Przesunięty przez: Gochna H Wto Mar 05, 2013 12:09 am |
Kindgebonden Budget (wczesniej kindertoeslag) |
Autor |
Wiadomość |
tosianasza
Poczatkujacy tosianasza
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2016 8:16 pm
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mieszkam wraz z dziećmi w Polsce maż od maja 2015 r. do maja 2016 r pracował w Holandii,w marcu 2016 roku dostaliśmy decyzje o przyznaniu zasiłku rodzinnego dla dzieci ,które zostało nam wypłacone,natomiast w pod koniec lipca br. dostalismy decyzje odnośnie dodatku do zasiłku rodzinnego.I tutaj mam pytanie ,wiem ,że urząd skarbowy nie ma numeru konta na które powinny być wypłacony dodatek i nie wiem czy powinnam czekac na formularz odnośnie przekazanie nr.konta czy powinnam sama odesłać formularz pobrany ze strony us..Może ktoś mógłby mi pomóc ?I w jaki sposób mogłabym to zrobić. |
|
|
|
|
polak123
Poczatkujacy polak123
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2017 9:59 am Re: Kindgebonden Budget (wczesniej kindertoeslag)
|
|
|
POTRZEBUJE POMOCY KINDEBUDGET
OTRZYMAŁEM DECYZJE DEFINITIVE BEREKENING TOESLAGEN ZA ROK 2016 W KWOCIE 1000EURO CZY ONI MI TO WYPŁACA CZY JA MAM TO ODDAC I KIEDY EWENTUALNIE,MATKA DZIECKA JEST ZA GRANICA JA W POLSCE |
_________________ kk |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2017 11:30 am
|
|
|
Najlepiej, jak wkleisz skan pisma, bo wtedy będzie można odczytać czy Ty masz im oddać czy oni wypłaca Tobie. A coś już od nich dostałeś wcześniej? |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Wto Cze 13, 2017 11:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2017 11:41 am
|
|
|
polak123, przese wszystkim nie musisz krzyczec ( duza trzcionka ) .
Skoro dostales devinitywna decyzje znaczy ze juz to dostales . Dalej w liscie powinno byc zawarte czy masz im oddac czy ty jeszcze dostaniesz czy moze juz wszystko zostalo wyplacone . Chcesz dokladnie wiedziec co jest tam napisane to daj kopie tego do dzialu tlumaczen i ktos ci wszystko wytlumaczy |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
polak123
Poczatkujacy polak123
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2017 12:51 pm
|
|
|
ja nic jeszcze nie otrzymałem staram sie o dodatek od 2015 i nie chciano mi go przyznać,otrzymałem tylko rodzinne na syna a do belastingdienst wysłałem dużo pism i niedawno zaczeły masowo napływąć,Zadano odemnie zaswiadczeń i różnych informacji,przed chwilą otrzymałem znowu decyzje tylko tym razem napisane voorschotbeschikking toeslagen za rok 2015 również 1000euro
jest napisane tak;U kinndgebonden budget voor 2015 blijft 1000 euro |
_________________ kk |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2017 2:56 pm
|
|
|
polak123 napisał/a: | staram sie o dodatek od 2015 i nie chciano mi go przyznać |
Na poprzedniej stronie pisalam , ze jesli pobierasz kinderbijslag (a wspominasz wyzej ze pobierasz)
oraz spelniasz odpowiednie kryteria , otrzymasz tez kindgebonden, jedno nieodlacznie wiaze sie z drugim .Pierwsze wyplaca urzad SVB. a to drugie belasting .
Cytat: |
Zadano odemnie zaswiadczeń i różnych informacji, |
akurat ten dodatek kindgebonden, zalezy od dochodu i by go otrzymac na pewno musisz byc przez urzad sprawdzony i stad tyle tej korespondencji . |
|
|
|
|
josiane
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2017 4:26 pm
|
|
|
spam |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Lip 11, 2017 5:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pusia80
Poczatkujacy gosia
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2017 8:56 pm
|
|
|
mam pytanie pobieram anw i zasiłek rodzinny z svb mieszkam w Polsce zamierzam podjąć pracę ile mogę dorobić, czy w przypadku przekroczenia sumy zabiorą mi całą rentę, |
_________________ Gosia |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2017 10:12 pm
|
|
|
pusia80 napisał/a: | mam pytanie pobieram anw i zasiłek rodzinny z svb mieszkam w Polsce zamierzam podjąć pracę ile mogę dorobić, czy w przypadku przekroczenia sumy zabiorą mi całą rentę, |
Tu nie chodzi o to, ile mozesz zarobic , tu chodzi o miesieczna kwote jaka uzyskasz ze swojej pracy.
Jesli zaczniesz pracowac , to svb obnizy ci ,o caly twoj dochod brutto - wyplacanie renty
Przygotuj sie na ponowne rozliczenie .
Moze sie zdarzyc ,ze przez jakis ,czas od podjecia przez ciebie pracy, bedziesz nadal otrzymywala cala rente, bo jak wiadomo tu wszystko rozciagniete jest w czasie ...ale tak bedzie do pierwszej korekty/ potem zwyczajowo trzeba bedzie im zwracac nadplate.
Wiem co pisze bo podobna sytuacje ma moja znajoma ,ktora musi zwrocic kupe kasy + kara
SVB wykazalo ze zarabiajac w Polsce podawala dochod netto nie brutto
Z Holandii otrzymywala / pobierala rente, oraz inne swiadczenia na siebie i dwoje dzieci |
|
|
|
|
pusia80
Poczatkujacy gosia
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 6:16 pm
|
|
|
W Polsce można dorobić do renty jakąś kwotę a w Holandii nie pamiętam, że ja pracowałam parę lat temu i właśnie na podstawie zarobków otrzymałam tą rentę po zmarłym mężu na stronie też jest napisane, że można dorobić oby kwota nie przekraczała bodajże 400 euro o tyle o ile przekroczy będę musiała oddać ze swojej anw. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Śro Sie 23, 2017 6:54 pm
|
|
|
pusia80 napisał/a: | W Polsce można dorobić do renty jakąś kwotę a w Holandii nie pamiętam |
Polska to nie Holandia ... napisalam co wiem ,a o reszte zapytaj w SVB ,to najlepsze zrodlo informacji. |
|
|
|
|
pusia80
Poczatkujacy gosia
|
Wysłany: Wto Paź 03, 2017 4:03 pm
|
|
|
Mam pytanie mieszkam w Polsce pobieram anw z Holandii czy 500 plus i zasądzone alimenty wliczają się do dochodów |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Wto Paź 03, 2017 4:55 pm
|
|
|
pusia80,
W Holandii alimenty zasadzone na dzieci nie sa wliczane do dochodow .
Pisalas ze Cytat: | pobieram rente rodzinna od SVB po zmarłym mężu ja i moja córka |
Ale 500 + to juz inna sprawa, masz obowiazek i musisz zglosic w SVB ,ze pobierasz taki dodatek w Polsce .
Nie musisz powiadamiac tutejszego urzedu o tym dochodzie.. jesli nie otrzymujesz kinderbijslag ani kindgebonden na dziecko . |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Paź 03, 2017 5:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pusia80
Poczatkujacy gosia
|
Wysłany: Wto Paź 03, 2017 5:47 pm
|
|
|
Powiadomiłam svb o 500 plus teraz zamierzam podjąć pracę i moje pytanie czy 500 plus i alimenty są wliczane do dochodu pozatym napisano mi że mogę dorobić 780 euro miesięcznie nie wiem czy to jest brutto czy netto |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Wto Paź 03, 2017 6:44 pm
|
|
|
pusia80 napisał/a: | napisano mi że mogę dorobić 780 euro miesięcznie nie wiem czy to jest brutto czy netto |
A dokladnie € 782,70 brutto , dopiero w przypadku kiedy zarobisz powyzej wymienionej kwoty renta zostanie pomniejszona o 2/3
Cytat: |
Voorbeeld:
U verdient € 900 per maand. De eerste € 782,70 telt niet mee. Er blijft € 117,30 over. Twee derde daarvan is € 78,20. Dit bedrag trekken wij af van uw nabestaandenuitkering Anw.
Alle vermelde bedragen zijn bruto bedragen.
|
zaczerpniete z tej strony |
|
|
|
|
|