Obowiązek posiadania ID od lat 14 |
Autor |
Wiadomość |
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Pon Gru 14, 2015 9:47 am Obowiązek posiadania ID od lat 14
|
|
|
Czyta dzisiaj na jednym z portali polskojęzycznych w Holandii, że już młodzież od lat 14 ma obowiązek posiadania przy sobie dokumentu tożsamości ze zdjęciem... Dlatego chciałam zapytać jak radzicie sobie z dziećmi które wprawdzie nie urodziły się w Holandii, ale już t długo mieszkają? Jeździcie do polski z nimi wyrabiać polski dowód? Jest w ogóle w Polsce tak możliwość? A może ktoś wie jak to jest z Niemcami?
Poczekam, może ktoś poda jakieś rady zanim będę musiała dzwonić po ambasadach... Moja córka na szczęście jeszcze ma czas, ale wolę być wcześniej poinformowana... |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Pon Gru 14, 2015 10:26 am
|
|
|
Trzeba mieć przy sobie dokument potwierdzający tożsamość. Czyli równie dobrze może być to paszport. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2015 9:24 am
|
|
|
LeGolasik, kiedy właśnie o to chodzi że nie chce żeby nosiła paszport, wolałabym id (czyli dowód osobisty) bo i łatwiej schować i wygodniej... Dlatego pytam już teraz czy mam się rozglądać za opcją wyrabiania w polsce/niemczech (mamy podwójne obywatelstwo) czy też młodzież może mieć tutaj wyrobione jakieś id (pomimo iż tutaj się nie urodziła). |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Wto Gru 15, 2015 10:54 am
|
|
|
No niestety, jeśli nie ma obywatelstwa musi mieć ID własnego kraju. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Śro Gru 16, 2015 9:04 pm
|
|
|
Moja corka ma taka karte ze szkoly cos ala nasza legitymacja tylko plastikowa ze zdjeciem i nie musi miec przy sobie ani ID ani paszportu bo to wystarczy. Dowod osobisty mozna wyrobic nawet nowo narodzonemu dziecku, jezeli uda sie zrobic mu odpowiednie zdjecie. Dowod jest bezplatny. |
|
|
|
|
|