Quad 250cc a holandia |
Autor |
Wiadomość |
Bobo33
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 10, 2016 10:18 am Quad 250cc a holandia
|
|
|
Witam,
Ostatnio myśle nad zakupem quada 250cc,waga 150kg, max predkość 95 km/h w Polsce i sprowadzenie go do Holandii. Pojazd w Polsce bedzie dostosowany do jazdy po ulicach,zarejestrowany, akcyza opłacone itd. Moje pytanie jest nastepujące. Co musze zrobić od A-Z abym mógł oficjalnie bez problemowo mógł poruszać sie po drogach w NL. Blachy będą polskie dodam.
Rozchodzi mi sie o blachy jakie najlepiej, moze przerejestrowanie, do tego niemam meldunku q NL a wiec co z podatkiem drogowym, co z ubezpieczeniem, gdzie taniej w polsce czy w Holandii... Gzdzie musze sie udac aby to pozałatwiac a moze o czyms zapomniałęm.
Oczywiscie jakie są tego koszta, mniej wiecej.
Prosze o w miare szybka odopowiedź |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
Bobo33
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 10, 2016 11:52 am
|
|
|
Czyli kat B. jesli dobrze rozumiem, a co do przerejestrowania, czy jestt to wymagane i jak ubezpieczyc takie cos?? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Sob Wrz 10, 2016 12:44 pm
|
|
|
Bobo33,
czy to bedzie kat b, czy jeszcze inna , to zalezy , pod jaka kategorie quad zostanie zakwalifikowany, jest to obwarowane przepisami holenderskim, patrz w link ponizej
rejestrowac i ubezpieczyc na pewno trzeba, gdybys chcial sie nim poruszac po drodze publicznej
reszta tu
https://www.rdw.nl/sites/...en-na-1998.aspx |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Wrz 10, 2016 3:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bobo33
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2016 5:01 pm
|
|
|
ok, cos juz mi rozjanilas...Ale najezpiecznije i ze wzgledów finansowcyh najlepiej robić B. czy w holandii kat A i B zupełnie inazcej patrza?
a inne pytanie czy jako osoba bez prawka na skuter moge na siebie ubezpieczyc skuterek w holandii?? znaczy kumpel kupił i niewie.trafiła mu sie okazja... a jeśli nie to ile kosztuje egzamin na skuter w holandii?? |
Ostatnio zmieniony przez Bobo33 Wto Wrz 13, 2016 5:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2016 5:11 pm
|
|
|
Niestety, jeśli quad zaliczony zostanie do trójkołowców ( tak, też tak może byc zaliczony) to w tym przypadku poruszać się możesz na prawie jazdy wydanym przed 9 stycznia 2013 roku. W tym momencie żeby poruszać się na B, musiałby quad zostac zakwalifikowany jak skuter lub jako auto. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Bobo33
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2016 5:41 pm
|
|
|
aha, rozumiem. a co do pytania o skuter? |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Śro Wrz 14, 2016 9:18 am
|
|
|
Może ubezpieczyć, ale musi podać osobę ktora będzie się nim poruszała, oczywiście ta osoba musi mieć ważne prawo jazdy uprawiające do poruszania się na skuterze. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|