Spoldzielnia mieszkaniowa i ciaza |
Autor |
Wiadomość |
Ona 89
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 09, 2016 6:10 pm Spoldzielnia mieszkaniowa i ciaza
|
|
|
Witam. Wynajmuje mieszkanie ze spoldzielni mieszkaniowej. Kontrakt mamy na Max 4 osoby. Mieszkam z mężem i dwójka synów. Myślimy o kolejnym dziecku. I mam pytanie czy jezeli zajde w ciaze to spoldzielnia nam przydzieli wieksze mieszkanie czy będziemy musieli szukać na własną rękę? Może był ktoś z was w podobnej sytuacji? Proszę o pomoc |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2016 11:14 am
|
|
|
Ona 89 napisał/a: | mam pytanie czy jezeli zajde w ciaze to spoldzielnia nam przydzieli wieksze mieszkanie czy będziemy musieli szukać na własną rękę? | chcesz wieksze mieszkanie to sama musisz je poszukac , zadna spoldzielnia nie bedzie ci przyznawac wiekszego mieszkania bo oczekujesz jeszcze jednego dziecka . Pozatym zastanawiam sie co to za kontrakt okreslajacy maxymalna ilosc mieszkancow w domu . Ja sie z takim dziwactwem nie spotkalam przez tyle lat w NL . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Ona 89
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2016 12:59 pm
|
|
|
A ja się spotkałam z takim dziwactwem. Jeżeli masz mieszkanie 56m2 to normalne że nie zameldujesz w nim 10 osób. Na każdą osobę zameldowania musi przypadać ileś m2. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2016 1:55 pm
|
|
|
Ja tez sie z tym spotkalem. Para wprowadzila sie do 3 pokojowego mieszkania w bloku obok, po 4 latach mieli trójke dzieci, spoldzienia przyznala wieksze.
Kontrakt na max osob przez spoldzielnie to normalka. Przeciez logiczne ze nie chca zeby w mieszkaniu spoldzielnym po jakims czasie mieszkalo z 8 osob. |
|
|
|
|
Ona 89
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2016 4:11 pm
|
|
|
Dzieki za odpowiedz;) |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2016 7:08 pm
|
|
|
GeraltRivia, ok zgadzam sie z tym ale nie widzialam do tej pory by rodzinie dawali kontrakt na max tyle to a tyle osob . A na pewno nie spotalam sie z tym by spoldzielnia sama powiedziala/przyznala mieszkanie bo sie rodzina powiekszyla/ma powiekszyc .
Jak ktos sam nie wystapi o wieksze mieszkanie to takiego mu na tacy nie beda prezentowac . A z drugiej strony powiedz mi jak sobie radza rodziny ktore maja 8-12 dzieci bo i metrazowo i iloscia pokoi to spoldzielnie im nie moga zagwarantowac co prawo opisuje . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Sty 10, 2016 7:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ona 89
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 10, 2016 9:16 pm
|
|
|
A ja nie napisalam ze maja mi sami dac mieszkanie. To normalne, ze poszlabym do spoldzielni jak juz bym byla w ciazy. Nie spotkalam sie jeszcze zeby w Holandii mial ktos 8-12 dzieci. W Polsce owszem. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Sty 11, 2016 8:41 am
|
|
|
baileys,
No troche niedokladnie sie wyslowilem, nie chodzi mi o to ze kontrakt jest na iles osob, ale typ mieszkania. Np. w moim bylym bloku byly mieszkania 3-pokojowe, dla 2-3 osób max.
Moja spoldzielnia to dosc dobrze monitorowala i w chwili kiedy przez slub, narodziny itd. w mieszkaniu mieszkaly 4 osoby albo wiecej, kontaktowali sie co do mieszkania. Oczywiscie troche czasu trzeba czekac na mieszkanie.
Jak to prawnie wyglada nie wiem, i tez co robia z wiekszymi rodzinami. Moze maja jakis system mieszkan, np. 1-2 osoby, 2-4 osoby, 4+ osoby. |
|
|
|
|
|