BSN - zmiany od 1-10-2013 |
Autor |
Wiadomość |
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2015 2:32 pm
|
|
|
Cytat: | Chodzi o to, że póki nie jestem nigdzie zarejestrowany nie muszę się ubezpieczać i ponosić z tego tytułu kosztów. Jak to wygląda w praktyce? |
jesli planujesz pozostac w Holandii dluzej niz 4 miesiace ,to bedziesz musial sie zameldowac (choc na ten temat kraza rozne wypowiedzi ) a to dlatego ze w Holandii istnieje obowiazek meldunkowy
Dotyczy to tez ubezpieczenia ktore jest tu obowiazkowym
Jak chesz pracowac w Holandii ,to musisz tez miec nadany z urzedu BSN/sofi numer
jesli go nie posiadasz, to nie mozesz oficjalnie pracowac ,
a tak wlasciwie to temat jest maglowany na okraglo na forum za kazdym razem kiedy pojawia sie tu nowy uzytkownik |
|
|
|
|
pusia80
Poczatkujacy gosia
|
|
|
|
|
Aresso
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 26, 2017 11:48 am
|
|
|
Witam
Czy prawda jest iz poki nie posiadam numeru BSN bedzie odtacany 50% podatek z mojego wynagrodzenia? Tak twierdzi moj pracodawca, ale nie jestem pewny czy cos nie kreci. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pią Maj 26, 2017 12:53 pm
|
|
|
Aresso,
Nie wierze ze tak ci powiedzial pracodawca, no chyba ze pracujesz u niego na czarno .
Bez numeru BSN/sofi nie mozna tu ani studiowac ani pracowac .
Cytat: | Zonder BSN mag iemand in Nederland niet werken of studeren | zrodlo tu |
|
|
|
|
Aresso
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 27, 2017 6:51 pm
|
|
|
Pracuje w polskiej firmie ale prace mam w Holandii i powiedziano mi i innym pracownikom ze poki nie bede mial numeru BSN czyli sofii wynagrodzenie dostane o 50% nizsze a pozniej dostane wyrownanie. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Cze 03, 2017 10:09 pm
|
|
|
Aresso bez sofi nie sa w stanie przydzielic Ci progu podatkowego wiec wala max prog czyli wlasnie ok 50% .
Dlatego najlepiej wyrobic sofi i dopiero wtedy czekac na przelew |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
ladnywtorek
Poczatkujacy ladnywtorek
|
Wysłany: Nie Cze 04, 2017 3:54 pm
|
|
|
Sofi to podstawa, inaczej słabo..