Przesunięty przez: Panicelinka Sob Paź 21, 2017 10:05 am |
Wyjazd na stałe do Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Nasti
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 30, 2016 3:32 pm Wyjazd na stałe do Holandii
|
|
|
Witam.
Przede wszystkim chciałbym, żebyście rzucili na to okiem.
Wraz z kolegą, mam zamiar zaraz po wakacjach wyjechać do Holandii i spróbować tam zamieszkać.
Ja znam komunikatywnie angielski (dogadam się), na start będę miał około 7k euro. Kolega nie zna ang, około 4k euro.
Chcemy przyjechać samochodem i wynająć jakieś tanie mieszkanie (jeszcze nie wiemy właśnie w jakim regionie najlepiej) i szukać pracy.
Od 5 lat pracuję sezonowo w Holadii. Na początku po miesiącu, co roku więcej, ostatnie 2 lata z umowami na pół roku i na zimę po 1m. Po przyjeździe chciałbym zacząć też naukę holenderskiego.
Mam więc parę pytań.
1.Czy ta sezonowa praca i umowy coś mi dadzą? (czy znajdę szybciej pracę?)
2.Jak najlepiej jej szukać? Z ulicy? z jakiegoś urzędu?
3.Czy w praktyce jest dużo zachodu ze znalezieniem i wynajmem mieszkania? Czy muszę mieć zagwarantowane dochody?
4.Czy często się zdarza, że po paru-nastu miesiącach będę zmuszony do powrotu do kraju?
5.Czy da się żyć cały czas wynajmując?
6.Jak trudno jest zdobyć obywatelstwo i co mi to da? (w skrócie)
7.Jakie dokumenty oprócz tych oczywistych muszę ze sobą zabrać i jakie trzeba wyrobić po przyjeździe do hol? (mamy numer SoFi
Czytałem różne artykuły i dalej czytam ale chcę mieć pewność co do niektórych rzeczy.
Dodatkowo z tego co czytałem, jedne z najtańszych mieszkań są w Tilburgu, a tak się składa że pracuję około 10 km od tego miasta.
Jak jest z pracą w okolicy, jak i w samym mieście?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Wojciech |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Maj 30, 2016 4:55 pm
|
|
|
Nie spotkalam sie na zadnym forum z tym, ze ktos sobie wchodzi , ignoruje istniejace watki
i zaklada nowy temat ,bo tak mu wygodnie
Niestety tu tez nie bedziesz ich powielal ,moja rada jest taka , przeszukaj temty ,ktore sa popularne/przyklejone na tym forum i masz juz gotowe odpowiedzi .
Zauwaz , ze kazde twoje pytanie, dotyczy niemal innego dzialu i zagadnienia
-jeden pracy,
-drugi mieszkania
-trzeci otrzymania obywatelstwa itd ....a my to wszystko przerabiamy od poczatku istnienia tego forum w roznych dzialach i tematach .
pozdrawiam i milej lektury |
|
|
|
|
|
|