Wysłany: Pią Wrz 29, 2017 12:25 pm Freelancer czy ZZP
Witam.
Chciałbym otworzyć własną działalność gospodarczą (wytwarzanie mebli). W tym momencie pracuję przez agencję pracy i chciałbym najpierw sprawdzić jak pójdzie własny biznes.
Nie chciałbym rezygnować z dotychczasowej pracy bo nie jestem finansowym samobójcą.
Rozpoczęcie działalności wiązało by się z zakupem sprzętu - bez żadnych kredytów bo mam swoje oszczędności.
I tu moje pytania:
- czy jest w ogóle możliwość aby pracować na pełny etat i prowadzić jednocześnie ZZP (po godzinach)? Jedyny artykuł w którym coś było wspomina że musiałbym pracować np 60% na swoim etacie i 30% w swojej firmie - nie ma takiej opcji.
- w kilku miejscach na temat ZZP przewija się temat iż muszę w roku mieć co najmniej 3 zleceniodawców. A co w przypadku gdy chcę dany produkt zrobić i dopiero go sprzedać (bez żadnego zlecenia)?
- czy w przypadku gdy na początku wygeneruję stratę (zakup sprzętu nie zwróci się od razu) to zostanie mi zwrócony zapłacony w nim BTW?
Jeśli dobrze zrozumiałem informacje zawarte pod poniższym linkiem (przetłumaczyłem sobie to przez google translate - także mogły dziwne rzeczy wyjść)