜ʖ ͡°).

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 7:30 pm   

niewiem jak mam wkleic te pismo

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Lis 11, 2015 10:02 pm   

Obiło mi się o uszy, że w przypadku nowych rozliczeń Belastingdienst będzie żądać potwierdzenia z polskiego US o dochodach?
Do tej pory był formularz "wereldinkomen". Ma się to zmienić czy to plotki?

konrad90m 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 08, 2015 8:06 pm   

Witam. Rozliczyłem się z podatku za 2014 rok w kwietniu tego roku, ale do tej pory nie dostałem żadnej decyzji - nie wspominając o pieniądzach. Czy powinienem się martwić? Jest ktoś taki tutaj oprócz mnie tak w ogóle?

Ardabaki
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 08, 2016 1:34 am   

Halo
Po rozliczeniu sie z Belastingiem za 2014 r wyszlo mi ze mam zwrocic BD 750 euro.W liscie jest napisane ze kwote mam zwrocic do 8 lutego 2016.Czy jest mozliwosc rozlozenia tej kwoty na raty,a jesli tak to jak sie o to starac?

baldyg
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sty 11, 2016 10:27 am   

Witam, czy jak rozliczę się przez polskie biuro to dostanę mniejszy zwrot niż gdybym rozliczał się przez holenderskie?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi