Zasiłek holenderski - brak zachowania termiu przez UWV |
Autor |
Wiadomość |
had
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2017 5:11 pm Zasiłek holenderski - brak zachowania termiu przez UWV
|
|
|
Cześć, otóż 3 grudnia straciłem pracę w Holandii, zgłosiłem się 2 tygodnie wcześniej do urzędu UWV, ale przejdę do sedna.
4 stycznia wypłacili mi zasiłek za miesiąc grudzień, dziś jest 6 luty a zasiłku za styczeń nie dostałem na konto. Dostałem oczywiście dokumenty, które wypełniłem (są w linkach).
Oczywiście wypełniłem dokumenty, aktualnie nie posiadam pracy więc wypełniłem zarobki na zero i wysłałem to bodajże 30 stycznia (wiem że trochę późno) ale maksymalnie 1 lutego powinni to otrzymać.
Terminy w decyzji były zaplanowane na 5-tego każdego miesiąca.
I pytanie do was czy warto już się tym interesować czy może poczekać jeszcze z 2 dni? Nie chcę tam jeszcze dzwonić bo boję się że będą chcieli mnie wezwać a niestety trochę muszę poświęcić na dojazd do Amsterdamu, czego wolałbym uniknąć, wiem również że przez zwłokę UWV mogę dochodzić się o dodatkowe pieniądze pisemnie, tylko kwestia jak duże czy to jest opłacalne, ponieważ bym musiał wtedy tłumaczowi zapłacić.
http://www.tinypic.pl/espe4stywsde
http://www.tinypic.pl/ldq7m96ejktc
http://files.tinypic.pl/i/00867/skt9gnhmqz2u.jpg |
Ostatnio zmieniony przez had Pon Lut 06, 2017 8:01 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2017 7:48 pm
|
|
|
Jak wrzucasz cos na forum, to zadbaj o prywatne dane, tj. Nazwisko, adres I bsn...takie rzeczy sie wymazuje/zakrywa.... |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2017 8:02 pm
|
|
|
had napisał/a: | Terminy w decyzji były zaplanowane na 5-tego każdego miesiąca. | nie mozliwe zeby bylo to tak zaplanowane ,W kazdym pismie jest wyszczegolnione ze sie staraja do 5 dni po wplynieciu papierow z dochodami i solicitatie przelac pieniadze ale nie maja wplywu na to jak dlugo to trwa w banku . W jednym banku jest tego samego dnia w innym moze to trwac nawet 3 a 4 dni robocze nim ci dolicza/dopisza na koncie. Wiec zaplanowac nie mogli na 5 tego . had napisał/a: | wiem również że przez zwłokę UWV mogę dochodzić się o dodatkowe pieniądze pisemnie, | mozna juz po 4 dniach od ustalonej daty , ( w tym wypadku po 10 danego miesiaca o ile na czas doszly/zostale wyslane papiery) jezeli data sie przeciaga z ich winy . oprosentowanie jest cos okolo 2 a 3 % w skali miesiaca . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Lut 06, 2017 8:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
had
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2017 8:02 pm
|
|
|
gafa straszna :/ Poprawione.
Ktoś coś, czy mogą mi z racji tego że nie dostarczyłem tego pisma na czas uciąć ten zasiłek? |
Ostatnio zmieniony przez had Pon Lut 06, 2017 8:08 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2017 8:04 pm
|
|
|
Cytat: | Ktoś coś, czy mogą mi z racji tego że nie dostarczyłem tego pisma na czas uciąć ten zasiłek? | jezeli dlugo sie opuzniasz to moga/nie musza ale moga zastopowac zasilek lub zastosowac kare cos 10% a 20% . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
had
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 06, 2017 8:11 pm
|
|
|
Rozumiem, no to nie pozostaje mi chyba nic innego jak poczekać do piątku i wtedy działać, bo byłem święcie przekonany że termin wyznaczyli na 5-tego każdego miesiąca ale jednak to był mój błąd. |
|
|
|
|
Adriananna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 09, 2017 5:27 pm
|
|
|
Urzad ma 10 dni na wypłacenie ci pieniędzy |
|
|
|
|
had
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 10, 2017 5:39 pm
|
|
|
Dzwoniłem dziś do UWV, kobieta po drugiej stronie powiedziała że nie otrzymali zwrotnego pisma, które mi przysłali a dokumenty były na pewno wysyłane 30 stycznia :/ Nic tylko czekać. |
|
|
|
|
|