wakacyjne i urlopowe |
Autor |
Wiadomość |
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2017 12:11 pm
|
|
|
Urlop i dodatek wakacyjny to dwie inne rzeczy.
Pracujac caly rok masz prawo do dni wolnych od pracy (poza swietami narodowymi). Minimalna ilosc dni wakacyjnych w roku jest rowna: 4* przepracowana ilosc godzin w ciagu tygodnia.
Czyli przy 40h w tygodniu masz prawo na 20 dni wakachi (160 godzin).
Dodatek wakacyjny to suma, ktora zostaje odlozona od Twojego wynagrodzenia (8% od kwoty brutto) i wyplacana raz/dwa razy w roku, zazwyczaj w maju/listopadzie. |
|
|
|
|
xyz252820
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2017 3:11 pm
|
|
|
Metec napisał/a: | Urlop i dodatek wakacyjny to dwie inne rzeczy.
Pracujac caly rok masz prawo do dni wolnych od pracy (poza swietami narodowymi). Minimalna ilosc dni wakacyjnych w roku jest rowna: 4* przepracowana ilosc godzin w ciagu tygodnia.
Dodatek wakacyjny to suma, ktora zostaje odlozona od Twojego wynagrodzenia (8% od kwoty brutto) i wyplacana raz/dwa razy w roku, zazwyczaj w maju/listopadzie. |
Czyli pracując np tylko 3 miesiące nie mogę skorzystać z tych dni urlopowych ani wypłacić z nich godzin jeśli by mi się coś przez ten okres nazbierało? Bo w tym solarisie jest ta rubryka vakantiegeld co chyba oznacza wakacyjne i vakantiedagen czyli te dni urlopowe? Już sam nie wiem jak to rozumieć. |
Ostatnio zmieniony przez xyz252820 Pią Mar 10, 2017 3:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2017 3:43 pm
|
|
|
xyz252820 napisał/a: | Metec napisał/a: | Urlop i dodatek wakacyjny to dwie inne rzeczy.
Czyli pracując np tylko 3 miesiące nie mogę skorzystać z tych dni urlopowych ani wypłacić z nich godzin jeśli by mi się coś przez ten okres nazbierało? Bo w tym solarisie jest ta rubryka vakantiegeld co chyba oznacza wakacyjne i vakantiedagen czyli te dni urlopowe? Już sam nie wiem jak to rozumieć. |
Czyli:
Masz w tym momencie prawo wizac 15.7 godzin wakacji a uzbierales 111.15 euro wakacyjnego. |
|
|
|
|
xyz252820
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 10, 2017 5:34 pm
|
|
|
Metec napisał/a: | xyz252820 napisał/a: | Metec napisał/a: | Urlop i dodatek wakacyjny to dwie inne rzeczy.
Obrazek
Czyli:
Masz w tym momencie prawo wizac 15.7 godzin wakacji a uzbierales 111.15 euro wakacyjnego. |
OK, dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Kiedy jest najlepiej wypłacić wakacyjne? Chodzi mi o to, że ludzie z mojej agencji kombinują w ten sposób, że czekają do momentu kiedy jest słaby tydzień i dopiero wtedy wypłacają sobie te pieniądze (w naszej agencji istnieje możliwość wypłaty wakacyjnego co tydzień). Czyli mam rozumieć, że wakacyjne jest opodatkowane 2 razy? W sensie to podstawowe opodatkowanie 42% i potem jeszcze wliczając je do wypłaty drugi raz jako opodatkowanie wypłaty? Nie do końca wiem jak to działa a fajnie by było oddać tych pieniędzy jak najmniej. |
Ostatnio zmieniony przez xyz252820 Pią Mar 10, 2017 5:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Mar 13, 2017 9:16 am
|
|
|
Wakacyjne nie jest opodatkowane 2x. W momencie wypłacania (to co uzbierałeś nawet za poprzednie miesiące) jest pobierana zaliczka na podatek. A ile tak naprawdę zapłacisz podatku wyjdzie przy rozliczeniu rocznym i od tego w jakim progu podatkowym będziesz. |
|
|
|
|
xyz252820
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2017 4:13 pm
|
|
|
Mam takie pytanie ponieważ mam ogromne rozbieżności pomiędzy moim wakacyjnym, które wypłacałem 2 razy. 1 razem otrzymałem ok 430 Euro wakacyjnego za okres 2 miesięcy, gdzie zapłaciłem 40 Euro podatku natomiast gdy wypłaciłem następne wakacyjne też po okresie 2 miesięcy otrzymałem 291 Euro i zostało mi potrącone aż 244 Euro podatku. Jak to rozumieć i czy ktoś popełnił błąd? Jest mi wiadome, że jest potrącane 42% podatku od wakacyjnego, więc wychodzi na to, że biuro się pomyliło pierwszym razem? |
|
|
|
|
wigru
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2017 4:24 pm
|
|
|
Nie ma znaczenia ile za pierwszym, ile za drugim - i tak wszystko wyjdzie przy rozliczeniu rocznym. Albo dostaniesz zwrot podatku albo nie. Lepiej nawet jak biorą więcej, bo później jak przekroczysz próg podatkowy to masz podatek do zapłaty. |
|
|
|
|
xyz252820
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2017 5:32 pm
|
|
|
Czyli nie dzwonić już do biura i nie pytać o co chodzi? Jestem aktualnie w Polsce i nie wracam już do Holandii. |
|
|
|
|
Kuapo99
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 28, 2017 5:52 pm
|
|
|
Witam ile % podatku jest odciągane od godzin urlopowych ? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lip 28, 2017 7:47 pm
|
|
|
Kuapo99, o jeden prog wyzej jak od twojej wyplaty czyli jak masz odciagane od wyplaty 36% to od wakacyjnego odciagna 40% a ja masz od wyplaty odciagane 40 to od wakacyjnych odciagna 52% tak samo opodatkowane sa twoje wakacyjne i nadgodziny |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Sob Lip 29, 2017 8:40 am
|
|
|
Jednak od urlopowych - nie wakacyjnych - odciągany jest podatek w w zależności od progu w którym się znajduje. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lip 29, 2017 9:26 am
|
|
|
LeGolasik, wakacyjne to wakacyjne urlopowe to urlopowe . Wakacyjne mam na mysli to te co odkladaja 8% od dochodu i jest wyplacane 1 x w roku w okolicach maja- czerwca |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Sob Lip 29, 2017 3:45 pm
|
|
|
A kolega pytał o urlopowe; ) |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
papa730
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 21, 2017 9:45 pm
|
|
|
witam, a ja chcialem spytac jak to wyglada teraz w 2017, jaki podatek jest odciagany od wakacyjnych, bo u mnie to jest 46%, dokladnie 45,59, a pare postow wyzej ktos pisal o tych progach i nawet nie bylo tam takiego progu.
chce jeszcze zadac jedno pytanie, czy firma mogla mi odciagac z salarisow kwoty do dodatku wakacyjnego zalezne od stawki godzinowej (mialem rozne prace w roznych miesiacach), a wyplacic mi ten dodatek w stalej kwocie, co sprawilo, ze ucieli mi z 40 euro tym jednym zabiegiem? |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2017 8:20 am
|
|
|
Progi masz podatkowe przy rozliczeniu rocznym. To co pobierali to zaliczka na podatek. Ile zapłacisz dokładnie podatku to będziesz wiedział w 2018r. jak się rozliczysz za 2017r. |
|
|
|
|
|