NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Panicelinka
Sob Lut 27, 2016 5:32 pm
List z Immigratie- en Naturalisatiedienst
Autor Wiadomość
kula_ula
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 4:40 pm   List z Immigratie- en Naturalisatiedienst

Dostałam list z powyższego urzędu. Mam odpowiedzieć na 26 pytań aby oni mogli zdecydować czy moj pobyt na terenie NL jest zasadny.
Piszą, że jak nie będzie zasadny to prawo do pobytu mi się skończy.
Polska jest w EU, czy ten list jest zgodny z prawem?
Co mam robić?
Ostatnio zmieniony przez kula_ula Sob Lut 27, 2016 4:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Lut 27, 2016 5:31 pm   

kula_ula,
Moze to jakas ankieta ?
szczerze to nic mi nie wiadomo, by Polak/ka byli zobowiazani uzasadnic swoj pobyt na terenie Holandii
( wylaczajac oczywiscie kryminalistow ,alimenciarzy czy inne typki poszukwane listem europejskim, ale to juz inna bajka )

ze strony IND

https://ind.nl/particulier/EU

Cytat:
U hebt geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen. Het geldig paspoort (of de ID-kaart) van het land waarvan u de nationaliteit hebt, is een bewijs dat u rechtmatig in Nederland verblijft en hier mag werken. U hoeft zich niet te melden bij de IND.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lut 27, 2016 6:09 pm   

kula_ula napisał/a:
Mam odpowiedzieć na 26 pytań aby oni mogli zdecydować czy moj pobyt na terenie NL jest zasadny.
Panicelinka napisał/a:
Moze to jakas ankieta ?
nie to nie jakas ankieta a ze wzgledu ze kula_ula, pobiera bijstand ( czesciowy) ale pobiera i nie przebywa tu dluzej jak 5 lat , to wyslali do niej ten formularz . Jezeli okaze sie ze ona nie spelnia kryterji na prawny pobyt moga ja uznac za niepozadana i kazac jej wyjechac. A wedle prawa niestety nie spelnia .
Cytat:
Beroep op publieke middelen

Indien de EU/EER-onderdaan of Zwitserse onderdaan een (aanvullend) beroep doet op de publieke middelen, kan zijn rechtmatig verblijf worden beëindigd, tenzij de EU-burger al duurzaam verblijfsrecht heeft gekregen (over het algemeen na 5 jaar, soms ook eerder).
https://kdw.ind.nl/KnowledgeSessie.aspx?restart=true&knowledge_id=MWOEU_Burgers&jse=1

kula_ula
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 7:28 pm   

A jakich ja kryterii nie spełniam?W pon mam podpisać umowę o pracę. No kuźwa!!!
Nikt nie ma prawa mnie usunąc z kraju, bo jestem obywatelem UE.

A swoją drogą to urzędasy mogłby mi nic nie przyznawać.

Chodzi o wyjazd z kraju czy zabranie przywilejów?
Ostatnio zmieniony przez kula_ula Sob Lut 27, 2016 7:33 pm, w całości zmieniany 2 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 7:41 pm   

kula_ula napisał/a:
A jakich ja kryterii nie spełniam?
nie potradisz sie sama utrzymac i musisz "zyrowac "na panstwie .
podstawa ligitymowanego pobytu tu jest to ze potrafisz / mozesz sie sama utrzymac przez minimum 5 lat od chwili przyjazdu do NL .
Tak na marginesie jest to brdzo zawile i takich obowiazkow jest o wiele wiecej jednak ludzie "wiedza "lepiej i nikt sie takim prawem/obowiazkiem nie przejmuje do chwili takiej niespodzianki jak ta twoja .

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 7:46 pm   

kula_ula napisał/a:
A swoją drogą to urzędasy mogłby mi nic nie przyznawać.
przyznac musza ale mogli by ciebie poinformowac o skutkach . A ze ty wystapilas poprzez UWV o dodatek "urzedasy "nie zwrocily w pierwszej instancji na to uwagi ale po glebszej anlizie jednak sie okazuje ze to ma takie skotki .
kula_ula napisał/a:
Nikt nie ma prawa mnie usunąc z kraju, bo jestem obywatelem UE.
a jednak maja tylko trzeba sie zapoznac z prawem , a zwlaszcza z tym nakladajacym obowiazki i warunki , nie tylko z tym co komus pasuje .
kula_ula napisał/a:
Chodzi o wyjazd z kraju czy zabranie przywilejów?
i to i to odebranie przywilejow i uznanie ciebie za niepozadanego obywatela a to sie rowna z wypowiedzeniem prawa pobytu w NL.
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lut 27, 2016 7:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kula_ula
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 8:04 pm   

Ja nie wystąpiłam o dopłate przez UWV. Najpierw dostałam zasiłek z programu dla młodych do 27 r.ż, a potem znalazłam pracę ( w tym samym miesiącu co zasiłek).
Nikt mnie o niczym takim nie informował, że w razie co, będę wydalona z kraju.
W poniedziałek podpisuje umowę o pracę na 30 h., ale kontrakt jest kontraktem oproep.
Chodze tu do szkoły językowej.

Napisz mi co mam zrobić w tej sytuacji, jakie są moje realne szanse?

Zabranie przywilej w stylu zorgtoeslag/huurtoeslag nie rowna się obowiązkowi wyjazdu.

Znasz kogoś, kto tak miał?Spotkałaś się z taką sytuacją?
Ostatnio zmieniony przez kula_ula Sob Lut 27, 2016 8:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 8:16 pm   

kula_ula napisał/a:
zorgtoeslag/huurtoeslag nie rowna się obowiązkowi wyjazdu.
nie nie jest to powod do odebrania komus prawa pobytu i tego ci nie odbiora , ale za to ze masz wlasnie
kula_ula napisał/a:
dostałam zasiłek z programu dla młodych do 27 r.ż
kula_ula napisał/a:
Znasz kogoś, kto tak miał?Spotkałaś się z taką sytuacją?
ta znam pare wlasnie takich osob . tylko ze ci ktorzy byli dobrze doinformowani nie skorzystali z bijstan a ta osoba ktora byla upierdiwa i uwazala ze jej se to nalezy bo jest mieszkancem EU , wyjezdza na sezon to do DE to do UK ale ogolnie to wocila do domu w PL . Pamietaj jednak ze kazda sytuacja jest rozpatrywana inwidualnie . I nie kazdy kto zyje na garnuszku panstwa jest automatycznie wydalany z NL . Ktos kto tu ma swoj dom , dzieci w szkole i oficjalnie mieszka tu od 3 lat bedzie mial wieksze szanse ze nie zostanie uznany za niechcianego niz ktos kto jest sam ponizej 27 lat , mieszka na wynajmowanym i jest krocej jak 4 lata w NL .
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lut 27, 2016 8:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kula_ula
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 8:21 pm   

Kazali jej wyjechać?

Gdyby mnie poinformowano o taiej ewentualności, w zyiu bym nie skorzystała z tego.

Miałam na mysli czy każą wyjechać czy zabiorą tylko ten zorgtuslag, bajstand itp.

Czy dobrowolna rezygnacja z bajstand cos pomoże?

Czy podpisanie umowy na 0-30 h. coś da?

Super, ja mieszkam 2 lata, mam 26 lat i mieszkam w wynajmowanym pokoju. Nie mam tu rodziny wcale.

Oni odrazu każą wyjechać, czy dają czas na znalezienie pracy, w sensie miesiac?
Ostatnio zmieniony przez kula_ula Sob Lut 27, 2016 8:38 pm, w całości zmieniany 3 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 8:50 pm   

kula_ula, jak juz pisalam kazda sytuacja jest oceniania inwidualnie. Odeslij im ten formularz i poczekaj co sie stanie , moze wezwa ciebie na rozmowe .

kula_ula
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 27, 2016 9:08 pm   

Chyba umrę do tego czasu;(.

Nie mam tużadnych powiązań rodzinnych, boję się, że zrobią to co zrobią.

Przciez oni nigdy nawet nie wyplacili mi calej kwoty tego cholernego zasilku. W dodatku cały czas aktywnie poszukuję pracy.

W dodatku czytałam, że ni można kazać wyjechać obywatelowi UE z kraju UE, tylko zabiera mu sie przywileje w pstaci tych gównianych "zorgtoeslag/huurtoeslag czy bijstand.."

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Lut 28, 2016 12:34 pm   

kula_ula napisał/a:
W dodatku czytałam, że ni można kazać wyjechać obywatelowi UE z kraju UE, tylko zabiera mu sie przywileje w pstaci tych gównianych "zorgtoeslag/huurtoeslag czy bijstand.."

Co dla setek tysiecy ludzi stanowi tu nie byle jaki zastrzyk pomocy ,dla ciebie nie musi , wiec szczerze mowiac, zawsze mozesz zrezygnowac z tej'' gownianej pomocy'' :119:

kula_ula
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 28, 2016 1:57 pm   

Czy rejestracja w Ind jest obowiązkowa?Czy jak zrezygnuje z bijstand to dadzą mi spokój?
Jeżeli zabiorą mi tylko ten zorgtoeslag czy bijstand to pół biedy, gorzej jak będę musiała wyjechać.

[ Dodano: Nie Lut 28, 2016 1:58 pm ]
Panicelinka napisał/a:
kula_ula napisał/a:

Co dla setek tysiecy ludzi stanowi tu nie byle jaki zastrzyk pomocy ,dla ciebie nie musi , wiec szczerze mowiac, zawsze mozesz zrezygnowac z tej'' gownianej pomocy'' :119:

Sorry, nazwałam to tak, bo inaczej nie da się nazwać czegoś co raz jest dawane, a potem zabierane.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Nie Lut 28, 2016 2:41 pm   

kula_ula napisał/a:
Czy rejestracja w Ind jest obowiązkowa?
dla europejczykow nie jest obowiazkowa . od 2013 roku gminy nie moga same decydowac o prawomocny pobycie danej osoby i maja obowiazek przekazywac dane pobierajacych pomoc gminna do IND ktore to decyduje o pobycie danej osoby . Zorgtoeslag czy huurtoeslag nie maja wplywu na decyzje IND , bijstand to juz pomoc panstwa i ta ma wplyw na decyzje IND .
kula_ula napisał/a:
W dodatku czytałam, że ni można kazać wyjechać obywatelowi UE z kraju UE
oj to cos chyba zle zrozumialas bo czesto sa osoby uznawane za niepozadane i jest nakladany nakaz wybycia/wyjazdu z danego kaju . Nie tylko pomoc finansowa panstwa ma na to wplyw ( kazda sytuacja jest inwidualnie rozpatrywana ) ale i kary sadowne maja wplyw na odebranie danej osobie prawa pobytu .

kula_ula
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 28, 2016 3:38 pm   

baileys napisał/a:
kula_ula napisał/a:
Czy rejestracja w Ind jest obowiązkowa?
dla europejczykow nie jest obowiazkowa . od 2013 roku gminy nie moga same decydowac o prawomocny pobycie danej osoby i maja obowiazek przekazywac dane pobierajacych pomoc gminna do IND ktore to decyduje o pobycie danej osoby . Zorgtoeslag czy huurtoeslag nie maja wplywu na decyzje IND , bijstand to juz pomoc panstwa i ta ma wplyw na decyzje IND .
kula_ula napisał/a:
W dodatku czytałam, że ni można kazać wyjechać obywatelowi UE z kraju UE
oj to cos chyba zle zrozumialas bo czesto sa osoby uznawane za niepozadane i jest nakladany nakaz wybycia/wyjazdu z danego kaju . Nie tylko pomoc finansowa panstwa ma na to wplyw ( kazda sytuacja jest inwidualnie rozpatrywana ) ale i kary sadowne maja wplyw na odebranie danej osobie prawa pobytu .

Czytałam, że w Belgii Francuzce odebrali bijstand, ale nie mieli prawa kazać jej wyjechać. Dlatego się pytałam.

Czy to, że tutaj się leczę, bedzie miało jakiś wpływ?Czy muszę również o tym powiadomić IND?Nie ma pytania o zdrowie w tej liście pytań.
Ostatnio zmieniony przez kula_ula Nie Lut 28, 2016 3:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu