NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Formalności po przyjeździe do Holandii.
Autor Wiadomość
Jakub27 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 18, 2016 5:11 pm   Formalności po przyjeździe do Holandii.

Hej, czytam tak sobie różne wątki na forach i sam już nie wiem o co chodzi. Możecie mi podpowiedzieć co mam załatwić i w jakiej kolejności zaraz po przyjeździe do Holandii? Chodzi mi o te najbardziej podstawowe rzeczy czyli ubezpieczenie, wynajem mieszkania i meldunek. Ponoć nie da się zameldować gdy nie wynajmie się mieszkania a w innych tematach piszą, że nie da wynająć mieszkania gdy nie ma się BSN i człowiek sam już nie wie jak za to się zabrać ;/ Możecie pomóc?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Wrz 18, 2016 5:55 pm   

Jakub27 napisał/a:
Ponoć nie da się zameldować gdy nie wynajmie się mieszkania a w innych tematach piszą, że nie da wynająć mieszkania gdy nie ma się BSN
BSN i najem mieszkania to 2 rozne sprawy . Najpierw wyrabiasz BSN bo bez tego nie mozesz zaczac pracy . Mieszkanie mozna wynajac tez bez BSN ale szanse na to sa nikle a zaliczki ( borg ) bedzie kosmiczny . Jak wynajmiesz mieszkanie idzziesz z kontraktem do gminy i meldujesz sie . Jak w chwili meldunku nie bedziesz mial BSN to ci automatycznie nadadza .
Jakub27 napisał/a:
Ponoć nie da się zameldować gdy nie wynajmie się mieszkania
to fakt bez mieszkania / kontraktu najmu nie ma mozliwosci sie zameldowac , bo wyobras sobie ze ktos o kogo istnieniu nie masz pojecia przychodzi do gminy i melduje sie na twoim adresie . Myslisz ze to przejdzie ?
Wiec zaczynasz najlepiej od wyrobienia BSN , rozpoczecia pracy , wynajecia lokum i meldunek . Ew. jak masz wystarczajaco duzo kaski to robisz BSN , wynajmujesz lokum meldujesz sie i dopiero szukasz pracy

Jakub27 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Wrz 18, 2016 6:29 pm   

Dzięki za odpowiedź. Jedynie co mnie martwi to ten BSN :/ Jak czytam na tej stronie o BSN:
http://mojaholandia.nl/ar...rego-potrzebuje
to wychodzi na to, że najpierw muszę mieć mieszkanie więc jak to dokładnie z tym jest? W formularzu w urzędzie trzeba podać jakiś adres? Mam podać adres z PL?(raczej nie)Zobacz ten fragment:

Cytat:
Jeśli nie jesteśmy Holendrami (którzy dostają swój BSN niejako automatycznie), znalezienie oficjalnego adresu, pod którym możemy się zameldować, jest właściwie jedynym sposobem uzyskania BSN. Jeśli zdarzyłoby się nam w przyszłość zostać
Dziwna sprawa ale spróbuje wyrobić ten BSN najpierw.
Ostatnio zmieniony przez Jakub27 Nie Wrz 18, 2016 6:30 pm, w całości zmieniany 3 razy  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Wrz 18, 2016 7:04 pm   

od niedawna zmienily sie prawa w NL teraz w urzedzie gminnym uzyskujesz BSN nawet bez meldunku . Oczywiscie nie wszystkie gminy go daja . w ponizszym linku znajdziesz gminy ktore go wydaja :
https://www.rijksoverheid...ingezetenen-rni
a w ponizszym linku wszystko o w/w zmianach : http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=295509

Odpowiedz do tematu