Wymeldowanie z gminy a jednoczesne pozostanie w Nl |
Autor |
Wiadomość |
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Gru 03, 2013 8:49 pm
|
|
|
Yannosick - działalność gospodarcza a praca to dwie różne sprawy. Ludzie którzy pracowali lub pracuja w kraju EU mają ten okres zaliczony do emerytury, bez względu na to gdzie bedą ja pobierali. Wiem, bo zbieram papierki i mam taki okres za który będę miał płacone świadczenia z dwóch krajów. Do emerytury juz mi niewiele lat brakuje, wiec. Ps. YANNOSICK, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś prowadził działalność w kilku krajach i wszędzie tam opłacał składki emerytalne to nabedziej jakieś cząstkowe prawa do emerytury. Moj były sąsiad (w PL) pobiera emeruturę polską, a także niemiecką. Mieszka w obydwu krajach. Widocznie można.
Posilę sie cytatem z przepisów emerytalnych EU podanych przez polski ZUS ( stan prawny 2010) "3.1.3. Ubezpieczenie w dwóch (lub więcej) państwach członkowskich
– świadczenia z każdego z państw, w którym przebyte zostały
okresy ubezpieczenia lub zamieszkania
Osoba, która była ubezpieczona (pracowała) w różnych państwach
członkowskich, może ubiegać się o przyznanie emerytury lub renty
jednocześnie z każdego z tych państw. Świadczenia ustalane są rów-
nolegle przez instytucje ubezpieczeniowe każdego z państw, w których
osoba była ubezpieczona.
W rezultacie zainteresowany może otrzymać np. trzy emerytury, przy-
znane i wypłacane przez instytucje właściwe każdego z państw członkow-
skich, w których był ubezpieczony lub zamieszkiwał. W każdym z tych
państw muszą być jednak spełnione wszystkie warunki wymagane do na-
bycia uprawnień. Przepisy unijne ułatwiają spełnienie przez zainteresowa-
nego warunków wymaganych w danym kraju, ale ich nie uchylają.' (ZUS - 2010) |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Wto Gru 03, 2013 9:18 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 12:28 pm
|
|
|
Mozna wejsc za pomoca Digid do SVB i sprawdzic swoje naliczone skladki AOV
i co najwazniejsze zobaczyc od kiedy zaczeto je naliczac z dniem podjecia pracy w Nederland czy tez z chwila meldunku. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Gru 07, 2013 12:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agnieszka17l
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 3:26 pm
|
|
|
Witam,moja sprawa jest juz w gminie zalatwiona, poszlam osobiscie i zmienilam adres swojej korespondencji na mieszkaniu gdzie moze przychodzic moja poczta, ale mam pytanie myslalam ze zwiazane jest to z automatycznym skasowaniem mojego Digidu skoro nie jestem juz zameldowana. Wiec jak to jest? Digid moze pozostac nawet po wymeldowaniu czy powininen byc automatycznie usuniety ??POzdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 3:34 pm
|
|
|
z tego co wiem DigiD ''wygasnie'' po roku, o ile nie uzyjesz go ani razu
jest wazny , nawet po wymeldowaniu , |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
agnieszka17l
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 5:43 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | z tego co wiem DigiD ''wygasnie'' po roku, o ile nie uzyjesz go ani razu
Gochna dzieki za odpowiedz ty chyba wiesz wszystko
Ostatnie moje pytanie brzmi, czy po wymeldowaniu z gminy dostaje sie jakis papier ze bylo sie zameldowanym do dnia okreslonego czy nie? Ja nic nie dostalam tylko pocztę,, ze posiadam tylko postadres. dziekuje jeszcze raz i wesolych swiat |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 7:35 pm
|
|
|
agnieszka17l,
Przy wymedowaniu nie wydaja (nie w mojej gemeente ) lecz jesli taki dokument jest potrzebny to nic nie stoi na przeszkodzie by go otrzymc
prosisz o uittreksel - potwierdzenie na pismie adresu (bylego) zamieszkania
uittreksel jest odplatny +-12 euro
( edytowalam ,sprawdzilam informacje na stronie swojej gminy coby nikogo w blad nie wprowadzac ) |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Gru 17, 2013 7:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agnieszka17l
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 17, 2013 7:40 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | agnieszka17l,
Z tego co slyszalam ( nigdy sie nie wymeldowywalam) to nie wydaje sie potwierdzenia wymeldowania na pismie
Ale wowczas kiedy jest to niezbedne to oczywiscie ze mozesz poprosic o uittreksel - potwierdzenie na pismie poprzedniego adresu zamieszkania
uittreksel jest odplatny +-12 euro |
Dzieki ! ) pozdrowionka |
|
|
|
|
rafalo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 12:22 am
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Mozna wejsc za pomoca Digid do SVB i sprawdzic swoje naliczone skladki AOV
i co najwazniejsze zobaczyc od kiedy zaczeto je naliczac z dniem podjecia pracy w Nederland czy tez z chwila meldunku. |
Mam meldunek dwa lata a widnieje u mnie 10% emerytury, więc naliczają od rozpoczęcia pracy.
Gochna H napisał/a: | z tego co wiem DigiD ''wygasnie'' po roku, o ile nie uzyjesz go ani razu
Geldigheidsduur
Uw DigiD verloopt als u deze 3 jaar niet gebruikt. Dit is om veiligheidsredenen. Als u uw e-mailadres hebt opgegeven ontvangt u 30 dagen voordat uw DigiD verloopt een waarschuwing. Door uw DigiD een keer te gebruiken is deze weer 3 jaar geldig.
Nie rok a trzy i przysyłaja wiadomość 30 dni przed wygasnieciem na podany adres e-mail by poinformowac, iz DigiD wkrotce wygasnie i co zrobic by dalej byl aktywny. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 3:41 am
|
|
|
rafalo,
Cytat: | Uw DigiD verloopt als u deze 3 jaar niet gebruikt. |
czy czasem nie zalezy to tez od gminy ? ja na stronie swojej znalazlam informacje ze jezeli nie uzywalam digid 1,5 roku to musze wystapic o nowy .
Cytat: |
de volgende situaties moet u opnieuw uw DigiD aanvragen:
U heeft uw DigiD 1,5 jaar lang niet gebruikt....reszta w linku . |
http://www.zoetermeer.nl/...eno_12525.html/ |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Czw Gru 19, 2013 3:45 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 12:07 pm
|
|
|
rafalo napisał/a: | Nie rok a trzy i przysyłaja wiadomość 30 dni przed wygasnieciem na podany adres e-mail |
Wczesiej na forum w innym temacie dotyczacym DigiD,
TU >>> http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#285322
Posilkowalam sie dokladnie tym samym cytatem , ktory przytoczyles w tym watku
zgadza sie DigiG jest wazny trzy lata .
Jednak zdaje sie nie doczytales ,powyzej napisalam , ze jezeli nie uzyjesz go ani razu w ciagu jednego roku wowczas , trzeba starac sie o nowy DiGid .
Dodam , ze wypowiedz w tym watku umiescilam na podstawie wlasnego doswiadczenia , po roku '' nieuzywania'' swego DigiD musialam wystapic o nowy
To tyle w tym temacie . |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Gru 20, 2013 5:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 11:53 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Mozna wejsc za pomoca Digid do SVB i sprawdzic swoje naliczone skladki AOV |
Gochna, właśnie sprawdziłem i widzę kilka pozycji - również te od dnia zameldowania, ale także poprzednie lata i okresy, które w ogóle są dziwne.
Niemniej wygląda na to, że zaliczają też okresy pracy przed meldunkiem.
Ogólnie myślę o wymeldowaniu się, gdyż chyba nie ma większych korzyści dla posiadania meldunku, a kosztów z tym związanych nie ma sensu ponosić.
Wszędzie piszą o tym, że powyżej 3 miesięcy pobytu trzeba się meldować, ale 3 miesiące w roku, półroczu, przerywany pobyt czy ciągły? |
|
|
|
|
|