Wypadek na autostradzie |
Autor |
Wiadomość |
skyline
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 05, 2017 8:53 pm Wypadek na autostradzie
|
|
|
Witam, mam pytania, może ktoś znalazł sie w podobnej sytuacji i będzie w stanie mi pomóc, za co z góry dziękuję...
W czwartek kupiłam auto z chłopakiem od prywaciarza, zarejestrowaliśmy je w RDW, poprzedni właściciel powiedział, że jego ubezpieczenie wygaśnie po północy także ważne żebyśmy je dzisiaj jeszcze ubezpieczyli, ok. Jedziemy do domu na dwa auta.... bach! Chłopak przy zmianie pasa nie zauważył auta, który już był w martwiej strefie i doszło do kolizji, 360 stopni obrotu, po czym samochod dachował... Drugie auto miało jedynie zarysowany zderzak z przodu.... Przyjechała policja, przyjechała karetka, przyjechała laweta... Policjant z racji tego ze nie mielismy ubezpieczenia na auto, a poprzedniego wlasciciela obowiązywało kazał podać jego dane... Laweta przetransportowała zniszczone auto na nasze podwórko... Dzwoniliśmy do gościa, on się kontaktował z ubezpieczalnią, która powiedziała mu że jest czysty... A my jedyne co zrobiliśmy to również skontaktowaliśmy się z ubezpieczalnia, ale ubezpieczenie takiego auta nie jest możliwe, więc kobieta poradziła nam Schorsing w RDW.
Pytania:
Czy jeśli zrobiłam schorsing na to auto będę musiała opłacać podatek drogowy? Ponieważ już przyszło mi acceptgiro na 66e za miesiac.
Ubezpieczyć raczej nie ubezpiecze... Planuje... właśnie...
Zezłomować? Jak wygląda cała procedura? Jakie dokumenty potrzebne? Co później zrobić żeby auto wyrejestrować w RDW? Jakie koszta mnie czekają? Czy powinnam udać się do prawnika? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
skyline
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 05, 2017 11:15 pm
|
|
|
Chyba tylko ja mam takie szczęście ;/
Auto kupiłam 16 lutego, a Schorsing zrobiłam poprzez DigiD na stronie RDW 17 lutego...
Sytuacja beznadziejna, chcę się pozbyć auta i go więcej na oczy nie oglądać.
28 lutego wysłali do mnie z Belastingu list z acceptgiro na kwote 66e za okres 16 luty - 27 marzec 2017
Basisbedrag voor volledig tijdvak 89,42
Provinciale opcenten bij 52,64
= totaal volledig tijdvak (afgerond)) 142,00
Te betalen (afgerond) 66,00e
, oczywiście opłaciłam... a później dostałam kolejny list z belastingu na kwote 1e za okres od 17 lutego do 27 marca 2017
Oorspronkelijke rekening 66,00
Bedrag van de verlaging 65,00
Saldo verschildigd 1,00
i teraz wydaje mi się że jednak zapłaciłam 1 e za jeden dzień, a reszte chyba mi zwrócą.... albo i nie.
Auto nie może wyjechać na droge, takze musiałabym skorzystać z lawety, a więc nie dostanę nawet 50e za to auto, ale czyyyy będę musiała jeszcze dokładać do interesu? |
Ostatnio zmieniony przez skyline Nie Mar 05, 2017 11:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Nie Mar 05, 2017 11:29 pm
|
|
|
skyline,
Pamietaj ze sam schorsing nie wystarczy jesli chcesz auto zezlomowac,
-musisz wtedy dopelnic, formalnosci w RDW w tych linkach wyzej powinnas znalezc odpowiedzi .
Wierze ze sie stresujesz i wspolczuje ,ale na pewno wszystko bedzie dobrze. Pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2017 8:16 am
|
|
|
skyline napisał/a: | Auto nie może wyjechać na droge, takze musiałabym skorzystać z lawety, a więc nie dostanę nawet 50e za to auto, ale czyyyy będę musiała jeszcze dokładać do interesu? | zadzwon gdzies gdzie skupuja auta i powiedz ze masz auto na zlom czy przyjada zabiora . Za Auta ktore nie jezdza a musza zabrac laweta nie daja nic .
Ale jedna rzecz nie daje mi spokoju skoro w NL obowiazuje ubezpieczenie od pierwszej sekundy posiadania auta to jak to mozliwe ze ubezpieczenie poprzedniego wlasciciela bedzie pokrywac wasz wypadek . Mam wrazenie ze ubezpieczalnia nie zna jeszcze wszystkich szczegulow a wtym najwazniejszego ze auto zmienilo wladciela . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2017 9:52 am
|
|
|
Odnośnie tematu to belasting masz zapłacony za cały okres 3 miesięcy. Była obniżka i masz nadpłatę w wysokości 1€. Jak auto zezłomujesz / sprzedasz / dasz na schorsing będziesz miała korektę w tym przypadku za niewykorzystany czas parę € do zwrotu.
Skoro auto nie jeździ nie ma sensu je dawać na schorsing w RDW - musisz za to zapłacić a i tak masz problem nie rozwiązany.
Ubezpieczenia na auto nie miałaś podczas wypadku, więc do tego dojdą. Nie powinnaś nim odjeżdżać nie mając ubezpieczenia OC na siebie. Tak to działa w NL. Za wszystkie szkody na mieniu i zdrowiu płacisz Ty.
Ze złomiarzami idzie się dogadać a nawet wyciągnąć parę € za stary samochód. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2017 11:39 am
|
|
|
wigru napisał/a: |
Skoro auto nie jeździ nie ma sensu je dawać na schorsing w RDW | ale juz jest po fakcie
skyline napisał/a: | Auto kupiłam 16 lutego, a Schorsing zrobiłam poprzez DigiD na stronie RDW 17 lutego... |
|
|
|
|
|
skyline
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2017 2:53 pm
|
|
|
baileys
Mój błąd, że nie dowiedziałam się konkretnie jak to wszystko działa, polegałam na słowach poprzedniego właściciela, który powiedział, że jego ubezpieczenie wygasa po północy, dlatego też chciałam je ubezpieczyć dopiero gdy będę miała auto u siebie, tego samego dnia... Z drugiej strony też nie spodziewałam się takiej sytuacji, że tego samego dnia może coś takiego się wydarzyć.... Poprzedni właściciel skontaktował się ze swoją ubezpieczalnią, która powiedziała, że jest czysty, także wszystkie koszta spadają bezpośrednio na mnie....
wigru
Z miejsca zdarzenia nie odjechałam zakupionym autem, bo auto dachowało, przednia i boczna szyba wybita... laweta przetransportowała auto pod wskazany adres... Liczę się z tym, że będę musiała opłacić wszystko przez brak ubezpieczenia, czekam cały czas na rozwój sytuacji.... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2017 3:52 pm
|
|
|
skyline napisał/a: | Poprzedni właściciel skontaktował się ze swoją ubezpieczalnią, która powiedziała, że jest czysty, także wszystkie koszta spadają bezpośrednio na mnie.... | No to teraz trzymajcie sie dwoma rekoma bo bedzie jazda na calego , mam na mysli koszta .
Laweta licz na conajmniej €500 , koszta reperacji auta w ktore udezylo wasze auto w zaleznosci od wieku i marki i rodzaju uszkodzen od kilkuseteuro w zwyz , sprzatanie po wypadku licz od €1000 ( szklo plyny z auta itd ) a niedaj boze cos beda musieli zreperowac np.: latarnie, pobocze itd , a nie daj boze ktos nie mogl pracowac lub ma jakies koszta medyczne przez ten wypadek ( mam na mysli osobe poszkodowana ) to kobieto nie wyplacicie sie do koca zycia .
Dlatego zawsze sie ubezpiecza kupione auto nim sie wsiadzie do niego i ruszy w droge . A niewiedza nie zwalnia obowiazku . A watpie zeby ktos ci sprzedajac auto powiedzial ze mozesz na jego ubezpieczeniu jechac a chociazby z banalnego powodu : jak ktos nowy kupiec spowoduje wypadek na czyims ubezpieczeniu to a) ubezpieczalnia nie wyplaci B) jak by wyplacila to poleca mu znizki i ktos bedzie uznany za fraudeur .
Mimo to wszystko zycze ci by sie wszystko zakonczylo pomyslnie i nie robili wam takich problemow jak moga zrobic . Teraz masz nauczke do konca zycia.
Mnie po moim wypadku zabralo pogotowie , ale widzialam rachunki za sprzatanie autobany , za lawete i szkody pobocza ktore "niby "zreperowali . Szpital , badania , pogotowie i inne sprwy medyczne €11000 , laweta , sprzatanie i reperacja na autobanie ( A27 ) prawie €6500 , teraz moja rewalidacja dojdzie , wszystkie wizyty u specjalistow , to ze moj maz musial wziasc wolne by sie opiekowac mna , dotego dojdzie letselschade i inne materialne szkody . Moj advokat z ubezpieczalni wyliczyl calosc wszystkiego ( wszystkie koszta medyczne , karetka i inne zwiazane z wypadkiem ) na okolo €150.000 |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Mar 06, 2017 4:01 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2017 3:57 pm
|
|
|
Cytat: | Dlatego zawsze sie ubezpiecza kupione auto nim sie wsiadzie do niego i ruszy w droge |
swiete slowa |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
skyline
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 06, 2017 4:20 pm
|
|