NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to jest?
Autor Wiadomość
Nowypl
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 5:10 pm   Jak to jest?

Witam, jestem tu nowy I od pewnego czasu staram sie sledzic rozne sprawy zwiazane z praca,zakwaterowaniem w Nl mam pytanie na ktore jak dotychczas nie znam odpowiedzi...sam sie zastanawiam jak to jest..a mianowicie chodzi mi o dodatek do mieszkania?

Czy np;osoba pracujaca ztw minimalne miesieczne wynagrodzenie ktore jest obecnie teraz w Nl (Amsterdam) wynajmuje mieszkanie za kwote powiedzmy sobie E900 na miesiec przed oplatami itd..Czy ma wogole jakas szanse aby ubiegac sie o ten dodatek czy to jest jakas pomylka w Nl?? ze tylko do pewnej kwoty E710 wynajem mieszkania mozna ubiegac sie o ten dodatek.

Jak dla mnie jest to dosc nie jasne,prosze o odpowiedzi

pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Gru 05, 2015 5:19 pm   

Nowypl napisał/a:
Czy ma wogole jakas szanse aby ubiegac sie o ten dodatek
nie nie mozesz suma najmu jest za wysoka .
Nowypl napisał/a:
czy to jest jakas pomylka w Nl?? ze tylko do pewnej kwoty E710 wynajem mieszkania mozna ubiegac sie o ten dodatek
to nie pomylka a nawet bardzo dobra/madrze zalatwiona sprawa . Ktos kogo stac na wynajem mieszkania w wolnym sektorze zarabia wiecej jak minimum panstwowe wiec stac go na oplacenie czynszu bez pomocy panstwa . tak samo jest z dodatkiem do ubezpieczenia zdrowotnego . Zarabiasz ponizej jakiejs sumy to dostaniesz dodatek ale zarabiasz wiecej wiec ciebie stac na oplacenie tego bez pomocy panstwa . Dodatki sa wdrozone w zycie dla ludzi ktorzy zarabiaja minimum panstwowe lub troszeczke powyzej tego minimu . Wszystkie dodatki sa wyliczane na podstawie dochodow i w zaleznosci od dochodu tyle sie dostaje .

[ Dodano: Sob Gru 05, 2015 5:21 pm ]
o warunkach przyznania dodatku do czynszu czy innego dodatku sa tu rozne tematy . W tych tematach jest obszernie wytlumaczone jakie warunki itd musisz spelniac by takowy dostac . Poczytaj a wiele ci to wyjasni

Nowypl
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 5:45 pm   

Dzieki za odp,,to musze przyznac dosc dziwne zasady maja w tej Holandii jesli chodzi o przyznawanie dodatku do mieszkania. Wlasnie tak sobie rzucilem okiem na szybko na odloszenia w necie funda,pararius.nl.. I wpisujac tam kwote max 700E jedynie co moglem dostac znaczy wyswietlilo mi sie byly ogloszenia o wynajem garazu,jakis dziwnych miejsc w pokoju itd...zadnego mieszkania np;2pokojowego nie bylo w tej cenie?? Wiec jesli osoba pracujaca w A-damie ma stala prace za te mini miesieczne tak naprawde nie widze zadnej szansy dla niej aby wynajac mieszkanie w tej kwocie E710>>>To jest wrecz nie realne no nie.

Jakies dziwne to wszystko tak delikatnie moge napisaccc

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 5:53 pm   

Nowypl,

Dlatego ze mieszkania ponizej 700 euro to mieszkania od spoldzielni mieszkaniowej, i tych nie znajdziesz w ogloszeniach na Funda. Trzeba zapisac sie do spoldzielni i czekac, albo wylosowac.

Nowypl
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 7:38 pm   

Rozumiem ze mieszkania ponizej 700E sa przyznawane ze spoldzielni I trzeba na takie mieszkania sie wczesniej zapisac I domyslam sie ze swoje odczekac dobre kilka lat itd...wiec nie mam zielonego pijecia jak zwykla rodzina Kowalskich moze sie utrzymac w Nl A-damie jesli wynajecie mieszkania oscyluje w granicach 850-1000 I powyzej Euro na miesiac!!

To jest jakas porazka z tym...no chyba ze rodzina np;wynajmie sobie garaz za 400-500E.

Raczej nie realne aby wynajac cos za 700e I utrzymac sie w Adamie co??bynajmiej ja to widze w czarnych kolorach-no chyba ze ktos mnie poprawi itd?

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 8:26 pm   

Nowypl,

Dlatego dla zwyklej rodziny Kowalskich bardziej oplaca sie juz kupno domu (wtedy koszty miesiecznie przez zwrot oprocentowania - hypotheekrenteaftrek wychodza mniejsze niz czynsz) albo ludzie wynajmuja/kupuja poza Amsterdamem i dojezdzaja autem/transportem publicznym. A ci z mniejszymi dochodami wpisuja sie do spoldzielni i czekaja.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Gru 05, 2015 8:38 pm   

Nowypl napisał/a:
np;2pokojowego nie bylo w tej cenie??
a ja znalazlam i wiecej takich ogloszen :
http://www.funda.nl/huur/...leusdenhof-271/

Nowypl
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 8:52 pm   

Ok,dzieki za odp teraz wiem jak to wyglada w Nl wiec lepiej Adam omijac duzym lukiem hah..moze I praca w Adamie ale napewno z zakwaterowaniem tam nie jest tak kolorowo!

pozdrawiam

FijneBuurman 
Gaduła

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 10:02 pm   

baileys napisał/a:
Nowypl napisał/a:
np;2pokojowego nie bylo w tej cenie??
a ja znalazlam i wiecej takich ogloszen :
http://www.funda.nl/huur/...leusdenhof-271/

+302euro jednorazowo i pisze "Huurtoeslag aanvragen is NIET mogelijk"

Nowypl
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Gru 05, 2015 11:29 pm   

Tak jak wczesniej juz napisalem,wynajem mieszkania w Amsterdamie w granicach 710E to tak jak trafienie 6 w toto-lotka w pierwszym losowaniu hih,,,ceny wynajmu powyzej 800E wzwyz...

Porazka

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Gru 06, 2015 3:18 pm   

Nowypl,

Z wasnego doswiadczenia ,powiem szczerze , przygotuj sie na wiecej takich'' porazek'' to jest wlasnie Holandia :039:

Nowypl
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 06, 2015 3:41 pm   

Dziekuje za odp,tak domyslam sie ze nie jest latwo I duzo rzeczy niestety trzeba przeskoczyc tzw;gory hah a tak poprostu pytam bo chcialbym zorientowac sie jak jest w Nl wiec pomalu zaczynam miec jakis obraz.

pozdrawiam

margo300
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 07, 2016 2:42 pm   

ja znam osobe, która musiała zwrcac dodatek mieszkaniowy, bo wrocila do Polski, a urzad nadal wyplacał zasilek, także trzeba uwazać

Odpowiedz do tematu