Prawa pracownika po wypadku w pracy |
Autor |
Wiadomość |
kvarforth
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2017 9:39 pm Prawa pracownika po wypadku w pracy
|
|
|
Witam serdecznie. Pracuję w Holandii przez agencję. Kilka dni temu miałem wypadek w pracy (upadek ze schodów, który skończył się zwichnięciem barku). Oczywiście, na daną chwilę nie jestem w stanie wykonywać pracy i czuję, że agencja będzie chciała się mnie pozbyć przy najbliższej okazji. Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Czy mogę się ubiegać o odszkodowanie z racji wypadku? Czy agencja może zwolnić człowieka, który ma na tę chwilę niesprawną rękę? Czy w przypadku niezbędnej rehabilitacji można się ubiegać o jakąś refundację? Przepraszam za ten natłok pytań, po prostu mam nadzieję, że są tu osoby, które posiadają wiedzę w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2017 9:46 pm
|
|
|
kvarforth napisał/a: | Czy mogę się ubiegać o odszkodowanie z racji wypadku? | jezeli wypadek byl z winy zaniedban pracodawcy to tak jezli nie z jego winy to niestety nie . kvarforth napisał/a: | Czy agencja może zwolnić człowieka, który ma na tę chwilę niesprawną rękę? | to wszystko zalezy jaki kontrakt masz i jak to jest u ciebie opisane w kontrakcie . JEzli masz faze A to w chwili chorobowego z automatu kontrakt sie konczy i przechodzisz pod chorobowe z UWV . jezeli masz inna faze lub inaczej opisane w kontrakcie to do czasu okreslonego twoim kontraktem chorbowe bedzie placone przez pracodawce a po dacie koncowej kontraktu o prace , pracodawca nie ma obowiazku przedluzac z toba kontraktu i przekarza ciebie pod UWV na czas twojego chorobowego . kvarforth napisał/a: | Czy w przypadku niezbędnej rehabilitacji można się ubiegać o jakąś refundację? | jezeli masz namysli od pracodawcy to tylko i wylacznie jezeli wypadek byz z powodu zaniedban pracodawcy / z jego winy . W innym wypadku tylko refundacja taka jaka oplaca twoje ubezpieczenie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Maj 22, 2017 9:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|