NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pracodawca, nie chce zaplacic chorobowego bez potwierdzenia.
Autor Wiadomość
AUStralia
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 4:35 am   Pracodawca, nie chce zaplacic chorobowego bez potwierdzenia.

Dzień dobry,
niestety zlapala mnie grypa i nie moge isc do pracy, problem polega na tym, ze mam bardzo ciezką fizyczna prace i bez bycia na 100% zdrowym nie dam sobie rady, jednak mojego pracodawcy, biura posrednictwa pracy nie interesuje to i nie wyplaci mi pieniedzy chorobowych bez zwolnienia lekarskiego, ktorego jak sie dowiedzialem nie dostasne u lekarza :/
co moge zrobic w tej sytuacji ?
w domu musze zostac mnimum 5 dni, jestem pracownikiem elastycznym, mam trzy miesieczna umowe.
nie za bardzo wiem, jak z tego wybrnac, dodatkowo jest ryzyko, ze wyrzuca mnie z dnia na dzien jesli uznaja, ze im sie to nie podoba ;/
prosze o pomoc :)

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 8:56 am   

AUStralia, masz kilka opcji .
1) powiedziec/przypomniec biurze pracy ze tu nie wydaja L4
2) pojsc do lekarza i wytlumaczyc sytuacje co i ja i poprosic o swistek ze mosisz zostac w domu z powodu choroby .
4)powiedziec pracodawcy ze jak ci nie wierzy to niech powola ciebie do lekarza zakladowego
AUStralia napisał/a:
w domu musze zostac mnimum 5 dni
a czy to orzekl lekarz ?
Chorobowe zglos dla pewnosci jeszcze raz mailowo i przez SMS . Napisz ze tak jak ustnie zglaszasz chporobowe od do przypuszczalnie takiej to a takiej daty i jestes na tym i tym adresie
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Lut 12, 2016 8:58 am, w całości zmieniany 1 raz  

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 9:24 am   

Jest jeszcze jeden-niepisany zwyczaj. W razie watpliwosci pracodawca dzwoni do lekarza i telefonicznie potwierdza Twoja niezdolnosc do pracy.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 10:24 am   

tomala, i jak to zrobi to twoj lekarz domowy straci uprawnienia . Lekarz moze jedynie potwierdzic bez twojego pisemnego pozwolenia ze byles lub nie byles na wizycie . Potwierdzenie zdolnosci lub nie zdolnosci moze dostac tylko i wylacznie od lekarza zakladowego do ktorego pracodawca ciebie wysyla .

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 11:42 am   

Nie zgadzam sie. U mnie w firmie takie telefoniczne potwierdzanie niezdolnosci do pracy mialo miejsce kilka razy i jakos nikt nigdy nie mial o to pretensji i zaden lekarz nie stracil nigdy uprawnien. Sami lekarze czesto powtarzaja, ze jezeli beda jakies problemy ze strony szefa to moga zadzwonic i potwierdzic zwolnienie. TYLKO ZWOLNIENIE a nie to, co choremu dolega! Ale jak to pewnie w NL bywa: "co kraj to obyczaj".

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 11:52 am   

http://www.intermediair.n...2Fwww.google.nl

- Alleen en telefoontje met de boodschap ‘ik ben ziek en kan niet werken’ is daarom voldoende

- Alleen een bedrijfsarts mag vragen stellen over de medische problemen die hebben geleid tot je ziekmelding. Hij of zij mag die informatie niet doorgeven aan je werkgever, vanwege het beroepsgeheim.

Izabela123 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 1:11 pm   

Osobiscie mialam taki przypadek, kiedy moj lekarz rodzinny zalecil mi pozostanie w domu i zaproponowal, ze moj pracodawca w razie jakichs watpliwosci moze sie z nim skontaktowac telefonicznie. Chodzilo tu wylacznie o potwierdzenie mojej niezdolnosci do pracy jesli by zaistniala taka koniecznosc. I ze podczas tej rozmowy nie zostana ujawnione zadne szczegoly z historii mojej choroby.
A kiedy po dluzszym czasie musialam na wizyte do bedrijfsarts to moj rodzinny napisal krotka informacje ( oczywiscie nieoficjalna) w ktorej sugerowal dalsze pozostawienie mnie w domu.
Wiec Tomala ma troche racje.

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 1:23 pm   

Izabela123! Dzieki za wsparcie :D . Ale tak jak pisalem wyzej, to taki niepisany zwyczaj nie wszedzie preferowany.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pią Lut 12, 2016 3:44 pm   

troche racje , nie pisane prawo w tym przypadku nie maja prawa istniec i to zadna racja , tu chodzi o dane medyczne .
Zeby moj lekarz cos takiego potwierdzil lub zaprzeczyl dla pracodawcy zlozyla bym bezposrednio skareg i wystapila bym o odebranie mu uprawnien lub o zawieszenie na dluzszy czas jego praktyk . To jest lamanie prawa prywatnosci medycznej i bez mojego pozwolenia zaden lekarz ( nie wliczajac zakladowego ) nie ma prawa takich danych przekazywac . Lekarz zakladowy jak juz GeraltRivia, podal w linku moze pytac o dane medyczne ale nie moze ich przekazac pracodawcy , jedynie moze potwierdzic zdolnosc lub niezdolnosc do pracy i to jest uregulowane prawnie . Nie ponic sa specjalne formularze pozwalajace na wglad do danych medycznych i sa one wazne tylko i wylacznie po podpisaniu zgody na wglad przez pacjeta . Ba powiem jeszcze ze musi byc wyszczegolnione na takim pozwoleniu do jakich celow to jest , kogo sie do tego upowaznia i jaka czesc danych mozna "obejzec ". Jest jednorazowe pozwolenie .
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Lut 12, 2016 3:49 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 9:30 pm   

Ja bym zadzwoniłam do UWV i tam zgłosiła chorobowe z zaznaczeniem ze pracuję przez takie a takie biuro pracy, które nie respektuje mojego prawa do chorobowego. I tyle
Jutro będzie lepszy dzień

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Mar 12, 2016 1:59 pm   

AUStralia,

dopiero zauwazylam , ze kolega umiescil jeden post w ktorym juz
w styczniu pisal o tej grypie , wspominajac cos o powrocie do Polski '' na chorobowym ''
http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#311303
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Mar 12, 2016 2:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu