Pytania i pomoc odnośnie rozliczenia podatku |
Autor |
Wiadomość |
StressedOut
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 21, 2016 12:06 am Pytania i pomoc odnośnie rozliczenia podatku
|
|
|
Witam!
Chciałbym się rozliczyć z podatku z rok 2014 oraz 2015, niestety pracuję często w niewygodnych godzinach by się wybrać samemu i rozliczyć, więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i wytłumaczy co nie co.
Czy jest możliwość rozliczenia jaarogravu poprzez internet? Tj. znalezienie zaufanego księgowego i dostarczenie mu odpowiednich dokumentów oraz wpłaty czy ZAWSZE muszę udać się osobiście do biura księgowego by to załatwić? Kilka lat temu ktoś na takie pytanie by zareagował, że jestem idiotą, lecz żyjemy już w czasach gdzie zakupy, założenie konta w banku itp. można robić bez wychodzenia z domu. (proszę nie pisać tutaj, że jestem leniwy...)
Czy ktoś mógłby mi polecić takiego księgowego? Nie koniecznie musi to być Polak.
Kolejne pytanie to jak jest z rozliczaniem się z podatku holenderskiego w Polsce. Czy jest to opłacalne? Jeżeli nie to czemu?
I tutaj trochę odbiegnę od tematu, będąc na wiekówce jaki jest nałożony na mnie podatek? |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Czw Sty 21, 2016 1:04 am
|
|
|
Hej,
Polecam Ci tą LINK USUNIETY forum to nie miejsce na reklame Mówi po polsku i holendersku. Mi ogarnęła wszystkie tematy, a naprawdę miałem zawiłe sprawy. Posiada beconnummer, czyli jest zarejestrowanym doradcą podatkowym w Holandii i wie co robi. Wszystko załatwisz przez internet.
Teraz jak się rozliczasz w Polsce to nie płacisz podwójnego podatku - jesteśmy w UE i Polska ma odpowiednie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. A co wychodzi korzystniej to już musisz sam zobaczyć i zdecydować.
Podatek na wiekówce jest zależny od dochodów, ale na wiekówce nie zarobisz milionów, więc i zwrot powinieneś mieć duży. Skalę podatku powinieneś mieć na salarisie. |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pią Kwi 01, 2016 10:38 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Sty 23, 2016 10:07 pm
|
|
|
ceny maja z kosmosu
u mnie rozliczenie kosztuje 25 euro za rok tez posiadam beconnummer
pozdrawiam i zapraszam
p.s. polecana firma a nawet nie wiedza ze incasso tak sie pisze a nie inkaso |
|
|
|
|
naimad
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 23, 2016 11:01 pm
|
|
|
Witam
Znalazłem taka informację:
http://www.belastingdiens...astingplichtige
Jest to oświadczenie o zarobkach z polski w celu ustaleniu czy kwalifikuje się jako podatnik zagraniczny w Holandii i dzięki temu mogę uzyskać takie same ulgi itp co Holendrzy także moje pytanie jest takie bo prawdopodobnie nie będę podatnikiem zagranicznym więc nie muszę tego pisma wysyłać do Belastingu ? oraz moje drugie pytanie czy jeśli nie jestem tym ,,podatnikiem" to czy mogę liczyć w ogóle na jakiś zwrot z podatku ? |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Sty 25, 2016 1:16 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | ceny maja z kosmosu [...] | O tym, czy cena jest odpowiednia decyduje klient. Jednemu odpowiada, drugiemu nie. Jak zlecam jakąś usługę to chcę znać cenę a nie np. odpowiedź: nie opłaca się. To ja zdecyduję czy mi się opłaca czy nie.
mavd napisał/a: | p.s. polecana firma a nawet nie wiedza ze incasso tak sie pisze a nie inkaso [...] | Konstruktywna krytyka zawsze jest mile widziana, administrator czuwa i zostało to już poprawione. |
|
|
|
|
|