Skad wziac jaarograf za 2013 r ? |
Autor |
Wiadomość |
marcink850
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2017 8:14 pm Skad wziac jaarograf za 2013 r ?
|
|
|
Witam. Pracowalem w Holandii w 2013 r i nie wykazalem w Polsce tych dochodow. Teraz skarbowka chce ode mnie wszystkie papiery z tego okresu a ja zadnych nie mam. Nie wiecie skad moglbym zdobyc kopie chociaz jaarografu bo o solarisach moge zapomniec gdyz firma w ktorej pracowalem juz nie istnieje? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2017 9:45 pm
|
|
|
marcink850,kopie jaarograf tak samo jak wyciagi z wyplaty mozesz dostac u pracodawcy lub firmy administracyjne ktora robila te papiery . Nigdzie nidziej ich nie dostaniesz .
A czy ty sie rozliczales tu w NL jezeli tak to zadzwon do tej ksiegowej ktora ciebie wtedy rozliczala moze ma kopie |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
marcink850
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2017 10:21 pm
|
|
|
rozliczalem sie w NL i ksiegowa mowi ze nie ma moich papierow a firma przez ktora robilem - Start People Polska nie istnieje... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Czw Sty 19, 2017 10:36 pm
|
|
|
no to juz nigdzie ich nie dostaniesz chyba ze wiesz jaki ksiegowy lub biuro administracyjne wyliczalo wam wyplaty i robily wyciagi z wyplat . JAk tego nie wiesz to juz nigdzie indzie tych papierow nie dostaniesz |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
marcink850
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2017 9:12 am
|
|
|
a w belastingu nie dadza mi jakiejś kopii jarografu albo cos ? |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2017 9:36 am
|
|
|
marcink850 napisał/a: | rozliczalem sie w NL i ksiegowa mowi ze nie ma moich papierow [...] | Nawet jak nie ma dokumentacji, to może wyciągnąć dla ciebie zeznanie podatkowe tylko jej się pewnie nie chce. Parę € załatwi sprawę.
marcink850 napisał/a: | a w belastingu nie dadza mi jakiejś kopii jarografu albo cos ? | Dadzą. Możesz sobie to sam pobrać w 1 min. Trzymają zeznania do kilku lat wstecz. Jak się rozliczałeś w Holandii to zaloguj się DigiD-em do Belastingu i pobierz swoje zeznanie podatkowe w pdf za 2013r. http://www.belastingdiens...ine-beschikbaar |
|
|
|
|
marcink850
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2017 9:44 am
|
|
|
ale ja nie mam DigiDu |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2017 9:55 am
|
|
|
wigru, zeznane podatkowe z NL w PL urzedzie malo da bo juz tego to oni nie roszyfruja ;-p i powiedza ze to nie to co prosili . |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2017 9:57 am
|
|
|
marcink850 napisał/a: | w belastingu nie dadza mi jakiejś kopii jarografu albo cos ? | jaaropgaf napewno ci nie dadza bo nie maja . Oni maja tylko dane z rozliczenia czyli wypelnione dochody .
A czy ty masz moze wycig z wyplaty z grudnia 2013 roku ? bo tam masz tez wszystkie dane ktore sa na jaaropgave . |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2017 10:04 am
|
|
|
To zadzwoń do nich. Mają specjalny numer dla dzwoniących zza granicy. Pewnie też i mówią po angielsku. Przygotuj sobie BSN, bo bez tego Ci nie udzielą żadnych informacji. http://www.belastingdiens...foon_buitenland |
|
|
|
|
Nike_88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 12, 2017 11:42 am
|
|
|
Belasting moze Ci wydać papier z wyróżnieniem, gdzie, kiedy pracowałeś i ile zarobiłeś/ile podatku zostało odprowadzone (loon - z każdej firmy, totaal loon - za cały rok, loonheffing - z każdej firmy, totaal loonheffing i totaal arbeidskorting). Natomiast to nie są wszystkie informacje potrzebne do rozliczenia, czyli nie zastąpi Ci jaaropgavu, bo nie ma tam wyróżnionych składek społecznych i zdrowotnych, ale kto wie - może jak sam się zgłosisz do skarbówki i wytłumaczysz im, która rubryka co oznacza, to może coś zdziałasz...
Mój partner też ma problem z jaaropgavami z nieistniejących już uitzendbureau, ale nie rozliczył się dotąd za tamte lata i nie mamy pojęcia co zrobić - w belastingu juz bylismy, ale jak wspomniałam, oni nie mają jaaropgavów, a jedynie ogólne dane. Chyba trzeba będzie poprosić o to panią od rozliczeń, na pewno nie raz miała do czynienia z taką sytuacją. |
|
|
|
|
|