Pracodawca, nie chce zaplacic chorobowego bez potwierdzenia. |
Autor |
Wiadomość |
AUStralia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 4:35 am Pracodawca, nie chce zaplacic chorobowego bez potwierdzenia.
|
|
|
Dzień dobry,
niestety zlapala mnie grypa i nie moge isc do pracy, problem polega na tym, ze mam bardzo ciezką fizyczna prace i bez bycia na 100% zdrowym nie dam sobie rady, jednak mojego pracodawcy, biura posrednictwa pracy nie interesuje to i nie wyplaci mi pieniedzy chorobowych bez zwolnienia lekarskiego, ktorego jak sie dowiedzialem nie dostasne u lekarza :/
co moge zrobic w tej sytuacji ?
w domu musze zostac mnimum 5 dni, jestem pracownikiem elastycznym, mam trzy miesieczna umowe.
nie za bardzo wiem, jak z tego wybrnac, dodatkowo jest ryzyko, ze wyrzuca mnie z dnia na dzien jesli uznaja, ze im sie to nie podoba ;/
prosze o pomoc |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 8:56 am
|
|
|
AUStralia, masz kilka opcji .
1) powiedziec/przypomniec biurze pracy ze tu nie wydaja L4
2) pojsc do lekarza i wytlumaczyc sytuacje co i ja i poprosic o swistek ze mosisz zostac w domu z powodu choroby .
4)powiedziec pracodawcy ze jak ci nie wierzy to niech powola ciebie do lekarza zakladowego
AUStralia napisał/a: | w domu musze zostac mnimum 5 dni | a czy to orzekl lekarz ?
Chorobowe zglos dla pewnosci jeszcze raz mailowo i przez SMS . Napisz ze tak jak ustnie zglaszasz chporobowe od do przypuszczalnie takiej to a takiej daty i jestes na tym i tym adresie |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Lut 12, 2016 8:58 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 9:24 am
|
|
|
Jest jeszcze jeden-niepisany zwyczaj. W razie watpliwosci pracodawca dzwoni do lekarza i telefonicznie potwierdza Twoja niezdolnosc do pracy. |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 10:24 am
|
|
|
tomala, i jak to zrobi to twoj lekarz domowy straci uprawnienia . Lekarz moze jedynie potwierdzic bez twojego pisemnego pozwolenia ze byles lub nie byles na wizycie . Potwierdzenie zdolnosci lub nie zdolnosci moze dostac tylko i wylacznie od lekarza zakladowego do ktorego pracodawca ciebie wysyla . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 11:42 am
|
|
|
Nie zgadzam sie. U mnie w firmie takie telefoniczne potwierdzanie niezdolnosci do pracy mialo miejsce kilka razy i jakos nikt nigdy nie mial o to pretensji i zaden lekarz nie stracil nigdy uprawnien. Sami lekarze czesto powtarzaja, ze jezeli beda jakies problemy ze strony szefa to moga zadzwonic i potwierdzic zwolnienie. TYLKO ZWOLNIENIE a nie to, co choremu dolega! Ale jak to pewnie w NL bywa: "co kraj to obyczaj". |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 11:52 am
|
|
|
http://www.intermediair.n...2Fwww.google.nl
- Alleen en telefoontje met de boodschap ‘ik ben ziek en kan niet werken’ is daarom voldoende
- Alleen een bedrijfsarts mag vragen stellen over de medische problemen die hebben geleid tot je ziekmelding. Hij of zij mag die informatie niet doorgeven aan je werkgever, vanwege het beroepsgeheim. |
|
|
|
|
Izabela123
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 1:11 pm
|
|
|
Osobiscie mialam taki przypadek, kiedy moj lekarz rodzinny zalecil mi pozostanie w domu i zaproponowal, ze moj pracodawca w razie jakichs watpliwosci moze sie z nim skontaktowac telefonicznie. Chodzilo tu wylacznie o potwierdzenie mojej niezdolnosci do pracy jesli by zaistniala taka koniecznosc. I ze podczas tej rozmowy nie zostana ujawnione zadne szczegoly z historii mojej choroby.
A kiedy po dluzszym czasie musialam na wizyte do bedrijfsarts to moj rodzinny napisal krotka informacje ( oczywiscie nieoficjalna) w ktorej sugerowal dalsze pozostawienie mnie w domu.
Wiec Tomala ma troche racje. |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 1:23 pm
|
|
|
Izabela123! Dzieki za wsparcie . Ale tak jak pisalem wyzej, to taki niepisany zwyczaj nie wszedzie preferowany. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 3:44 pm
|
|
|
troche racje , nie pisane prawo w tym przypadku nie maja prawa istniec i to zadna racja , tu chodzi o dane medyczne .
Zeby moj lekarz cos takiego potwierdzil lub zaprzeczyl dla pracodawcy zlozyla bym bezposrednio skareg i wystapila bym o odebranie mu uprawnien lub o zawieszenie na dluzszy czas jego praktyk . To jest lamanie prawa prywatnosci medycznej i bez mojego pozwolenia zaden lekarz ( nie wliczajac zakladowego ) nie ma prawa takich danych przekazywac . Lekarz zakladowy jak juz GeraltRivia, podal w linku moze pytac o dane medyczne ale nie moze ich przekazac pracodawcy , jedynie moze potwierdzic zdolnosc lub niezdolnosc do pracy i to jest uregulowane prawnie . Nie ponic sa specjalne formularze pozwalajace na wglad do danych medycznych i sa one wazne tylko i wylacznie po podpisaniu zgody na wglad przez pacjeta . Ba powiem jeszcze ze musi byc wyszczegolnione na takim pozwoleniu do jakich celow to jest , kogo sie do tego upowaznia i jaka czesc danych mozna "obejzec ". Jest jednorazowe pozwolenie . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Lut 12, 2016 3:49 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Lut 12, 2016 9:30 pm
|
|
|
Ja bym zadzwoniłam do UWV i tam zgłosiła chorobowe z zaznaczeniem ze pracuję przez takie a takie biuro pracy, które nie respektuje mojego prawa do chorobowego. I tyle |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Sob Mar 12, 2016 1:59 pm
|
|
|
AUStralia,
dopiero zauwazylam , ze kolega umiescil jeden post w ktorym juz
w styczniu pisal o tej grypie , wspominajac cos o powrocie do Polski '' na chorobowym ''
http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#311303 |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Mar 12, 2016 2:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|