Niepełnosprawny w holandii |
Autor |
Wiadomość |
JoannaMdk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 12:05 pm Niepełnosprawny w holandii
|
|
|
Witam, mam kilka pytań.
Mam 25 lat. Mieszkam od jakiegoś czasu z mężem w Holandii, kupiliśmy dom w hipotece
W Polsce mam przyznany umiarkowany stopień niepełnosprawności z tytułu dziecięcego porażenia mózgowego. Czytałam już na forach, że tu to orzeczenie nie obowiązuje i mam się udać do UVW. Stad moje pytania czy cała dokumentacja leczenia bedzie tu obowiązywała? Czy trzeba ją przetłumaczyć? Czy należy mi się jakiś dodatek z tytułu, ze jestem teraz bezrobotna? Mój maź pracuje w Belgii, czy moze on dostawać z Belgii jakiś dodatek z tytulu mojej niepełnosprawności? Czy UVW pomoże mi w szukaniu ewentualnej pracy? Z góry dziękuje za odpowiedzi. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 2:45 pm
|
|
|
JoannaMdk napisał/a: | czy cała dokumentacja leczenia bedzie tu obowiązywała? |
Watpie w Holandii jest inny system ubezpieczenia i leczenia ,wiec tu wszystko zaczynasz od nowa ,lacznie z leczeniem.
JoannaMdk napisał/a: | Czy należy mi się jakiś dodatek z tytułu, ze jestem teraz bezrobotna? | Jesli przepracowalas w Holandii okreslony czas to tak jesli nie to skad/z jakiej instytucji chcesz otrzymywac bezrobotne ? |
|
|
|
|
JoannaMdk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 3:26 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | JoannaMdk napisał/a: | czy cała dokumentacja leczenia bedzie tu obowiązywała? |
Watpie w Holandii jest inny system ubezpieczenia i leczenia ,wiec tu wszystko zaczynasz od nowa ,lacznie z leczeniem.
JoannaMdk napisał/a: | Czy należy mi się jakiś dodatek z tytułu, ze jestem teraz bezrobotna? | Jesli przepracowalas w Holandii okreslony czas to tak jesli nie to skad/z jakiej instytucji chcesz otrzymywac bezrobotne ? |
Po prostu miałam w dzieciństwie dwie poważne operacje usprawniające, itp itd. Jak zacząć od nowa, skoro już tego nie potrzebuje?
Nie chodziło mi o zasilek dla bezrobotnych, bardziej z tytułu niepełnosprawności. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 3:49 pm
|
|
|
JoannaMdk napisał/a: | Nie chodziło mi o zasilek dla bezrobotnych, bardziej z tytułu niepełnosprawności. | do "renty "czy innej wyplaty tytulem niesprawnosci mozesz sie ubiegac jak mialas platna prace w NL . Jednak jak panicelinka juz pisala musiala byc tu wszysto zaltwiac od poczatku , chorobowe , leczenie , uznanie stopnia niesprawnosci itd . JoannaMdk napisał/a: | Mój maź pracuje w Belgii, czy moze on dostawać z Belgii jakiś dodatek z tytulu mojej niepełnosprawności? | Nie nie ma tej mozliwosci chyba ze jestes na tyle niesprawna ze potrzebujesz ciaglej opieki . JoannaMdk napisał/a: | Czy należy mi się jakiś dodatek z tytułu, ze jestem teraz bezrobotna? | jedynie jak przepracowalas 26 tyg w ciagu sotatnich 36 tyg.
JoannaMdk napisał/a: | Czy UVW pomoże mi w szukaniu ewentualnej pracy? Z | jezeli sie zapiszesz jako szukajaca pracy i zglosisz sie do osby prowadzacej twoja sprawe masz mozliwosc ze pomoga ci w szukaniu . Nie licz jednak na zbyt wiele . Mozesz z nim porozmawiac na temat "niesprawnosci "i moze jednak on ci pomoze w usyskaniu ozeczenia i w tym wypadku znalezienia pracy dopasowanej do twojej sytuacji . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|