Czy polskie spoleczenstwo jest chore? |
Autor |
Wiadomość |
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Sob Kwi 22, 2017 9:01 pm
|
|
|
Ale przeciez napisalem, ze juz nie mieszkam. Mieszkamy we 2, a jestesmy w oczekiwaniu na mieszkanie socjalne. Jesli nie wypali zamierzam kupic cos.
Oni maja nieco odmienny system wartosci niz my. Dlatego holenderskie 'gezin' jest nie do pojecia dla Polakow. U nich rodzina wcale nie znaczy to samo co u nas. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Kwi 22, 2017 9:44 pm
|
|
|
Winter napisał/a: | Benny, kiedys pisalem, ze zjezdzam, ale w ostatniej chwili trafila mi sie fucha na kontrakcie i to za krocie. Jesli uda sie dostac vasta to ani mysle o powrocie do PL. Chce zrobic drugi kierunek na studiach. |
I zycze abys dostal stala umowe
Mi to zajelo 8 lat z czego 6 zmarnowane w firmie gdzie niestety stala umowa byla tylko sciema , w obecnej po 1,5 roku dali umowe na stale
Co do tematu to uwazam ze tyle jest chorych co zdrowych Polakow w Nl |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Sob Kwi 22, 2017 9:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Sob Kwi 22, 2017 10:34 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Winter napisał/a: | Benny, kiedys pisalem, ze zjezdzam, ale w ostatniej chwili trafila mi sie fucha na kontrakcie i to za krocie. Jesli uda sie dostac vasta to ani mysle o powrocie do PL. Chce zrobic drugi kierunek na studiach. |
I zycze abys dostal stala umowe
Mi to zajelo 8 lat z czego 6 zmarnowane w firmie gdzie niestety stala umowa byla tylko sciema , w obecnej po 1,5 roku dali umowe na stale
Co do tematu to uwazam ze tyle jest chorych co zdrowych Polakow w Nl | Mialem juz vasta 7 lat, ale firma padla.
Ogolnie to decydowalbym sie na zakup teraz, ale nie wiem, czy rzeczywiscie chce tu spedzic cale zycie. Nie wiem, jak jest w PL, bo jestem raz na 2 lata. Jedni narzekaja, drudzy chwala. |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 23, 2017 1:47 am
|
|
|
No ja niestety porównujac sie do znajomych w Polsce to zawiele nie poszłem do przodu.Kwestia może jakich sie ma znajomych. Jednak Ci moi pobudowali domy bez kredytów, w firmach sa na stanowiskach o jakich ja mogę tylko pomarzyć. Krótko mówiąc pewnej granicy tutaj sie nie przeskoczy niestety trzeba byc tego świadomym. |
|
|
|
|
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 23, 2017 9:52 am
|
|
|
xenon napisał/a: | Krótko mówiąc pewnej granicy tutaj sie nie przeskoczy niestety trzeba byc tego świadomym. |
Założyć swój biznes. Only sky is the limit. |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 23, 2017 11:48 am
|
|
|
No nie każdy jest stworzony do własnego biznesu... niestety ja chyba nie jestem. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Kwi 23, 2017 11:48 am
|
|
|
Cytat: | Mialem juz vasta 7 lat, ale firma padla.
Ogolnie to decydowalbym sie na zakup teraz, ale nie wiem, czy rzeczywiscie chce tu spedzic cale zycie. Nie wiem, jak jest w PL, bo jestem raz na 2 lata. Jedni narzekaja, drudzy chwala. |
A kto tu pisze o tym ze chce w Nl zostac na stale ?
Mysle ze okres 3-5 lat to juz wystarczajacy czas aby kredyt wychodzil lepiej niz wynajem .
No ale ryzyko jest zawsze i trzeba brac je pod uwage |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 23, 2017 4:13 pm
|
|
|
xenon napisał/a: | No nie każdy jest stworzony do własnego biznesu... niestety ja chyba nie jestem. |
też tak myślałem, dopóki nie zaryzykowałem i nie spróbowałem.
udało się z nawiązką |
|
|
|
|
Tomstone
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 24, 2017 11:06 am
|
|
|
Wg. mnie margines, męty, itd. wyjeżdżają na zachód bo w Polsce już się nie opłaca tak bardzo "działać" jak w takiej Holandii np. i tyle. |
|
|
|
|
lenaa12
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2018 12:52 am
|
|
|
Fakt, że dużo patologii jest w Holandii. Jednak wstydzić się za innych jest bez sensem. A to, że jakaś tam część holendrów jest uprzedzona do Polaków i z tego tytułu "dziwnie na Ciebie patrzyli" to już ich problem. Nie poznali a z góry oceniają. |
|
|
|
|
agda
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Cze 27, 2018 6:29 pm
|
|
|
Trochę wygląda na kompleks Polaka. Ba, gdybyś był innej narodowości prawdopodobnie byłoby to samo. |
|
|
|
|
itsjustme123
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2018 2:37 am
|
|
|
Ja myślałam,że dużo widziałam już w życiu,ale jak przyszedł do naszej firmy jeden czub -stwierdziłam,że mało . Wyobraźcie sobie,że do szefa wrzeszczał :buuuuuu i machał łapami, podobno lizał kran,ciągle się cieszył a jak go ktoś pytał na jakim dziale robi to odp : jestem w sieci. Hahaha Masakra jakaś, a niby wszyscy mają zaświadczenia o niekaralności i co z tego? |
|
|
|
|
|