NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypowiedzenie umów za media lub je przepisanie
Autor Wiadomość
lukasz2004
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lis 02, 2017 3:03 pm   Wypowiedzenie umów za media lub je przepisanie

Witam, jak w temacie opuszczam Holandię na stałe. Wynajmuję mieszkanie od maklera i chciałbym przepisać umowę za mieszkanie i media na drugą osobę jak to wygląda w Holandii czy jest taka możliwość? Media mam w ENECO a internet w TelFort. Kontrakt na wynajem mieszkania jest na mnie i na tą osobę na którą chcemy wszystko przepisać. Proszę o szybką odpowiedź ;) Pozdrawiam

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 6:45 pm   

lukasz2004,

Wystap osobiscie do ENECO i telfort o rozwiazanie kontraktu.

Jesli mialaes kontrakt terminowy na rok/ dwa..to moze byc tak ze zrywajac go narazasz sie na kare.
Nie spotkalam sie z tym by przepisywano kontrakt na inna osobe ...i nie wiem czy jest to normalna praktyka .

Najlepiej jak lokator ,sam wystapi dla siebie o nowy kontrakt , do dostawcy mediow, (przeciez moze nie chciec ani eneco, ani telfort ) a co bedzie w przyszlym roku, po rocznym rozliczeniu za media, kiedy np. okaze sie ,ze bedzie musial doplacac ? co wtedy ,gdzie ciebie znajdzie ? takie sprawy warto od razu uregulowac .Nie zapomnijcie spisac licznikow .

edit,
Kontrakt na mieszkanie powinienes uzgodnic nie tylko z nowa osoba, ale przede wszystkim z wlascicielem /maklerem.
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Czw Lis 02, 2017 11:00 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wychylylybymy
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 13, 2017 2:00 pm   

Czy ktoś orientuje się ile wynosi taka kara? powiedzmy umowa na rok zerwana po 6 miesiącach z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzenia umowy?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Lis 13, 2017 2:30 pm   

to zalezy od twojego dostawcy . Kazdy ma swoj cennik .

wychylylybymy
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 13, 2017 2:53 pm   

O kwotach jakiego rzędu rozmawiamy? 100e - 300e czy % od szacunkowego zużycia? jestem zupełnie nowyw NL a bed musial do wtorku zdecydowac czy podpisc umowe z dostawca.. tzn. czy warto wynajmowac mieszkanie na 6 miesiecy.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Lis 13, 2017 3:00 pm   

okolo 125-150 euro za odbierany srodek enrgi . Czyli jak masz gas i prad zaplacisz 250-300 euro

Odpowiedz do tematu