Formalności po przyjeździe do Holandii. |
Autor |
Wiadomość |
Jakub27
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2016 5:11 pm Formalności po przyjeździe do Holandii.
|
|
|
Hej, czytam tak sobie różne wątki na forach i sam już nie wiem o co chodzi. Możecie mi podpowiedzieć co mam załatwić i w jakiej kolejności zaraz po przyjeździe do Holandii? Chodzi mi o te najbardziej podstawowe rzeczy czyli ubezpieczenie, wynajem mieszkania i meldunek. Ponoć nie da się zameldować gdy nie wynajmie się mieszkania a w innych tematach piszą, że nie da wynająć mieszkania gdy nie ma się BSN i człowiek sam już nie wie jak za to się zabrać ;/ Możecie pomóc? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2016 5:55 pm
|
|
|
Jakub27 napisał/a: | Ponoć nie da się zameldować gdy nie wynajmie się mieszkania a w innych tematach piszą, że nie da wynająć mieszkania gdy nie ma się BSN | BSN i najem mieszkania to 2 rozne sprawy . Najpierw wyrabiasz BSN bo bez tego nie mozesz zaczac pracy . Mieszkanie mozna wynajac tez bez BSN ale szanse na to sa nikle a zaliczki ( borg ) bedzie kosmiczny . Jak wynajmiesz mieszkanie idzziesz z kontraktem do gminy i meldujesz sie . Jak w chwili meldunku nie bedziesz mial BSN to ci automatycznie nadadza . Jakub27 napisał/a: | Ponoć nie da się zameldować gdy nie wynajmie się mieszkania | to fakt bez mieszkania / kontraktu najmu nie ma mozliwosci sie zameldowac , bo wyobras sobie ze ktos o kogo istnieniu nie masz pojecia przychodzi do gminy i melduje sie na twoim adresie . Myslisz ze to przejdzie ?
Wiec zaczynasz najlepiej od wyrobienia BSN , rozpoczecia pracy , wynajecia lokum i meldunek . Ew. jak masz wystarczajaco duzo kaski to robisz BSN , wynajmujesz lokum meldujesz sie i dopiero szukasz pracy |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Jakub27
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2016 6:29 pm
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Jedynie co mnie martwi to ten BSN :/ Jak czytam na tej stronie o BSN:
http://mojaholandia.nl/ar...rego-potrzebuje
to wychodzi na to, że najpierw muszę mieć mieszkanie więc jak to dokładnie z tym jest? W formularzu w urzędzie trzeba podać jakiś adres? Mam podać adres z PL?(raczej nie)Zobacz ten fragment:
Cytat: | Jeśli nie jesteśmy Holendrami (którzy dostają swój BSN niejako automatycznie), znalezienie oficjalnego adresu, pod którym możemy się zameldować, jest właściwie jedynym sposobem uzyskania BSN. Jeśli zdarzyłoby się nam w przyszłość zostać | Dziwna sprawa ale spróbuje wyrobić ten BSN najpierw. |
Ostatnio zmieniony przez Jakub27 Nie Wrz 18, 2016 6:30 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
|
|
|
|