NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pogrzeb w Holandii
Autor Wiadomość
Poland
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 31, 2017 6:57 am   Pogrzeb w Holandii

Dzień dobry. Nie wiem w jakim dziale powinienem umieścić swój temat, więc napiszę tutaj. Mam kilka pytań dotyczących pochówku w Holandii, ale może zacznę od początku.

W 2006 roku zginął mój brat w Holandii. W związku z trudną sytuacją finansową moja rodzina nie zdecydowała się na sprowadzenie zwłok i pochówek w Polsce. Brat został pochowany w Holandii. W związku z tym, że zamierzam odwiedzić grób brata skontaktowałem się z odpowiednią gminą w celu zlokalizowania miejsca pochówku. Dowiedziałem się, że w tamtym roku, czyli 10 lat po pogrzebie szczątki mojego brata zostały przeniesione z grobu osobistego z jednej miejscowości do grobu ogólnego w drugiej miejscowości. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy szczątki mojego brata zostały skremowane przed pierwszym pochówkiem w pierwszej miejscowości, przed drugim pochówkiem w drugiej miejscowości, czy nie zostały w ogóle skremowane?

2. Czy przeniesienie po 10 latach szczątków ludzkich z grobu osobistego do grobu ogólnego jest normą w Holandii?

3. Czy szczątki mojego brata zostaną już na stałe w grobie ogólnym na cmentarzu w drugiej miejscowości, czy po jakimś czasie znowu będą gdzieś przeniesione?

4. Jak wyglądają groby ogólne w Holandii? Czy mój brat jest pochowany w konkretnym miejscu, nad którym będę mógł stanąć i położyć kwiaty, czy jest to raczej bliżej nieokreślone miejsce w grobie ogólnym? Znam numer grobu, ale nie wiem czy jest możliwość położenia kwiatów i zapalenia zniczy w odpowiednim miejscu, w tym konkretnym gdzie leży mój brat.

5. Czy możliwa jest ekshumacja i przewiezienie szczątków (prochów) mojego brata do Polski, nawet jeżeli była przeprowadzona kremacja?

6. Czy tylko groby osobiste są po 10 latach opróżniane w celu ponownego pochówku innej osoby, czy dotyczy to również grobów ogólnych?

7. Jeżeli dotyczy to też grobów ogólnych to po jakim czasie i gdzie zostaną ponownie przeniesione szczątki mojego brata?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Będą mi bardzo potrzebne.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Paź 31, 2017 9:14 am   

Poland,
1) to zalezy jak gmina zalatwia takie sprawy i tylko gmina moze ci dac odpowiedz na to ptanie .
2) czasem tak robia jak maja za malo miejsca lub cmentarz jest odnawiany/przenoszony .
3) Jezeli pochowali go w trumnie to jest to normalny grob jak kazdy inny w linku przyklad przyklad grobu
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kerkhof_van_Baarlo.jpg
Jezeli jest zkremowany to sa specjalne sciany na urny , https://www.google.nl/sea...1.0.DgAwh9mljgI
4) odpowiedz wyzej
5-7 ) wszystkiego powinienes dopytac w danej gminie kazda gmina ma swoje male odstepastwa od ustalen ogolnych .

Ale moze znajdzie sie ktos kto przechodzi takie cos i ci da wiecej odpowiedzi .
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Paź 31, 2017 9:16 am, w całości zmieniany 1 raz  

Poland
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 31, 2017 9:58 am   

Bardzo dziękuję. Może jeszcze ktoś coś więcej napisze.

Znalazłem jeszcze coś takiego tylko ciekawi mnie czy to jest prawda:

to co tu umiesciles w tym poscie to spam !!

linki do stron usuniete

na forum nie promujemy i nie reklamujemy innych stron ,blogow i for polskich w holandii
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Paź 31, 2017 12:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu