NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Quad 250cc a holandia
Autor Wiadomość
Bobo33 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 10, 2016 10:18 am   Quad 250cc a holandia

Witam,
Ostatnio myśle nad zakupem quada 250cc,waga 150kg, max predkość 95 km/h w Polsce i sprowadzenie go do Holandii. Pojazd w Polsce bedzie dostosowany do jazdy po ulicach,zarejestrowany, akcyza opłacone itd. Moje pytanie jest nastepujące. Co musze zrobić od A-Z abym mógł oficjalnie bez problemowo mógł poruszać sie po drogach w NL. Blachy będą polskie dodam.
Rozchodzi mi sie o blachy jakie najlepiej, moze przerejestrowanie, do tego niemam meldunku q NL a wiec co z podatkiem drogowym, co z ubezpieczeniem, gdzie taniej w polsce czy w Holandii... Gzdzie musze sie udac aby to pozałatwiac a moze o czyms zapomniałęm.
Oczywiscie jakie są tego koszta, mniej wiecej.
Prosze o w miare szybka odopowiedź

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Wrz 10, 2016 11:28 am   

https://www.rijksoverheid...s-voor-een-quad

Bobo33 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 10, 2016 11:52 am   

Czyli kat B. jesli dobrze rozumiem, a co do przerejestrowania, czy jestt to wymagane i jak ubezpieczyc takie cos??

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Wrz 10, 2016 12:44 pm   

Bobo33,

czy to bedzie kat b, czy jeszcze inna , to zalezy , pod jaka kategorie quad zostanie zakwalifikowany, jest to obwarowane przepisami holenderskim, patrz w link ponizej

rejestrowac i ubezpieczyc na pewno trzeba, gdybys chcial sie nim poruszac po drodze publicznej
reszta tu

https://www.rdw.nl/sites/...en-na-1998.aspx
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Wrz 10, 2016 3:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Bobo33 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 13, 2016 5:01 pm   

ok, cos juz mi rozjanilas...Ale najezpiecznije i ze wzgledów finansowcyh najlepiej robić B. czy w holandii kat A i B zupełnie inazcej patrza?

a inne pytanie czy jako osoba bez prawka na skuter moge na siebie ubezpieczyc skuterek w holandii?? znaczy kumpel kupił i niewie.trafiła mu sie okazja... a jeśli nie to ile kosztuje egzamin na skuter w holandii??
Ostatnio zmieniony przez Bobo33 Wto Wrz 13, 2016 5:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

LeGolasik 
Gaduła nad gadułami :-)
LeGolasik

Wysłany: Wto Wrz 13, 2016 5:11 pm   

Niestety, jeśli quad zaliczony zostanie do trójkołowców ( tak, też tak może byc zaliczony) to w tym przypadku poruszać się możesz na prawie jazdy wydanym przed 9 stycznia 2013 roku. W tym momencie żeby poruszać się na B, musiałby quad zostac zakwalifikowany jak skuter lub jako auto.

Kurt Cobain

Bobo33 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 13, 2016 5:41 pm   

aha, rozumiem. a co do pytania o skuter?

LeGolasik 
Gaduła nad gadułami :-)
LeGolasik

Wysłany: Śro Wrz 14, 2016 9:18 am   

Może ubezpieczyć, ale musi podać osobę ktora będzie się nim poruszała, oczywiście ta osoba musi mieć ważne prawo jazdy uprawiające do poruszania się na skuterze.

Kurt Cobain

Odpowiedz do tematu