Staly pobyt tzw. Duurzaam verblijf burgers van de Unie |
Autor |
Wiadomość |
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2017 12:09 pm
|
|
|
Wydaje mi się, że ten dokument potwierdza prawo pobytu na stałe mimo tego, że jesteś obywatelem Unii Europejskiej niezależnie od tego so się wydarzy w przyszłości. To tak jak z uprawnieniami do prowadzenia samochodów. Nawet jak Ci się skończy ważność prawa jazdy, to nie oznacza że straciłeś uprawnienia. Wydanie nowego powinno być wtedy czystą formalnością.
Do głosu dochodzą teraz różne opcje polityczne z różnymi wizjami (wygrana Trumpa - porażka Clinton, referendum nadające Erdoganowi władzę, chociażby wybory w PL gdzie Komorowski miał 65% poparcia i co się stało?, Wilders w NL 20%, Brexit). Nie wiesz co się stanie za rok, dwa, jak narazie Holandię omija fala zamachów ale jak się coś wydarzy to na bank zacznie się debata a wtedy będą podniesione głosy o większej kontroli, prawie pobytu a może też zrobią referendum NL-exitowe? Kto wie?
Na dzień dzisiejszy ten dokument niewiele da, ale może dać bardzo wiele w przyszłości. Równie dobrze może podzielić los wlepki do paszportu. |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2017 12:34 pm
|
|
|
Wyjście jakiegokolwiek kraju z EU to okres około2 lat ustalenia warunków+ około 5 lat ratyfikowanie przez inne kraje członkowskie. Akurat temat mi trochę znany.
Rozpad EU równa się reset systemu finansowego/bankowego co za tym idzie pokojowo to nie przejdzie.
Wyjście NL z EU wiadomo ok 7 lat ( po 5 latach karta traci ważność) i ... no właśnie Holandia żyje z handlu tak wiec wyjście jest niemożliwe.
No cóż pożyjemy zobaczymy nie ma co panikować ale polemizować jak najbardziej |
|
|
|
|
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2017 1:54 pm
|
|
|
[quote="xenon"] Beny.rac napisał/a: | Jak 7 lat temu wyrabiałem wlepkę w paszporcie mówili/pisali identycznie |
Myślę że nie ma sensu porównywać ówczesnej wlepki z obecnymi kartami ID potwierdzającymi długość pobytu. Wlepka była wydawana w okresie przejściowym, gdy przepisy holenderskie nie były jeszcze jednolite z unijnymi w pewnych kwestiach. Teraz jest już i ujednolicenie druków kart identyfikacyjnych i już dawno okrzepły sprawy organizacyjne związane z otwarciem się UE na kraje ze środkowo-wschodniej Europy. |
Ostatnio zmieniony przez FijneBuurman Pon Kwi 24, 2017 1:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pon Maj 01, 2017 10:44 am
|
|
|
xenon napisał/a: | [...] Wyjście NL z EU wiadomo ok 7 lat ( po 5 latach karta traci ważność) i ... no właśnie Holandia żyje z handlu tak wiec wyjście jest niemożliwe. [...] |
A co jak Polska wyjdzie z UE ? |
|
|
|
|
|