NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomylka urzedu-uznali mnie za samotnego rodzica.
Autor Wiadomość
artwicek
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 22, 2016 6:52 pm   Pomylka urzedu-uznali mnie za samotnego rodzica.

Witam!
Starałem sie o zasiłek na dziecko-wypełniłem wszystkie dokumenty,część zona w Polsce a urząd uznał mnie za samotnego ojca i wypłacał znacznie za dużo kwotę na dziecko(Prawie za dwa lata)-ja nie oszukałem ani nie zataiłem żadnych informacji-zamierzam zgłosić sie do nich -jakich konsekwencji mam sie spodziewać?czy moge oddawać pieniądze w ratach?czy wszystkie pieniądze które za dużo wypłacili muszę oddać?:)Część pieniędzy wydanych a niespodziewanie niedługo stracę prace i na zasiłek się udaje.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez artwicek Wto Lis 22, 2016 6:54 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Lis 22, 2016 9:32 pm   

artwicek,

Moge zapytac. Skad msz pewnosc ze urzad sie pomylil? Otrzymales wiadomosc z SVB i poinformowali cie pisemnie, czy sam do tego doszedles .

Jesli jest tak jak piszesz i wyplaty byly za duze ,to spodziewaj sie ze nadwyzke na pewno bedziesz musial zwrocic.

Belsatingdienst na pewno rozbija kwoty na mniejsze. Byc moze i SVB urzad ,kory wyplaca kinderbijslag rowniez tak postepuje .Ja nadplacona nadwyzke zwracalam w calosci ,ale to bylo jakis czas temu no i nikt wtedy mnie nie poinformowal o mozliwosci splaty w ratach

artwicek
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 23, 2016 8:11 pm   

Wszyscy znajomi mówili ze za dużo dostaje- -wreszcie dałem papiery jakie otrzymałem księgowemu i stwierdził ze nastąpiła pomyłka i trzeba sprawę wyjaśnić.Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakaś dobra opcja dla mnie,czy są jakieś możliwości typu anulowania części spłaty lub rozłożenia na raty.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Śro Lis 23, 2016 9:29 pm   

artwicek,

Dlug pewnie rozloza na raty, ale nie anuluja i beda zadali zwrotu wszystkich nadplaconych pieniedzy, wierz mi, urzad wyplacajacy kinderbijslag - nie odpusci
Cytat:

Pomylka urzedu-uznali mnie za samotnego rodzica.

SVB sam z siebie na pewno nie uznal cie samotnym rodzicem ,najprawdopodobniej ty (lub ktos komu zleciles wypelnienie wniosku )
zle go wypelnil/zakreslil nieodpowiedni punkt w formularzu, stad problem .
Dziwi mnie tylko ,ze tak dlugo zwlekales. Postaraj sie jak najszybciej wyprostowac te sprawe.

Odpowiedz do tematu