Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem? |
Autor |
Wiadomość |
MateuszKC
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 5:57 pm Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem?
|
|
|
Witam serdecznie
Chciałbym uzyskać następującą informacje. Obecnie przechodzę na urlop z którego najprawdopodobniej nie będę wracał już wcale. Chciałem starać się o zwrot tak zwanego ubezpieczenia od Belastingdienst-u. Ku mojemu zdziwieniu dostałem informacje od mojej agencji pracy, że moje urlopowe zostanie wypłacone razem z ubezpieczeniem podczas trwania urlopu. Pytani brzmi czy to w ogóle korzystne ponieważ wiadomo, że od wyższych kwot pojawia się wyższy podatek? Czy nie lepiej wypłacić normalne urlopowe w dwóch transza a ubezpieczenie po zakończeniu współpracy z moją obecną firmą.
Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz |
Ostatnio zmieniony przez MateuszKC Wto Lis 08, 2016 6:08 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:02 pm
|
|
|
MateuszKC napisał/a: | Chciałem starać się o zwrot tak zwanego "chorobowego" od Belastingdienst-u |
Kolego mieszasz ,
bo na pewno ,belasting nie ma nic wspolnego z twoim chorobowym , no i co masz na mysli piszac ''Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem?'' |
|
|
|
|
MateuszKC
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:07 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | MateuszKC napisał/a: | Chciałem starać się o zwrot tak zwanego "chorobowego" od Belastingdienst-u |
Kolego mieszasz ,
bo na pewno ,belasting nie ma nic wspolnego z twoim chorobowym , no i co masz na mysli piszac ''Wypłata urlopowego wraz z upezpieczeniem?'' |
Wybacz, ale wynika to z mojego braku wiedzy tym zagadnieniem i nie tak długiego pobytu w Holandii. Chodziło mi oczywiście o ubezpieczenie a nie chorobowe. Już poprawiłem błąd |
Ostatnio zmieniony przez MateuszKC Wto Lis 08, 2016 6:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:10 pm
|
|
|
MateuszKC, chorobowe jest tylko i wylacznie jak jestes chory nie ma zwrotu chorobowego .
Jest dodatek do ubezpieczenia zdrowotnego o ile spelniasz warunki do przyznania takowego .
MateuszKC napisał/a: | Pytani brzmi czy to w ogóle korzystne ponieważ wiadomo, że od wyższych kwot pojawia się wyższy podatek? | wyzsza zaliczka na podatek ( podatek ) jest odprowadzana od np urlopowego , pieniedzy wakacyjnych i innych dodatkowych pieniazkow . JEst to wyzej opodatkowne na wypadek jak bys przekroczyl w danym roku prog podatkowy . W rozliczeniu rocznym dostaniesz zwrot ewentualnie nadplaconego podatku . Wiec czy to wyplaca jednorazowo czy w 10 transzach nie robi roznicy bo i tak policza od tego wyzszy podatek .
Dodatek do ubezpieczenie nie jest wyplacany przez pracodawce a zawsze przez u.podatkowy i to tylko po wypelnieniu formularza nie nastepuje po zakonczeniu kontraktu a jak o to wystapisz . O dodatek mozesz sie starac za np poprzedni rok do ( jak dobrze pamietam ) sierpnia nastepnego roku |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
MateuszKC
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:21 pm
|
|
|
Moja agencja dokładnie mówiąc twierdzi, że zorgverzekering wypłaci mi wraz z urlopowym. Myślałem, że o zwrot z ubezpieczenia można starać się tylko po zakończeniu pracy i to po złożeniu odpowiedniego wniosku. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:28 pm
|
|
|
MateuszKC, zorgverzekering = ubezpieczenie zdrowotne . Czyli wyplaca ci ubezpieczenie zdrowotne ? MateuszKC napisał/a: | o zwrot z ubezpieczenia można starać się tylko po zakończeniu pracy i to po złożeniu odpowiedniego wniosku. | o dodatek do ubezpieczenia mozna sie starac max na rok wstecz np o dodatek do uebzepieczenia za 2016 mozna wystapic najpuzniej do 08-2017 . Za 2015 juz nie dostaniesz dodatku bo termin skladania wnioskow juz minol . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
MateuszKC
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 6:49 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | MateuszKC, zorgverzekering = ubezpieczenie zdrowotne . Czyli wyplaca ci ubezpieczenie zdrowotne ? MateuszKC napisał/a: | o zwrot z ubezpieczenia można starać się tylko po zakończeniu pracy i to po złożeniu odpowiedniego wniosku. | o dodatek do ubezpieczenia mozna sie starac max na rok wstecz np o dodatek do uebzepieczenia za 2016 mozna wystapic najpuzniej do 08-2017 . Za 2015 juz nie dostaniesz dodatku bo termin skladania wnioskow juz minol . |
Dokładnie tak jak mówisz chcą mi wypłacić ubezpieczenie zdrowotne wraz z urlopowym )
Troche mnie to zaskoczyło, bo we firmie ponoć nikt tak nie miał a ja sam nie zgłaszałem chęci mojego odejścia. Pytanie brzmi czy to korzystne? Wybaczcie jeśli to o co pytam jest banalne, ale naprawde nie jestem tu aż tak długo
Pozdrawiam i dzięki |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Lis 08, 2016 7:46 pm
|
|
|
MateuszKC napisał/a: | Wybaczcie jeśli to o co pytam jest banalne, ale naprawde nie jestem tu aż tak długo | ODPOWIEDZ JUZ CI DALAM WYZEJ |
|
|
|
|
MateuszKC
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 09, 2016 6:07 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | MateuszKC napisał/a: | Wybaczcie jeśli to o co pytam jest banalne, ale naprawde nie jestem tu aż tak długo | ODPOWIEDZ JUZ CI DALAM WYZEJ | Jeśli twierdzisz, że zwrot ubezpieczenia może wypłacić mi tylko urząd to rozumiem, że moja firma kłamie. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Śro Lis 09, 2016 8:27 pm
|
|
|
MateuszKC napisał/a: | zwrot ubezpieczenia | zwrot ubezpieczenia nie istnieje chyba ze maja na mysli zwrot nadpaconych skladek na ubezpieczenie zdrowotne . Dodatek do ubezpieczenia czyli zorgtoeslag wyplaca tylko i wylacznie urzad podatkowy tylko i wylacznie na twoje konto . Jezeli oni ci to wyplacaja to jest cos nie tak bo od bodajze 2a 3 lat belasting( urzad podatkowy ) wyplaca pieniazki tylko i wylacznie na konto osoby ubiegajacej sie o toeslag ( dodatek ) wiec jak oni go dostali i ci teraz wyplacaja to jest naprawde cos bardzo ale to bardzo nie tak |
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Lis 09, 2016 8:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|