NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niepełnosprawny w holandii
Autor Wiadomość
JoannaMdk 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 25, 2016 12:05 pm   Niepełnosprawny w holandii

Witam, mam kilka pytań.
Mam 25 lat. Mieszkam od jakiegoś czasu z mężem w Holandii, kupiliśmy dom w hipotece
W Polsce mam przyznany umiarkowany stopień niepełnosprawności z tytułu dziecięcego porażenia mózgowego. Czytałam już na forach, że tu to orzeczenie nie obowiązuje i mam się udać do UVW. Stad moje pytania czy cała dokumentacja leczenia bedzie tu obowiązywała? Czy trzeba ją przetłumaczyć? Czy należy mi się jakiś dodatek z tytułu, ze jestem teraz bezrobotna? Mój maź pracuje w Belgii, czy moze on dostawać z Belgii jakiś dodatek z tytulu mojej niepełnosprawności? Czy UVW pomoże mi w szukaniu ewentualnej pracy? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 2:45 pm   

JoannaMdk napisał/a:
czy cała dokumentacja leczenia bedzie tu obowiązywała?

Watpie w Holandii jest inny system ubezpieczenia i leczenia ,wiec tu wszystko zaczynasz od nowa ,lacznie z leczeniem.

JoannaMdk napisał/a:
Czy należy mi się jakiś dodatek z tytułu, ze jestem teraz bezrobotna?
Jesli przepracowalas w Holandii okreslony czas to tak jesli nie to skad/z jakiej instytucji chcesz otrzymywac bezrobotne ?

JoannaMdk 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 25, 2016 3:26 pm   

Panicelinka napisał/a:
JoannaMdk napisał/a:
czy cała dokumentacja leczenia bedzie tu obowiązywała?

Watpie w Holandii jest inny system ubezpieczenia i leczenia ,wiec tu wszystko zaczynasz od nowa ,lacznie z leczeniem.

JoannaMdk napisał/a:
Jesli przepracowalas w Holandii okreslony czas to tak jesli nie to skad/z jakiej instytucji chcesz otrzymywac bezrobotne ?

Po prostu miałam w dzieciństwie dwie poważne operacje usprawniające, itp itd. Jak zacząć od nowa, skoro już tego nie potrzebuje?
Nie chodziło mi o zasilek dla bezrobotnych, bardziej z tytułu niepełnosprawności.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 3:49 pm   

JoannaMdk napisał/a:
Nie chodziło mi o zasilek dla bezrobotnych, bardziej z tytułu niepełnosprawności.
do "renty "czy innej wyplaty tytulem niesprawnosci mozesz sie ubiegac jak mialas platna prace w NL . Jednak jak panicelinka juz pisala musiala byc tu wszysto zaltwiac od poczatku , chorobowe , leczenie , uznanie stopnia niesprawnosci itd .
JoannaMdk napisał/a:
Mój maź pracuje w Belgii, czy moze on dostawać z Belgii jakiś dodatek z tytulu mojej niepełnosprawności?
Nie nie ma tej mozliwosci chyba ze jestes na tyle niesprawna ze potrzebujesz ciaglej opieki .
JoannaMdk napisał/a:
jedynie jak przepracowalas 26 tyg w ciagu sotatnich 36 tyg.
JoannaMdk napisał/a:
Czy UVW pomoże mi w szukaniu ewentualnej pracy? Z
jezeli sie zapiszesz jako szukajaca pracy i zglosisz sie do osby prowadzacej twoja sprawe masz mozliwosc ze pomoga ci w szukaniu . Nie licz jednak na zbyt wiele . Mozesz z nim porozmawiac na temat "niesprawnosci "i moze jednak on ci pomoze w usyskaniu ozeczenia i w tym wypadku znalezienia pracy dopasowanej do twojej sytuacji .

Odpowiedz do tematu