NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niebieska karta do parkowania?
Autor Wiadomość
Agnieszka191 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 12:18 pm   Niebieska karta do parkowania?

Szukałam na forum takiego tematu,ale nie mogłam nic znalezc.A mianowicie,w Wibrze lub Blokerze mozna kupic takie niebieskie karty do parkowania.Ustawia sie na nich samemu godz.A na niektorych parkingach,jest na znaku ta karta i pisze max 2 godz.Moze ktos mi powie do czego jest ta karta?Czy jak sie ma to karte,to znaczy,ze 2 godz można parkowac za darmo?Czy to nie o to chodzi????

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 12:25 pm   

parkeerschijf - w niebieskiej strefie parkowania (parkeerschijfzone lub blauwe zone) zaznaczasz kiedy zaparkowalas... po to aby przy kontroli bylo wiadomo czy nie stoisz za dlugo... na znakach jest podane jak dlugo mozna parkowac w tej strefie... moze to byc 2 godz, a moze to byc 30 min. itp

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 12:26 pm   

Agnieszka191 napisał/a:
A na niektorych parkingach,jest na znaku ta karta i pisze max 2 godz.Moze ktos mi powie do czego jest ta karta?Czy jak sie ma to karte,to znaczy,ze 2 godz można parkowac za darmo?Czy to nie o to chodzi????

Ta karta jest po to aby informowała ( panów od sprawdzania i dawania mandatów parkingowych ) że np od godz 16 stoisz w tym miejscu i że możesz tam stac do godz 18 ( wychodząc z auta ustawiasz aktualną godzine jaka jest i idziesz )

jak np jest max godz w danym miejscu to musisz wrócić do godz i przestawić swój "zegarek tzn ta kartę na aktualna godz " i znowu możesz stać godz ... :083:

Agnieszka191 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 12:27 pm   

Aha.A wiec to o to chodzi.Dzieki za odpowiedz!:)

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 12:33 pm   

Agnieszka191 napisał/a:
Dzieki za odpowiedz!:)

Zawsze do usług ... :033:

Psss dzieki za +1 pomógł ... :026: :038:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 4:55 pm   

a za brak zegarka mandat (oczywiscie jak jest strefa oznaczona znakami, ze trzeba meic owy zegarek)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Cze 05, 2011 4:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Cze 08, 2011 12:39 pm   

Beny.rac napisał/a:
jak np jest max godz w danym miejscu to musisz wrócić do godz i przestawić swój "zegarek tzn ta kartę na aktualna godz " i znowu możesz stać godz ...

zależy gdzie... u nas od piątku do niedzieli w centrum, strasz miejska spisuje sobie samochody tam stojące i przestawienie karty nic nie da, stoisz więcej niż 2h bez miejskiej karty parkingowej (40 euro na dwa lata, dostają tylko mieszkańcy) dostajesz mandat.

Jako iż sama do niedawna mieszkałam w ścisłym centrum miasta i wiem jak ciężko znaleźć nieraz miejsce dla swojego samochodu blisko domu uważam że pomysł nie jest zły :) Choć pisania to mają troszkę ;)

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Cze 08, 2011 4:37 pm   

Beny.rac napisał/a:
jak np jest max godz w danym miejscu to musisz wrócić do godz i przestawić swój "zegarek tzn ta kartę na aktualna godz " i znowu możesz stać godz ... :083:

jak cie ktos na tym zlapie to dostaniesz mandat... bo w tej strefie mozna stac okroslona ilosc czasu... dlatego trzeba ustawic od ktorej godz. sie stoi... i nie mozna od tak sobie przestawiac i kolejna godz. czy dwie stac...

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Cze 09, 2011 8:59 am   

w teorii trzeba przestawic auto a nie tylko zegarek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Sobczas
Poczatkujacy
Sobczas

Wysłany: Śro Cze 08, 2016 4:34 pm   

Cześć,
Chciałbym odświeżyć temat odnośnie parkowania w Amsterdamie.

Jestem w AMS dopiero od kilku dni (planuję zostać na co najmniej 3 lata). W chwili obecnej przyjechałem autem na polskiej rejestracji (mieszkam w okolicach Vondelparku) i szukałem jakiegoś miejsca by za darmo zostawić auto. Pewien Holender poradziłmi bym sprawdził właśnie West a konkretnie ulicę Pieter Calandlaan - teoretycznie najbliższe miejsce do parkowania. Zgodnie z mapką na necie strefa ta nie ma opłat, podjechałem więc i nie widząc znaków iż to strefa płatna zostawiłem auto. Po kilku dniach wróciłem po nie i wszystko było ok, żadnego mandatu ani blokady, wydawało mi się że wszystko ok ale jak ponownie podjechałem zostawić samochdów i przechodziłem obok innych zauważyłem, że mają właśnie niebieskie karty parkingowe. Dopiero jak poszedłem dalej zauważyłem że w innych miejscach strefa ta jest oznaczona parkowanie do 2h. Miejce w którym stałem nie jest do końća klarownie oznaczone przy wjeździe i nie wiem czy też je obejmuje. Strefy te nie są oznaczone na necie jako płatne ale z tego co tutaj wyczytałem mogę w każej chwili dostać mandat.

Chciałem zapytać Was o:
1) czy obecnie całość wschodniego amsterdamu jest już oznaczona jako niebieska strefa?
2) czy znajdę jeszcze w AMS gdzieś bezpłatne parkingi by zostawić auto na kilka dni?
3) ile wynosi aktualnie mandat za złe parkowanie i czy mają zwyczaj tutaj zakładać blokady na koła?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi/porady.

Odpowiedz do tematu