NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wyjeżdzam do Holandii - pytania do osób z doświadczeniem
Autor Wiadomość
Sylwiaaa 
Poczatkujacy
Ilka

Wysłany: Nie Lis 27, 2016 12:31 pm   

Witam, podpinam się pod temat żeby nie zaśmiecać forum nowym a mam też kilka pytań odnośnie wyjazdu do Holandii co trzeba załatwić jeszcze przed wyjazdem w Pl otóż wyjeżdżam z narzeczonym i dwójką naszych dzieci w wieku roczku i 5 lat. Na pewno musimy załatwić europejskie akty urodzenia, paszporty dla dzieci, karty szczepień dowiedzieliśmy się także że przydałoby się żeby narzeczony zabrał ze sobą dokument potwierdzajacy o niekaralności czy są jeszcze jakieś niezbędne dokumenty które powinniśmy zabrać ze sobą? Wyjazd z dziećmi to wiadomo ogromna odpowiedzialność i chcielibyśmy się jak najlepiej przygotować najpierw oczywiście wyjedzie mój narzeczony następnie w nie dlugim czasie planuje dojechać do niego z dziećmi i tu też pojawia sie pytanie czy rzeczywiście jest problem z wynajęciem mieszkania bez umowy o pracę? Chodzi o to że narzeczony po przyjeździe do Holandii (zależy nam na okolicach Hagi ) chciałby od razu zabrać się za poszukiwanie mieszkania z tego co wiem zazwyczaj umowy podpisuje się na rok i za cały rok z góry chcielibyśmy zapłacić ale dużo osób twierdzi że mimo to i tak może byc problem bez umowy o pracę. Narzeczony ma numer BSN ponieważ juz pracował w Holandii. Czy ktos moglby sie wypowiedzieć, cos podpowiedziec ?
Ostatnio zmieniony przez Sylwiaaa Nie Lis 27, 2016 12:35 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Nie Lis 27, 2016 5:46 pm   

Sylwiaaa napisał/a:
dużo osób twierdzi że mimo to i tak może byc problem bez umowy o pracę.

Pewnie znajda sie na forum i tacy, ktorzy odpowiedza, ze wcale tak nie jest..
Z doswiadczenia swojego, oraz znajomych ,powinniscie sie liczyc z tym ,ze bedzie problem z wynajeciem mieszkania bez umowy op prace.

To nie sa puste slowa , odsylam do niedawnego tematu z forum .

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=107081

lokus 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 27, 2016 7:33 pm   

Zgadzam sie z Panicelinka.

Mieszkam 9 lat w Holandii i wieloktrotnie wynajmowalem mieszkanie.

Wszedzie, podkreslam wszedzie, trzeba przedstawic kontrakt na prace, najlepiej na czas nieokreslony, ew. na min. rok. Zreszta u kazdego makelaar sa opisane warunki, jakie trzeba spelnic, aby wynajac mieszkanie: m.in. odpowiednie zarobki rowniez.

Zdarza sie, ze pytaja o opinie poprzedniego wlasciciela/agencje o opinie itp.

Bedzie trudno wynajac mieszkanie bez umowy o prace, bedzie trudno wynajac mieszkanie dla calej rodziny, gdzie nikt nie pracuje, nawet, jesli mozesz zaplacic za caly rok z gory.
Czy wiesz, ze mieszkania dla calej rodziny musza spelniac okreslone normy dt. wielkosci? A co za tym idzie, takie mieszkania sa drogie.

Nie da sie wynajac legalnie np. studio (czyli kawalerki ok.30m2) dla 4 osob. Nikt ci tego nie wynajmie oficjalnie, bo wlasciciel ma jasno powiedziane, ze moze tyle i tyle osob byc w mieszkaniu itp.

Sylwiaaa 
Poczatkujacy
Ilka

Wysłany: Nie Lis 27, 2016 8:25 pm   

Oczywiście zdaję sobie sprawę że mieszkanie musi spełniać pewne warunki od samego początku bierzemy pod uwagę duże mieszkanie ok.100m2 w każdym bądź razie wlaśnie tego chciałam się dowiedzieć jak to będzie wyglądało czy rzeczywiście będzie to stanowiło duży problem więc spróbować można ale lepiej nie nastawiać się że się uda najpierw praca potem mieszkanie bardzo dziękuję za odpowiedzi a czy odnośnie dokumentów jakie trzeba zabrać dla nas i dzieci czy cos oprócz tego co wymieniłam coś bedzie potrzebne?
Ostatnio zmieniony przez Sylwiaaa Nie Lis 27, 2016 9:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lis 28, 2016 8:05 am   

Sylwiaaa napisał/a:
Oczywiście zdaję sobie sprawę że mieszkanie musi spełniać pewne warunki od samego początku bierzemy pod uwagę duże mieszkanie ok.100m2 w każdym bądź razie wlaśnie tego chciałam się dowiedzieć jak to będzie wyglądało czy rzeczywiście będzie to stanowiło duży problem więc spróbować można ale lepiej nie nastawiać się że się uda najpierw praca potem mieszkanie

Za takie mieszkanie bedzie trzeba zaplacic ok 900-1200 e samego czynszu + do tego oplaty ... ( juz nawet nie pisze jak ciezko wynajac mieszkanie bo o tym mozna poczytac sporo na forum )

Nie wiem jaka prace bedzie wykonywac ten Pan ale jedno wiem na pewno jak nie bedzie miec min 1500-1700 e netoo i pewne godziny to niestety ale nie bedziecie zyc normalnie bo same mieszkanie + oplaty + jedzenie itp dla 4 osob to min 1500 e a gdzie ubezpieczenia itp

Sylwiaaa napisał/a:
czy odnośnie dokumentów jakie trzeba zabrać dla nas i dzieci czy cos oprócz tego co wymieniłam coś bedzie potrzebne?

Akty urodzenia na drukach europejskich plus dowody lub paszporty
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Pon Lis 28, 2016 8:07 am, w całości zmieniany 1 raz  

Sylwiaaa 
Poczatkujacy
Ilka

Wysłany: Pon Lis 28, 2016 9:43 am   

Tak znamy ceny wyjazd planujemy od kilku miesięcy wszystko szczegółowo mamy przemyślane a pracować będziemy oboje wszystko jest już dogadane pracę mamy pewną tylko najpierw chcielibyśmy mieć mieszkanie załatwić na spokojnie wszystkie papierkowe sprawy zapisać córkę do szkoły a dopiero wtedy zacząć pracę.... ale skoro tak to wszystko wygląda pewnie będzie trzeba zmienić kolejność :) bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam

lokus 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 28, 2016 4:36 pm   

Sylwiaaa,

zyczymy powodzenia. My cie nie chcemy zniechecac, my tylko przedstawiamy realia.

Pamietaj, ze jak sie chce, to sie prawie zawsze uda.

Sylwiaaa 
Poczatkujacy
Ilka

Wysłany: Pon Lis 28, 2016 6:09 pm   

Pamietaj, ze jak sie chce, to sie prawie zawsze uda.

Tak dokładnie z takim nastawieniem myślimy o tym wyjeździe :)
Nie odbieram też tego co napisaliście jako zniechęcanie oczekiwałam szczerych odpowiedzi i je dostałam ja jeszcze nigdy w Holandii nie byłam w przeciwieństwie do mojego partnera chciałam poznać realia. Mimo wszystko mam nadzieję że się wszystko dobrze ułoży :)

Odpowiedz do tematu