rozliczenie podatkowe zawiera skladki na ubezpieczenie?? |
Autor |
Wiadomość |
independence
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2017 1:52 pm rozliczenie podatkowe zawiera skladki na ubezpieczenie??
|
|
|
Witam,
mam pytanie odnośnie składek na ubezpieczenie. Czy w rozliczeniu podatkowym w Holandii są rozliczane też składki na ubezpieczenie? Chodzi o to czy rozliczając podatek w Holandii jest rozliczane ubezpieczenie (jakieś ulgi na ubezpieczenie itp). Nie chodzi mi o dodatek do ubezpieczenia ani nic z tym związanego. Chodzi o to, że pracowałam w jednym roku i w pl i w Holandii. Rozliczając podatek w Polsce księgowa rozliczyła mi składki na ubezpieczenie które płaciłam w Holandii. Teraz urząd skarbowy mnie wezwał i musze wszystko zwrocic bo niby te skladki sa odliczane od podatku w Holandii, wiec drugi raz nie moge ich odliczyc. Czy jest tu ktoś kto sie na tym zna i może pomóc? W urzędzie skarbowym też do końca nie są pewni, ale kase muszę zwrócić i to dobrą sumkę, ale jakoś tłumaczenia oparte na "chyba" albo "raczej" mnie nie przekonują:/ Dodam tylko, że wszystko było na podstawie jaaropgave liczone.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2017 2:02 pm Re: rozliczenie podatkowe zawiera skladki na ubezpieczenie??
|
|
|
independence napisał/a: | [... ] urząd skarbowy mnie wezwał i musze wszystko zwrocic bo niby te skladki sa odliczane od podatku w Holandii [...] | Niech Ci podadzą na jakiej podstawie masz to zwrócić?
independence napisał/a: | [...] W urzędzie skarbowym też do końca nie są pewni [...] | Poproś o interpretację podatkową.
A najlepiej to zmień księgową na taką, która to ogarnia. |
|
|
|
|
independence
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2017 2:17 pm
|
|
|
"Dla dokonania odliczenia składka musi być faktycznie zapłacona, a nie tylko należna do zapłacenia za granicą.
Obniżenie stosuje się, pod warunkiem że:
składka na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne nie została odliczona od dochodu (przychodu) albo podatku w tym innym państwie UE, EOG lub Konfederacji Szwajcarskiej albo nie została odliczona wcześniej od dochodu;"
Urząd Skarbowy przypuszcza, że została odliczona w Holandii. A nie wiem gdzie to potwierdzić. |
|
|
|
|
|