NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Plusy i minusy zameldowania w Holandi
Autor Wiadomość
Maniek19pl
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 27, 2016 7:37 am   Plusy i minusy zameldowania w Holandi

witam, właściciel domu w którym mieszkamy z dziewczyną od 3 tygodni, przyszedł do nas wczoraj i wymaga od nas abyśmy się jak najszybciej zameldowali w urzędzie (mieszkamy w asten). Poprzednio przez 5 tygodni mieszkaliśmy na bungalach firmowych

Teraz pytanie praktyczne, co nam to da ? plusy i minusy ?

Oczywiście pracujemy przez agencję
- będziemy mogli dostać jakiś dodatek że mieszkamy i mamy meldunek?

- Co z samochodem ? mam swój z PL blachami (z racji iż kupiłem go 2 lata temu i nie chciałem więcej płacić za ubezpieczenie w PL - wtedy miałem motocykl na siebie - wiec zniżki leciały i tak) - wiec samochód jest na mojego tatę - mnie nie ma jako współwłaściciel

-wyczytałem że jeśli mamy już meldunek - musimy płacić podatek za prąd/ wodę ? (my to płacimy? czy osoba która nam wynajmuje?

- możemy sobie wtedy odliczyć podatek od pokoju w rozliczeniu podatkowym ?
- kiedy można (słyszałem coś takiego- nie wiem czy to prawda) częsciowy wzrot za ubezpieczenie ?

proszę o aktualne informację odnośnie opłat i jak możemy skorzystać z tego meldunku (zrozumiałem ze oczywiśćie tymczasowy meldunek)

Oczywiście szukałem w google , ale wszędzie były posty z przed dobrych paru lat, wiec mogło się coś zmienić

Dziękuje za pomoc

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 27, 2016 8:04 am   

Witam,

Wg mnie :

Plusy

Mozliwosc wyrobienia DigiD czyli wszystkie sprawy urzedowe mozesz zalatwiac przez internet ( zasilek dla bezrobotnych , dof do ubezpieczenia itp )
Latwiejsze zalatwienie zasilku dla bezrobotnych

Minusy
Trzeba bedzie placic podatki gminne ( za smieci , scieki itp ) jakies 600-800 euro rocznie na pare
Trzeba bedzie placic podatek drogowy mimo tego ze auto nie jest na ciebie ( od 50 e do 450 e na kwartal w zaleznosci od tego jakie auto posiadasz )

Reszte infromacji mozna znalesc na forum ...

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Lip 27, 2016 12:46 pm   

Maniek19pl napisał/a:
[...] Teraz pytanie praktyczne, co nam to da ? plusy i minusy? [...]
In plus:
- za każdy rok, w którym jesteście zameldowani zyskujecie prawo do 2% holenderskiej emerytury. Nieważne czy pracujecie czy nie.
- możecie sobie wyrobić kod DigiD, którym ogarniecie wszystkie przeciętne urzędowe sprawy jak rozliczenie podatkowe, wnioskowanie o zasiłki, sprawdzenie odpowiednich spraw, załatwianie spraw z urzędem pracy UWV.
- możecie sobie wymienić prawo jazdy na holenderskie, w coffie shopie wystarczy pokazać.
- przy kupnie samochodu nie macie żadnego problemu z rejestracją, skanują tylko kod kreskowy i już. Nie musicie biegać do gemeente po uittreksel za każdym razem kiedy Wam jest potrzebny i za to płacić.

Maniek19pl napisał/a:
- będziemy mogli dostać jakiś dodatek że mieszkamy i mamy meldunek?
To chyba nie zależy od meldunku, tylko od kwoty za jaką wynajmujecie mieszkanie i Waszych zarobków.

Maniek19pl napisał/a:
- Co z samochodem ? mam swój z PL blachami (z racji iż kupiłem go 2 lata temu i nie chciałem więcej płacić za ubezpieczenie w PL - wtedy miałem motocykl na siebie - wiec zniżki leciały i tak) - wiec samochód jest na mojego tatę - mnie nie ma jako współwłaściciel
W Holandii nie ma czegoś takiego jak współwłaściciel. Mając meldunek jesteście traktowani jako rezydenci w Holandii i max. po 4 miesiącach musicie zacząć opłacać podatek drogowy. Samochodu nie trzeba przerejestrowywać, wystarczy zgłosić go do belastingu.

Maniek19pl napisał/a:
-wyczytałem że jeśli mamy już meldunek - musimy płacić podatek za prąd/ wodę ? (my to płacimy? czy osoba która nam wynajmuje?
Prąd i woda to taki sam towar jak każdy inny. Kupując go w cenę jest wliczony podatek. Jeśli masz kontrakt all in wtedy nic Cię nie interesuje. Nie myl tego z podatkiem lokalnym bo to jest inna sprawa i tamten raz na rok trzeba opłacić, w zależności od gemeente zazwyczaj mieści się w przedziale 100-150€.

Maniek19pl napisał/a:
- możemy sobie wtedy odliczyć podatek od pokoju w rozliczeniu podatkowym ?
Że co? :043:

Maniek19pl napisał/a:
- kiedy można (słyszałem coś takiego- nie wiem czy to prawda) częsciowy wzrot za ubezpieczenie ?
Nie ma zwrotu za ubezpieczenie, tylko dofinansowanie do ubezpieczenia. Będąc zameldowanym musicie sobie sami opłacać ubezpieczenie zdrowotne w pełnej kwocie. Ile Wam belasting dopłaci do tego to zależy od Waszych zarobków.

Maniek19pl napisał/a:
proszę o aktualne informację odnośnie opłat i jak możemy skorzystać z tego meldunku (zrozumiałem ze oczywiśćie tymczasowy meldunek)
Nie słyszałem o czymś takim jak tymczasowy meldunek. Albo się jest zameldowanym albo nie.

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Lip 27, 2016 2:34 pm   

Ogólnie jak chcesz tu zostać na dłużej, masz stabilną pracę to można iść pod meldunek.
W innym wypadku bym się w to nie pakował, DigiD jest wygodny, ale to nie koniec świata. Jak ktoś chce DigiD to może się zameldować, wyrobić i wymeldować - numer zostanie przy tobie.
Ogólnie meldunek = koszty. Brak meldunku = brak kosztów dodatkowych, ale niektóre sprawy trzeba robić "normalnie" czy też trwają dłużej.

Na takie pierdoły jak emerytura nie patrz, nie wiesz czy jutra dożyjesz.

wigru 

Wysłany: Śro Lip 27, 2016 3:49 pm   

Fegelein napisał/a:
[...] Na takie pierdoły jak emerytura nie patrz, nie wiesz czy jutra dożyjesz.
Ale jak dożyjesz i wrócisz do Polski to lepiej brać chociaż część emerytury holenderskiej niż polskiej... Wybór należy do Ciebie.

Maniek19pl
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 27, 2016 4:49 pm   

Boję się o samochód którego używam : że jak będę miał meldunek karę mi walną że słabo mi się zrobiło

http://www.wiatrak.nl/188...cach-w-holandii

Wychodziło że jeśli nie chce rejestrować tutaj samochodu muszę zapłacić jednorazowo.. Sporo widzę nawet 2.5 k € później jeszcze rocznie opłata zależy od wagi itp.
Ostatnio zmieniony przez Maniek19pl Śro Lip 27, 2016 4:51 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Fegelein
Super gaduła

Wysłany: Śro Lip 27, 2016 4:56 pm   

wigru napisał/a:
Fegelein napisał/a:
[...] Na takie pierdoły jak emerytura nie patrz, nie wiesz czy jutra dożyjesz.
Ale jak dożyjesz i wrócisz do Polski to lepiej brać chociaż część emerytury holenderskiej niż polskiej... Wybór należy do Ciebie.

Nie mówię, że nie... ale jak ktoś ma 20 lat to trudno mówić o przyszłości za niecałe 40 lat, kiedy to nawet nie jest pewne czy holenderskie emerytury będą wypłacane tak jak do tej pory.
Mówiąc inaczej emerytura "za meldunek" nie jest warta tego by się meldować jeśli bierzemy tylko te kryterium.
Tak czy inaczej to wybór każdego z nas, ja nie liczę na żadną emeryturę bo trudno przewidywać co będzie za 30-40 lat kiedy już dziś Europa coraz gorzej przędzie.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Lip 28, 2016 4:46 am   

Fegelein napisał/a:
Nie mówię, że nie... ale jak ktoś ma 20 lat to trudno mówić o przyszłości za niecałe 40 lat, kiedy to nawet nie jest pewne czy holenderskie emerytury będą wypłacane tak jak do tej pory.

Moim zdaniem jad ktos ma obecnie 30-40 lat i np za 35 lat zadzwoni do NL w sprawie emerytury to pewnie sladu po nim nie bedzie ...

LeGolasik 
LeGolasik

Wysłany: Czw Lip 28, 2016 6:23 pm   

Benny dodaj jak dożyje ;)

Kurt Cobain

Odpowiedz do tematu