toeslagpartner |
Autor |
Wiadomość |
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 2:18 pm toeslagpartner
|
|
|
witam
Mam pytanie odnośnie toeslagpartner. Otóż mieszkam z narzeczonym od jakiegoś czasu, jednak dotychczas rozliczalismy sie osobno, wszystkie toeslag-i również były rozdzielone indywidualnie. W marcu spodziewamy sie jednak dziecka i tu pojawia sie moje pytanie. Czy automatycznie belasting weźmie uzna nas jako toeslagpartners czy skoro nie mamy ślubu ani zarejestrowanego związku partnerkiego nadal bedziemy mogli sie rozliczać osobno?
Bylismy niedawno w gemeente i podpisywalismy wsplną odpowiedzialnośc na dziecko które ma sie narodzić, nie wiem czy to moze miec jakis związek, ale pomyslałam, że warto wspomnieć.
Jeszcze małe pytanko. Po porodznie bedziemy starac sie o kindertoeslag etc. czy formularze trzeba zamawiać samemu, czy belasting robi to automatycznie?(bo tak mi sie obiło o uszy).. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 3:18 pm
|
|
|
A mieszkacie razem pod jednym adresem dluzej niz 6 miesiecy? To i tak jestescie toeslagpartners i od tego momentu mieliscie obowiazek zglosic to w BD. |
|
|
|
|
Ratek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 4:23 pm
|
|
|
Dokładnie, my mamy z dziewczyną podobną sytuacje i przy corocznej aktualizacji dochodów poprzez program belastingowy automatycznie wyszło, że jesteśmy toeslagpartnerami, po czym zamiast 2x70e na miesiąc otrzymujemy 1 zorgtoeslag w kwocie 89e. Załatwiliśmy to wszystko już jakiś czas temu i sądzę, że za wszystkie poprzednie miesiące będziemy musieli różnice zwrócić...także zapewne w 2012 otrzymamy rachuneczek na ładną sumkę bo niedoinformowani mieszkaliśmy razem wcześniej prawie 2 lata...no ale cóż - życie:) |
|
|
|
|
osiolek100
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Gru 19, 2011 12:33 am
|
|
|
Do Suska. Same mieszkanie pod wspólnym adresem dłużej niz6 miesięcy nie stanowi jeszcze faktu, że od razu tych dwoje staje sie toeslagpartnerami. Nie posiadasz odpowiednich informacji to nie wprowadzaj ludzi w błąd. Wiesz cos tam 5/10 i klepiesz na lewo i prawo.
Według nowych przepisów, samo mieszkanie pod wspólnym adresem nie wystarcza aby być toeslagpartnerami, ale w momencie gdy pojawi się dziecko należałoby to zmienić i stać się toeslagpartnerami.
Jesli dziecko się urodzi to gmina zgłosi ten fakt do SVB i oni juz wam wyślą odpowiednie dokumenty na rodzinne(kinderbijslag), dopiero po przyznaniu rodzinnego otrzymacie kindgebondenbudget(dawny kindertoeslag). Nie są to jakies kosmiczne pieniądze, ale zawsze coś. |
_________________ chciwość zabija wszystko |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Gru 19, 2011 12:59 am
|
|
|
osiolek100 napisał/a: | Do Suska. Same mieszkanie pod wspólnym adresem dłużej niz6 miesięcy nie stanowi jeszcze faktu, że od razu tych dwoje staje sie toeslagpartnerami. |
tak sie sklada, ze akurat ma racje....
Die persoon is dan uw toeslagpartner als u in het jaar waarvoor u toeslag aanvraagt, voldoet aan de volgende voorwaarden:
* U staat langer dan 6 maanden onafgebroken met die persoon op hetzelfde adres ingeschreven.
* U voert in die periode een gezamenlijke huishouding.
* U bent allebei 18 jaar of ouder.
http://www.toeslagen.nl/p...eslagen-04.html |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Gru 19, 2011 12:02 pm
|
|
|
Zameldowani jestesmy pod jednym adresem dłużej niż 6 miesięcy, moje pytanie wynikało jednak z tego, że w dom jaki wynajmujemy jest podzielony na dwa osobne mieszkanie my co prawda mieszkamy razem w jedym a w drugim ktoś inny(ale in nie jest zameldowany). Z tego co sie orientuje jest też przepis, że jeżeli np ja pobieram huurtoeslag z danego adresu, to osoba druga nawet jesli mieszka pod tym samym adresem też moze go pobierac POD WARUNKIEM, że dany dom jest podzielony własnie na mieszkania( nie koniecznie"a" i "b") z tym ze oba muszą mieć osobną łazienkę i kuchnie. Wiem, bo moi znajomi właśnie tak żyją i obie rodziny pobierają huurtoeslag pomimo, że mieszkają pod jednym dachem. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pon Gru 19, 2011 1:54 pm
|
|
|
Warunkiem sa z tego co wiem osobne drzwi. |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Gru 19, 2011 3:33 pm
|
|
|
Logiczne, że dzwi też... w Każdym razie jeśli jest takie cos realne to na jakiej zasadzie osoby mieszkajace pod jednym dachem sa uznawane automatycznie za toeslagpartner? Każdy mówi co innego, ciężko się połapać. |
|
|
|
|
Ann2nna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 26, 2011 9:50 pm
|
|
|
A jesli trzy osoby sa zarejestroane pod wspolnym adresem dluzej niz 6 miesiecy? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Gru 26, 2011 10:03 pm
|
|
|
no tak ,zaraz padnie pytanie ,a co jesli jest piec osob zarejestrowanych pod jednym adresem i to dluzej niz owe 6 miesiecy ?
hej no bez przesady ,macie zamiar we trojke rozliczac sie jako toeslag partnerzy ?
z tego co mi wiadomo to rozliczyc sie mozna tylko z jednym
bylo juz podawane na forum w podobnym temacie http://forum.niedziela.nl...5eb36cdf1b9ac74
ale podaje ponownie, tu mozna sprawdzic kto moze byc toeslagpartner
http://www.toeslagen.nl/reken/toeslagpartner/ |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Gru 26, 2011 10:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Gru 27, 2011 6:04 pm
|
|
|
a co z huurtoeslagiem gochna? przeciez on jest zalezny od wszystkich zameldowancyh |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Wiek: 41 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Wto Gru 27, 2011 7:12 pm
|
|
|
Ann2nna napisał/a: | A jesli trzy osoby sa zarejestroane pod wspolnym adresem dluzej niz 6 miesiecy? |
Ja zrozumialam pytanie dokladnie jak Goska i tez byl dala odpowiedz:
Gochna H napisał/a: | z tego co mi wiadomo to rozliczyc sie mozna tylko z jednym |
Ale fakt do huurtoeslag jest zalezny od ilosci zameldowanych osob. |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
awejda997
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2017 12:58 pm
|
|
|
suska napisał/a: | A mieszkacie razem pod jednym adresem dluzej niz 6 miesiecy? To i tak jestescie toeslagpartners i od tego momentu mieliscie obowiazek zglosic to w BD. |
Człowieku jak nie znasz się to się nie udzielaj. Samo mieszkanie o niczym nie świadczy że są partnerstwem. |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2017 2:55 pm
|
|
|
awejda997 napisał/a: | suska napisał/a: | A mieszkacie razem pod jednym adresem dluzej niz 6 miesiecy? To i tak jestescie toeslagpartners i od tego momentu mieliscie obowiazek zglosic to w BD. |
Człowieku jak nie znasz się to się nie udzielaj. Samo mieszkanie o niczym nie świadczy że są partnerstwem. |
Reagujesz oburzony na post z 2011 roku, kiedy panowaly zupelnie inne zasady. Kiedys warunkiem bylo wspolne gospodarstwo domowe. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Sty 17, 2017 10:17 am
|
|
|
Ludzie do tej pory mieszkajac na jednym adresie wpolne dochody maja wplyw na dodatki i mieszkajac na jednym adresie bez roznicy czy jestes malzenstwem , partnerami zarejestrowanymi czy nie to jestescie swoimi partnerami do dodatkow tzw toeslagpartner a to co innego jak fiscalepartner. awejda997, co do partnerstwa wedlug starych przepisow to Metec ma racje . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|