Pomoc! Problem z biurem/ wypadek przy pracy |
Autor |
Wiadomość |
małame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 12:19 pm Pomoc! Problem z biurem/ wypadek przy pracy
|
|
|
Witam, w czerwcu doznalam wypadku przy pracy od tego czasu jestem na zasilku chorobowym, ktore wyplaca mi biuro. Czy jest mozliwosc abym wrocila do Polski i tam pobierala zasilek? oczywiscie na kontrole lekarskie itp przyjezdzalabym do NL. Mam ciezka sytuacje rodzinna i musze wrocic do kraju... Dodam, ze biuro daje mi mozliwosc wyjazdu, ale tylko w ramach godzin naliczanych jako urlop. POMOCY!!!! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 2:27 pm
|
|
|
małame napisał/a: | jestem na zasilku chorobowym, ktore wyplaca mi biuro |
małame napisał/a: | Dodam, ze biuro daje mi mozliwosc wyjazdu, ale tylko w ramach godzin naliczanych jako urlop. POMOCY!!!! | skoro biuro nie wyraza zgody na zjazd do PL na czas leczenia tylko na urlop niestety bedziesz musiala tu zostac . Zjazd bez ich pozwolenia bedzie skotkowal wstrzymaniem/ew cosnieniciem chorobowego . Uprzedze nastepne pytanie czy to jest zgodne z prawem ? tak to jest jak najbardziej zgodne z prawem |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
małame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 3:01 pm
|
|
|
Ehhh. Tak myślałam niestety😕 wiem, że jeżeli UWV wypłaca zasiłek, łatwiej jest starac sie o powrót do Polski. A z biurem niestety jest jak jest... dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 4:10 pm
|
|
|
małame napisał/a: | wiem, że jeżeli UWV wypłaca zasiłek, łatwiej jest starac sie o powrót do Polski | niestety zaszly zmiany jakis miesiac temu i nawet przez UWV jest teraz ciezko o pozwolenie na leczenie w PL a tym bardziej na powrot do PL . Twoj pracodawca najprawdopodobniej bedzie w wdrazal reintegracje . Re integracja polega miedzy innym na szukaniu ci dopasowanej pracy u nich w zakladzie lub u innego pracodawcy , oczywiscie dana praca ma byc dopasowana do toich mozliwosci . Niestety urzad zaostrzyl plan socialny m.innym plan reintegracyjny i kazdy pracodawca ma obowiazek podjac taki plan , nie zrobia tego moga sie spodziewac bardzo wysokich kar . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
małame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 6:41 pm
|
|
|
No to jestem w kropce... obecnie mam uszczerbek wzroku w jednym oku 75%. Jestem tutaj sama, bez rodziny bez znajomych. W dodatku mama ciezko zachorowała w Polsce. No niestety. Pozostaje mi jakos dogadać sie z biurem moze akurat jakos sie uda. Jestem w stanie przyjeżdżać na kontrole lekarskie itd. Ale biuro nie jest hojne dac pozwolenie na wyjazd. .. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 7:39 pm
|
|
|
małame, To ze twoja mama ciezko zachorowala nie ma nic wspolnego z twoja choroba , pozatym to ty jestes chora i powinnas wykozystac twoje chorobowe na powrot do zdrowia a nie na zajmowanie sie kims chorym .
Druga sprawa reintegracja jest ponownym wsepowaniem/wdrazaniem chorego na rynek pracy po dlugiej chorobie i masz byc gotowa do podjecia pracy ( dopasowanej do twoich mozliwosci ) To ze masz 75% uszczerbu wzroku w jednym oku nie znaczy ze bedziesz miala 100% rete lub jeszcze miesiacami siedziala na chorobowym . Jezeli zostanie uznane ze nie masz szans na poprawe zdrowia zostanie ci przyznana czesciowa renta ( uwiez mi nie wystarczy jej zeby przezyc nawet w PL ) bo tu patrza na to co jeszcze mozesz a nie na to co juz nie mozesz . |
|
|
|
|
małame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 8:02 pm
|
|
|
Ja nie myślę o powrocie na stale, chcę jechać po prostu zobaczyć sie z mama, bo to sa byc moze jej ostatnie dni(ale juz mniejsza o to)
Jezeli chodzi o rentę, to jak sie orientuję musze byc na zwolnieniu chorobowym rok? Czy jak to wyglada? Na początku grudnia mam kolejną kontrol lekarską, poki co zadnej komisji nie mam. W sierpniu mialam komisje, gdzie stwierdzono, ze nie nadaje sie do zadnej pracy. Mam uraz źrenicy, razi mnie światło itp. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 8:51 pm
|
|
|
małame napisał/a: | chcę jechać po prostu zobaczyć sie z mama, bo to sa byc moze jej ostatnie dni | to wez urlop a po urlopie wrocisz .
małame napisał/a: | Jezeli chodzi o rentę, to jak sie orientuję musze byc na zwolnieniu chorobowym rok? | nie nie koniecznie jezeli lekarz orzecze ze poprawa jest nie mozliwa moze byc juz wczesniej komisja i orzeczenie . małame napisał/a: | W sierpniu mialam komisje, gdzie stwierdzono, ze nie nadaje sie do zadnej pracy. Mam uraz źrenicy, razi mnie światło itp. | moze uznano ciebie nie dolna do prcy na dana chwile bo watpie zeby to bylo juz na stale . Moja znajoma ma utrate wzroku w prawym oku 75% a w lewym 50 % tzn widzi tylko 50 % i 25% swiatla /cieni chodzi o lasce dla niewidomych je ma uznany uszczerbek na 35% .
W NL renta jest przyznawana na calkiem innych zasadach jak w PL . Tu patrza na to co mozesz jeszcze robic , do tych mozliwosci szukaja pracy jaka mozesz wykonywac i w jakim wymiaze przy twoim schozeniu i wtedy wyliczaja nile masz utraty dochodow ( nie nie zdrowia ) . a To przeliczaja na % wysokosc renty . Przy twoim schozeniu watpie zeby ci przyznali wiecej jak 35-40% |
|
|
|
|
małame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2017 9:03 pm
|
|
|
Rozumiem, dziękuję serdecznie za odpowiedź. Nie liczę na niewiadomo jaką rente czekam tylko na zakończenie leczenia, aby móc wrócić do Polski. Dziękuję raz jeszcze. Pozdrawiam |
|
|
|
|
xyz123
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 26, 2017 10:45 pm
|
|
|
małame, sprawdź proszę wiadomość prywatną. Przesłałem Ci kilka informacji, które być może pomogą Ci dogadać się z biurem. |
Ostatnio zmieniony przez xyz123 Czw Paź 26, 2017 11:06 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|