Procedura zmiany nazwiska po rozwodzie |
Autor |
Wiadomość |
magdulena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2016 10:00 am Procedura zmiany nazwiska po rozwodzie
|
|
|
Witam,
Z gory przepraszam jesli powtarzam temat, ale nie bylam w stanie znalezc podobnego watku. Czy ktos jest w stanie udzielic informacji, jak wyglada proces powrotu do nazwiska panienskiego po rozwodzie orzeczonym w Holandii i jakie dokumenty sa wymagane?
Nadmienie, ze moj rozwod zostal zarejestrowany w urzedzie miasta Haga.
Z gory dziekuje za kazda informacje.
Pozdrawiam
Magda |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Czw Sty 28, 2016 11:58 am
|
|
|
Hej,
Nie wiem jak jest w Holandii, ale myślę że jeśli tego nie miałaś zaznaczonego podczas sprawy rozwodowej albo u adwokata to nosisz nazwisko męża. Nie wiem czy tu też jest jakiś Urząd Stanu Cywilnego w Holandii i czy po rozwodzie nie możesz wystąpić o zmianę nazwiska. Ale i tak musiałabyś to prędzej czy później zrobić w Polsce. Lepiej chyba zmienić nazwisko w Polsce. Jeśli masz obywatelstwo holenderskie załatwiaj to w NL, jeśli polskie - w PL.
W Polsce na pewno możesz to zrobić w USC, ale najpierw musisz zarejestrować holenderski rozwód w PL.
Potrzebujesz do tego:
1. uprawomocniony holenderski rozwód,
2. wyciąg z rejestru w Hadze (bo tu jest taki dla cudzoziemców - dopiero po wpisaniu tam jesteś rozwiedziona a nie każdy sąd i adwokat później tam wysyła wniosek o wpisanie),
3. zaświadczenie jakieś "Zgodnie z art.37 Rozporządzenia Rady Europy Nr 2201/2003 z dnia 27.11.2003r. należy złożyć zaświadczenie z art.39. w/g formularza znajdującego się w załączniku do wyż/wym. rozporządzenia - w Holandii wydawane przez arrondissementsrechtbank"
4. tłumaczenia przysięgłe tych 3 w/w dokumentów na język polski
5. w USC wypełniasz formularz o zarejestrowanie rozwodu zagranicznego
6. oplata 11zł
Wszystko musi być w oryginale i załatwiasz to osobiście w USC.
Równolegle z tym wnioskiem, albo po zarejestrowaniu rozwodu możesz wystąpić o zmianę nazwiska...
Pozwodzenia |
|
|
|
|
pro_myk5
Poczatkujacy pro_myk5
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 49
|
|
|
|
|
magdulena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 29, 2016 10:38 am
|
|
|
@ wigru & pro_myk5: dzieki serdeczne za Wasze opowiedzi a zwlaszcza za udzielenie wskazowki odnosnie arrondissementsrechtbank.
Slub byl zawart w Polsce, ze wzgledu na dlugi pobyt Holandii rozwod musial byc przeprowadzony tutaj - na dzien dzisiejszy rozwod jest juz prawomocny i wpisany do rejestrow w Hadze.
Zdaje sobie sprawe, ze latwoej bedzie zalatwic wszystko w Polsce, nie stety na dzien dzisiejszy nie jestem w stanie pojechac do PL (jestem samotna matka z dzieckiem) i na kazdy wyjazd poza granice Holandii musze miec pozwolenie sadu (maz nie wyraza zgody na podpisanie "Consent letter for minors travelling abroad").
Na dzien dzisiejszy czekam na odpowiedz z Polskiej Ambasady - niestety dodzwonienie sie tam graniczy z cudem
Pozdrawiam serdecznie!
Magda |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2016 10:33 am
|
|
|
magdulena napisał/a: |
Zdaje sobie sprawe, ze latwoej bedzie zalatwic wszystko w Polsce, nie stety na dzien dzisiejszy nie jestem w stanie pojechac do PL (jestem samotna matka z dzieckiem) i na kazdy wyjazd poza granice Holandii musze miec pozwolenie sadu (maz nie wyraza zgody na podpisanie
|
Witaj Magda,
To zalezy kiedy otrzymalas prawomocny rozwod ( nie wazne w jakim kraju). Od daty wydania dokumentu w ciagu 3 miesiecy masz mozliwosc zlozyc dokumety i wniosek o zmiane nazwiska w polskim urzedzie stanu cywilnego. Po uplywie 3 miesiecy - pozostaje tylko Najwyzszy Sad w Warszawie ( mozesz tez zlozyc w Sadzie w swoim miescie , ale i tak oni to odesla do warszawy wiec bedzie trwac dluzej). W sadzie skadasz pozew wraz z prosba o powrot do nazwiska panienskiego. Rozpatrzenie takiego pozwu trwa od 3 misiecy do roku. Oczywiscie wszystkie dokumenty powinne byc przetlumaczone notarialnie na jezyk polski.
Pozdrawiam, |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
|