Przesunięty przez: Gochna H Pon Paź 12, 2015 4:02 pm |
Kilka pytań odnośnie firmy jednoosobowej (ZZP?) |
Autor |
Wiadomość |
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2016 2:15 pm
|
|
|
marcinekpl, taki wyciag bierzesz u ksiegowego ktory ciebie rozliczal on ma to na kompie i moze ci od reki wydrukowac |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2016 6:34 pm
|
|
|
marcinekpl napisał/a: | potwierdzenie rozliczen kwartalnych online |
Aha, te sa zwyczajnie na belastingdienst.nl ---> Ondernemers, logujesz sie numeren firmy oraz haslem. |
|
|
|
|
marcinekpl
Gaduła The one and only
Wiek: 46 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2016 6:40 pm
|
|
|
aa , ok, dzieki |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pią Sie 19, 2016 9:02 am
|
|
|
samhainworld napisał/a: | Witam, po przeszukaniu połowy internetu i przeczytaniu także tego postu: tutaj nadal jednak nie mogę nic ogarnąć.
I teraz moje pytania:
- Jaka jest stawka podatkowa od gier w Holandii ?
- Jaka jest wolna kwota od podatku jeżeli chodzi o dystrybucję gier ? czy jest to jako sprzedaż własności intelektualnej ? Czy są to inne stawki
I teraz chyba najbardziej oryginalne pytanie na forum...
Co jeżeli założę firmę a nie będę miała dochodu przez np 3 miesiące ?? jak to jest ze składkami co miesiąc ? Czy jeżeli nie mam dochodu to muszę też opłacać podatek ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Wioleta
PS Jeżeli ktoś nie zna odpowiedzi a posiada adres mailowy do urzędu podatkowego, gdzie można wysłać maila z takim pytaniem to bardzo serdecznie proszę o podpięcie.
Edit: Jeżeli, pytanie powinno się znajdować w dziale finansów to przepraszam, ale to takie w sumie pytanie pośrednie bo nie wiem czy muszę zakładać firmę czy też nie, czy jest próg podatkowy np 6tys euro jak pisaliście w poprzednich latach i dopiero jak zarobie 6tys euro i jednego centa to muszę iść na batalię w belastingu. |
|
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Resko
Poczatkujacy Radek
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2016 1:29 pm
|
|
|
Pytanko, a nawet dwa
Jak jest średni koszt prowadzenia działalności ZZP w Holandii?
I czy macie kogoś godnego polecenia?
Z góry dzięki
R |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pon Wrz 12, 2016 2:17 pm
|
|
|
Resko napisał/a: | Jak jest średni koszt prowadzenia działalności ZZP w Holandii?
I czy macie kogoś godnego polecenia? | Napewno poszukaj takego ktory ma becon numer i jest zarejestrowany w KvK . W twojej okolicy tez znajdziesz wiecej jak 1 . |
|
|
|
|
lkrawczyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2016 8:25 am Załozenie firmy
|
|
|
I teraz moje pytania:
- Jaka jest stawka podatkowa od gier w Holandii ?
- Jaka jest wolna kwota od podatku jeżeli chodzi o dystrybucję gier ? czy jest to jako sprzedaż własności intelektualnej ? Czy są to inne stawki
I teraz chyba najbardziej oryginalne pytanie na forum...
Co jeżeli założę firmę a nie będę miała dochodu przez np 3 miesiące ?? jak to jest ze składkami co miesiąc ? Czy jeżeli nie mam dochodu to muszę też opłacać podatek ?
Witaj samheinworld,
1. Stawki podatkowe na wszystko oprócz wyszczególnionych niższych taryf (żywność, ksiazki, itp) to 21%.
Tutaj zanjdziesz informacje o taryfach:
http://www.belastingdiens...tw/btw-tarieven
2. Nie wiem o zwolnieniach, ale możesz zadać pytanie do Belastingdienst:
http://www.belastingdiens...tarters_webcare
lub zgłosić się do firmy księgowej lub doradcy podatkowego. Ten portal ma dość aktualna listę polskich księgowych:
http://www.buduj.nl/mapa-ksiegowosc
3. Jeśli założysz firmę i dostaniesz numer BTW, musisz zaczac się rozliczać. Tzn wypełniać kwartalnie koszty i dochody. Na pocztku możesz mieć same koszty, wiec musisz je deklarować a dochody deklarowac na 0. Oczywiście nie będziesz wtedy musiała płacić podatku, ale będziedz dostawać prawdopodobnie zwroty. Jest nawet możliwe liczenie zwrotów z dochodów wstecz, czyli możesz dostać zwrot podatku z poprzedniej pracy, kiedy byłas zatrudniona. Więc trzeba sie rozliczac, a dobry księgowy rozwiaze to z korzyscia dla Ciebie.
Powodzenia! Jeślo bedziesz miała jeszcze szczegółowe pytania, wyślij mi prywatna wiadomosc (chyba tak można prawda?)
Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Nie Lut 19, 2017 10:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Paź 21, 2016 8:46 pm
|
|
|
Czy ma ktos wzor listu do Belastingdienst o wprowadzenia auta dostawczego na firme? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Sob Paź 22, 2016 7:45 pm
|
|
|
stroopwafel, dzwonisz i mowisz ze auto o tej i tej tabl. rejestracyjnej jest autem firmowym i po wszystkim . |
|
|
|
|
lukaszc1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2016 3:39 pm Re: Kilka pytań odnośnie firmy jednoosobowej (ZZP?)
|
|
|
Ratek napisał/a: | Witam, pracuje obecnie przez uitzendbiuro - nie istotne gdzie i nie istotne jakie. Jestem tam jako jedyny z Polaków reszta to Holendrzy na kontraktach. Ostatnio nawinąłem temat szefowi o kontrakcie i po długiej dyskusji doszliśmy do porozumienia że i dla mnie i dla niego lepiej będzie jak otworze działalność. Tylko zanim sie o to postaram mam kilka pytań, mianowicie:
1. Czy to prawda że pracując w danym miejscu przez uitzenbiuro nie moge nagle założyć z dnia na dzień firmy i pracować bez jakiejkolwiek przerwy w tymże miejscu??
2. Czy nadal obowiązuję taką osobę posiadanie minimum 3 pracodawców na rok?
3 Jeśli tak to ile minimum godzin muszę przepracować w roku u każdego z pracodawców??
4. Czy oprócz podatku i ubezpieczenia ponosze jakieś inne koszty comiesięczne??
5. Aha i jeszcze jedno: czy prawdą jest że mój pracodawca dając mi ewentualny kontrakt musi zapłaić jakąś karę za mnie do biura???
Chciałbym aby wypowiedziały się osoby dobrze znające temat, dzięki za odpowiedzi typu "chyba..." lub "nie wiem dokładnie, ale...". Reszta odpowiedzi mile widziana Jeśli temat w złym dziale proszę o wyrozumiałość i przeniesienie do odpowiedniego. Pozdrawiam. |
Czy mógłby ktoś napisać jak aktualnie wygląda sytuacja? |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Nie Lut 19, 2017 11:44 am Nowa firma obok pracy na etacie
|
|
|
Witam.
Planuję otwarcie działalności jako eenmanzaak. Wysłałem wniosek do KvK, 24 lutego mam afspraak.
Opiszę krótko podstawowe założenia firmy i moje pytania. Z góry dziękuję za odpowiedzi i wskazówki.
Profil: pośrednictwo handlowe (faktury prowizyjne), organizacja szkoleń (branża maszynowa), usługi konsultingowe, faktury dla klienta w Holandii i Polsce. Mój holenderski to poziom B1
1 Firma obok pracy na etacie (full time), mam pisemną zgodę dyrektora. Dla zakładu w którym pracuję nie przewiduję świadczenia usług jako firma. Czyli etat osobno i własna firma osobno. PYTANIE Gdybym jednak świadczył usługi i wystawiał fakturę dla firmy w której pracuję na etacie to, czy z tego tytułu wynikaja jakieś trudności czy szczególne wymogi?
2 BTW. Oczywiście przewiduję rozwój firmy jednak na początku będzie to zajęcie dodatkowe. Deklaruję obrót 4000 euro rocznie. PYTANIE Jak myślicie czy zostanę zwolniony z BTW? Jak to się nazywa w takiej sytuacji i jak to wygląda w praktyce na fakturze, moze przykład? Kolejne pytanie: ja nie wiem czy to dobrze rozumiem BTW prijs to cena netto+btw a MARGE to "całkowita" cena dla zwolnionego z btw? (Nie wgłębiałem sie jeszcze w ten temat, może tutaj otrzymam odpowiedż "na tacy"
3 Księgowość. Zakładam średnio 3 faktury w miesiącu czyli niewiele, specyficznych odliczeń i zawiłych sytuacji nie przewiduję. Będę sam prowadził administrację firmy. GeraltRivia podał przykład do księgowości Speed Balance i fakturowania Digitale factuur. Wygląda to dobrze. PYTANIE czy Speed balance to w pełni funkcjonalny i odpowiedni dla wymogów Belastingdienst program dla małej działalności? Może ktoś poleca inny, jeszcze lepszy program lub serwis on-line?. Faktury- Digitaal facuur free w zupełności mi wystarczy.
3 PYTANIE: czy wszystkie faktury dla klienta w Polsce (lub innego kraju Unii) obciążone są 0 stawką BTW? Chodzi mi czy jeśli wystawię fakturę z tytułu usługi np. MARKETING SERVICE albo VERKOOP COMMISIE albo UITVOERING VAN DE WEBSITE to czy stawka BTW będzie ZERO?
5 Mniej ważne. Chętnie widziałbym dla klientów możliwość płatności on-line, równierz iDeal za pomocą https://www.mollie.com/nl/.
Pytanie: Mam stronę internetową na wordpress.com- bez możliwości instalacji nowych pluginów. Pytanie: czy ktoś zna rozwiązania jak połączyć płatności Mollie ze stroną na wordpress.com? Lub iDeal za pośrednictwem innej firmy. Mam możliwość umieszczania kodu HTML na stronie.
Dziękuję z góry za odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Nie Lut 19, 2017 1:28 pm, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2017 2:15 pm
|
|
|
Ad. 1 i 2
Nie jestem pewny,czy przy obrocie 4000 e rocznie i pracy na pełny etat jako zatrudniony na umowę o pracę możesz być traktowany przez kvk jako zzp's czy ondernemer. Wymagane jest bowiem, żebyś na działalność firmy poświęcał min. 20 h tyg. Przy deklarowanym przez Ciebie obrocie i pracy na pełny etat mało realne. W kvk doradzą Ci prawdopodobnie rozważenie działalności jako freelancer. Bez numeru kvk, jednak możesz być płatnikiem BTW. Numer BTW możesz uzyskać w Belastingdienst wysyłając poniższy formularz
https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/opg_start_ondernem_handelsregister_on0202z3fol.pdf
I kolejny link
https://www.belastingdien...handelsregister
Jako freelancer masz dużo mniej korzyści przy odpisach, ale tez koszta są dużo mniejsze. Na początek to nie jest zła opcja. W kvk powinni Ci zresztą doradzić, co jest dla Ciebie konkretnie bardziej opłacalne. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Pon Lut 20, 2017 2:19 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2017 7:40 pm
|
|
|
Dzięki Mathnl
Może byc freelancer, byle bym mógł faktury wystawiać i działać oficjalnie.
Jeśli zarobię brutto miesięcznie 400 euro jako działalność dodatkowa to już będę bardzo zadowolony,
Z pracy etatowej mam na życie. Dobrze płatna ale nudnawo
Chcę zająć się dodatkowo tym co mnie pasjonuje. Tym bardziej że nic nie muszę i sam określam kierunek działania firmy.
Wierzę że z czasem to rozkręcę.
Dowiem się w KvK jak to w praktyce będzie.
Jeśli ktoś znajdzie chwilę i może odpowiedzieć na pytanie o BTW dla małej początkującej firmy/freelancer`a to będę wdzięczny
Cytat: | 2 BTW. Oczywiście przewiduję rozwój firmy jednak na początku będzie to zajęcie dodatkowe. Deklaruję obrót 4000 euro rocznie. PYTANIE Jak myślicie czy zostanę zwolniony z BTW? Jak to się nazywa w takiej sytuacji i jak to wygląda w praktyce na fakturze, moze przykład? Kolejne pytanie: ja nie wiem czy to dobrze rozumiem BTW prijs to cena netto+btw a MARGE to "całkowita" cena dla zwolnionego z btw? (Nie wgłębiałem sie jeszcze w ten temat, może tutaj otrzymam odpowiedż "na tacy" |
|
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Wto Lut 21, 2017 7:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Lut 22, 2017 9:08 am
|
|
|
bobikpl napisał/a: | ja nie wiem czy to dobrze rozumiem BTW prijs to cena netto+btw |
Często jest podawana cena incl. albo excl. BTW., Czyli cena z VAT-em lub bez (cena netto).
Samo BTW prijs - jak dla mnie nie ma sensu.
bobikpl napisał/a: | MARGE to "całkowita" cena dla zwolnionego z btw? |
Nie. Marge czyli po prostu marża to różnica ceny sprzedaży a zakupu towaru.
bobikpl napisał/a: | Jak myślicie czy zostanę zwolniony z BTW? |
Raczej nie. Chyba że prowadzisz jakąś szczególną działalność, gdzie ustawowo jesteś zwolniony z VAT. Dobra wiadomość to taka,że przy Twoich deklarowanych obrotach do sumy BTW 1800 e rocznie nie musisz płacić BTW. To jednak musisz zweryfikować u księgowego.
[ Dodano: Śro Lut 22, 2017 9:20 am ]
bobikpl napisał/a: | 3 PYTANIE: czy wszystkie faktury dla klienta w Polsce (lub innego kraju Unii) obciążone są 0 stawką BTW? Chodzi mi czy jeśli wystawię fakturę z tytułu usługi np. MARKETING SERVICE albo VERKOOP COMMISIE albo UITVOERING VAN DE WEBSITE to czy stawka BTW będzie ZERO?
|
Ty masz obowiązek wystawić fakturę z VAT, chyba że sprzedajesz jakiś towar za granicę firmie zagranicznej będącej płatnikiem VAT w swoim kraju. Powinieneś zażądać potwierdzenia. Nie wiem jak to wygląda w kontekście usług. Znowu doradzam wizytę u księgowego. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Śro Lut 22, 2017 9:11 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|