[NIJMEGEN] Znalezienie pokoju dla dwojga jest niemożliwe |
Autor |
Wiadomość |
RycerzAndromedy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 07, 2016 1:59 pm [NIJMEGEN] Znalezienie pokoju dla dwojga jest niemożliwe
|
|
|
Cześć Forumowiczom
Wyjeżdżam z dziewczyną pod koniec sierpnia na semestr jesienny do stycznia 2017r. na wymianę erasmus+. Akademiki są droższe niż pokoje, więc zacząłem szukać prywatnego lokum.
Jednak tak jak w Polsce często właściciele dopisują koszty za drugą osobę (zwykle po prostu drugi raz dodane koszty mediów), tak w Holandii właściciele odpisują mi, że albo chcą tylko jednego mężczyzny/jednej kobiety (tak, płeć ma zwykle dla nich znaczenie nawet w mieszkaniu gdzie są zarówno kobiety jak i mężczyźni - "dla balansu" ), na pytanie czy po dodatkowej opłacie można tam mieszkać z drugą osobą - odpowiadają zawsze, że to "niemożliwe", albo że "mieszkanie należy do "studenckiej spółdzielni mieszkaniowej więc to... niemożliwe".
Szukałem na marketplaats i w grupach fejsbukowych.
Jest na to jakaś rada czy jako para musimy wynająć całe mieszkanie?
Może jest tu ktoś z Nijmegen? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
RycerzAndromedy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2016 7:35 pm
|
|
|
dzięki! Szukam i szukam, na razie bezskutecznie. Zastanawiam się czy opłaca się wykupić konto premium na kamernet.nl... |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2016 8:12 pm
|
|
|
Cześć. E tam, nie wierzę że nie możliwe. Pomyśl sobie tak, kto by wziął parę studentów, żeby dom z dymem puścili? Napisz na prywatnym do mnie. |
_________________ Pozdrawiam. |
|
|
|
|
RycerzAndromedy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 16, 2016 2:25 pm
|
|
|
Pojawiła się dziewczyna dziś która sama jest studentką i wyjeżdża i wynajęłaby nam swój pokój chętnie na te 5 miesięcy.
Tylko nie wiem czy nie będzie problemu przy rejestracji zameldowania? Bo to pokój dla jednej osoby, a w nieruchomości mieszkają jeszcze dwie. Czy urząd może sprawdzić to jakoś? W sensie: "Aha, ale w tym mieszkaniu Agencja deklarowała że mogą mieszkac maksymalnie 3 osoby więc możemy zarejestrować tylko jedną osobę z was na ten adres".
Czy to możliwe czy nieuzasadniona obawa? |
|
|
|
|
|