Stawka godzinowa a płacą na akord |
Autor |
Wiadomość |
RED_MEN
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 8:33 pm Stawka godzinowa a płacą na akord
|
|
|
W umowie miałem podaną stawkę na godzinę a na miejscu okazało się że mam płacone na akord od wyrobionego stołu. Dwa tygodnie pracy i w pierwszym tygodniu po odjeciu mieszkania, ubezpieczenia dostałem 65 euro przy około 60 godzin pracy, a w drugim tygodniu 82 euro. Czy tak można, czy jakieś minimum istnieje w hollandi. Proszę o pomoc |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 11:22 am
|
|
|
Jedna rada zmien prace ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 12:01 pm
|
|
|
RED_MEN napisał/a: | W umowie miałem podaną stawkę na godzinę a na miejscu okazało się że mam płacone na akord od wyrobionego stołu. | czy po przzyjezdzie tu na miejsce podpisywales inny kontrakt o prace ? RED_MEN napisał/a: | Czy tak można, czy jakieś minimum istnieje w hollandi. | Sa stawki minimalne na godzine ale to jest zalezne jaki masz kontrakt . Mimo to praca na akord jest naliczana na podstawie sredniej jaka potrzebuje przecietny pracownik na wykonanie danej czynnosci/pracy i na takiej podstawie powinni wyplacac za prace na akordzie .
Ale zapytam jeszcze raz czy podpisywales jakis kontrakt tu w NL po przyjezdzie ? czy tylko masz ten z PL ( podpisany ) |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
RED_MEN
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 4:52 pm
|
|
|
Tak podpisałem kolejną umowę i w niej też jest podana stawka godzinowa 8.80 na godzinę |
Ostatnio zmieniony przez RED_MEN Wto Maj 10, 2016 5:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 6:16 pm
|
|
|
RED_MEN, wiec masz prawo o korekte . Czzy mozesz jakos udowodnic godziny jakie pracowales ? masz to popisane , jakies wyciagi , cos na wyciagu z wypat ? jezeli tak to jak najbardzie powinienes z tym pujsc do biura/pracodawcy i upomniec sie o reszte twoich pieniazkow . Jezeli to nie pomoze udaj sie do Juridisch lokiet lub pierwszego lepszego adwokata pracy ( np http://alexia-law.nl/ tez w jezyku polskim ) i niech ten ci napisze list do danego pracodawcy/b.pracy . Masz prawo do stawki jaka masz opisana w kontrakcie |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
RED_MEN
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 6:39 pm
|
|
|
I tu właśnie zaczynają się schody, jak ja mogę udowodnić że miałem przepracowane tyle godzin, no jak? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 6:57 pm
|
|
|
RED_MEN napisał/a: | I tu właśnie zaczynają się schody, jak ja mogę udowodnić że miałem przepracowane tyle godzin, no jak? |
A odcinek wyplaty? niedostales takowego? Tam powinno być rozpisane wszystko... |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 8:00 pm
|
|
|
RED_MEN napisał/a: | jak ja mogę udowodnić że miałem przepracowane tyle godzin | wyciagi z wyplaty ? napewno sie logujecie przy wejsciu i wyjsciu z zakladu wiec i sa logi godzinowe lub poprostu poprosic w zakladzie pracy o takowy wyciag godzinowy lub prosciej jak masz odnotowane godziny poprosicz szefa w zakladzie o podpis na tej karteczce . |
|
|
|
|
|