andrzej09
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 12, 2017 5:22 pm Solarisy i Jarograf
|
|
|
Witam. Rok temu byłem 1szy raz w Holandii. Pracowałem przez pewną agencję. Umowę podpisałem z pośrednikiem. Okres ten był bardzo krótki bo 5tygodni(typowa praca sezonowa na wiekówce). Po 3 tygodniach dopiero wyrobili mi BSN w związku z czym umowa została podpisana dopiero około 4tego tygonia pobytu w Holandii. Pośrednik tłumaczył się, że wypłaci mi poniądze na rekę bo nie opłaca się już wysyłać solarisów. Przystałem na tę propzycję, pieniążki dostałem, wróciłem zadowolony do Polski. Znajomi tłumaczyli, że pewnie robiłem na "czarno", w sumie mi to nie przeszkadzało. O sprawie zapomniałem. W tym roku ponownie szukałem wakacyjnej pracy w Holandii, napisałem do owego pośrednika. Okazało się, że ma ofertę dla mnie i przyjechałem po raz kolejny. Podpisałem umowę od razu po przyjeździe. Dostałem maila z agencji, żeby się zalogować na ich koncie. Po zalogowaniu dostałem szoku ponieważ z poprzedniego roku jest 20 solarisów na moje dane(a pracowałem 5 tygodni) oraz jarograf potwierdzający owe przepracowane godziny. Dzwoniłem do agencji to mi powiedzieli, że rok temu podpisałem zgodę, że pieniądze będą wysyłane na konto jakiegoś holendra. Pośrednika pytałem to tłumaczy się, że dzięki temu dostanę zwrot podatku a ten holender to jego kolega.(od kiedy to pracodawca jest taki dobry, że daje mi dodatkowy hajs za darmo...i szkoda, że mi tego nie powiedział rok temu, tylko teraz.) Agencja tłumaczy z kolei że spróbuje wyjaśnić tę sprawę. Pytałem o konsekwencje tej sytuacji, jednak odpowiedzi nie uzyskałem. Wiem, jedyne, że będę musiał się rozliczyć z podatku za 2016 rok. Ponad to nie wiem jak to się stało, że jest aż 20 solarisów skoro byłem tylko 5tygodni. Zrozumiałbym to gdyby np było 5tygoni i jakaś większa stawka niż moja na wiekówce i ta różnica między kwotą wypłaconą mi na rękę a tą na solarisach wziałby sobie pośrednik. No ale hajs na jarografie za 20 tygodni jest a mnie w Holandii nie było a na pewno nikt w tym czasie nie pracował za mnie...Nie wiem co mam robić. Sytuacja bardzo skomplikowana. Ktoś ma jakieś sugestie?Pozdrawiam. |
|