OC w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
paranoise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 5:30 pm OC w Holandii
|
|
|
Witam.
Mam parę pytań. Przymierzam się do wyjazdu do Holandii samochodem. OC mam opłacone chyba do 10 grudnia.
Czy jeśli teraz wyjadę to ubezpieczenie obejmuje wydarzenia, które mają miejsce w Holandii i w drodze do Holandii?
Jak szybko po przyjeździe muszę zarejestrować samochód na miejscu? Z tego co mi wiadomo, trzeba zapłacić jakiś podatek samochodowy i pewnie też jakąś formę ubezpieczenia.
Jeżeli zamierzam wrócić w przyszłym roku w lutym bądź marcu to jak prędko muszę opłacić ubezpieczenie w Polsce i analogicznie czy holenderskie ubezpieczenie ubezpiecza mi także podróż do Polski?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Czw Lis 02, 2017 7:15 pm
|
|
|
paranoise,
Cytat: | Z tego co mi wiadomo, trzeba zapłacić jakiś podatek samochodowy i pewnie też jakąś formę ubezpieczenia.
|
Nie zaplacic .. TO NIE JEDNORAZOWY PODATEK ! Tylko trzeba oplacac go miesiecznie
Powinienes tez wiedzic ,ze im auto ciezsze, tym podatek wyzszy - podobnie rzecz sie ma z rodzajem silnika jesli ktos ma diesla ,to placi wyzszy podatek ,niz za auto z silnikiem benz .
Zanim przyjedziesz do Holandii swoim autem, przelicz sobie, czy bedzie ci sie nim oplacalo tu jezdzic
paranoise napisał/a: |
Czy jeśli teraz wyjadę to ubezpieczenie obejmuje wydarzenia, które mają miejsce w Holandii i w drodze do Holandii? |
A co masz zapisane w polisie ubezpieczeniowej auta ,ze jak to dziala?
Dla pewnosci zapytaj swojego polskiego ubezpieczyciela .
szukaj tez odpowiedzi w innych tematach w ktorych omawiane jest to na biezaco .tu jeden z nich
http://www.forum.niedziel...p=320009#320009 |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2017 6:00 pm
|
|
|
paranoise napisał/a: | Czy jeśli teraz wyjadę to ubezpieczenie obejmuje wydarzenia, które mają miejsce w Holandii i w drodze do Holandii? |
Jezlei jedziesz tu w celach turystycznych to ubezpieczenie dziala tak samo jak w PL. Jezeli chcesz sie tu zameldowac, to sprawdz umowe, bo moze ubezpieczyciel przygotowal cos na taka ewentualnosc. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
paranoise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2017 8:53 pm
|
|
|
Jakiś link może do tego, jak to przeliczyć i czy od samego przyjazdu jestem zobowiązany go opłacać? Mam Carisme 1.9 z 2001 roku w Dieslu, |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
paranoise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 14, 2017 7:42 pm
|
|
|
Proszę o pomoc bo nie jestem pewien czy wszystko co mi podpowiada Translator Google jest prawdą?
Cytat: | Woont u in Nederland? |
To nie jest pytanie o meldunek, ale ogólnie o zamieszkanie, czyli jeśli przyjeżdżam i pracuję to zawsze zaznaczam - ja?
Wat is de gewichtsklasse van uw personenauto? - rozumiem dopuszczalna masa całkowita samochodu? Więc jeśli mam 1795 kg to wybieram 1751 t/m 1850?
Trochę czytałem w międzyczasie, ale jeśli dobrze zrozumiałem, jeśli wyjadę teraz i nawet od razu się zamelduję, to obowiązek opłacenia podatku samochodowego mam dopiero w szóstym miesiącu pobytu, to jest gdzieś w połowie maja? |
Ostatnio zmieniony przez paranoise Wto Lis 14, 2017 7:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lis 14, 2017 7:56 pm
|
|
|
paranoise napisał/a: | o nie jest pytanie o meldunek, | tak to jest pytanie o meldunek . paranoise napisał/a: | Wat is de gewichtsklasse van uw personenauto? - rozumiem dopuszczalna masa całkowita samochodu? Więc jeśli mam 1795 kg to wybieram 1751 t/m 1850? | tak dobrze rozumiesz . paranoise napisał/a: | Trochę czytałem w międzyczasie, ale jeśli dobrze zrozumiałem, jeśli wyjadę teraz i nawet od razu się zamelduję, to obowiązek opłacenia podatku samochodowego mam dopiero w szóstym miesiącu pobytu, to jest gdzieś w połowie maja? | to zle doczytales obowiazek oplacania podatku drogowego masz juz od pierwszego dnia chyba ze masz zwolnienie z oplat na max 14 dni w doku . W szustym miesiacu pobytu masz obowiazek posiadania meldunku a posiadajac tu mrldunek dluzej jak 6 m-cy masz obowiazek przerejestrowania auta na NL tablice . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Lis 14, 2017 7:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
paranoise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 14, 2017 9:16 pm
|
|
|
Cytat: | to zle doczytales obowiazek oplacania podatku drogowego masz juz od pierwszego dnia chyba ze masz zwolnienie z oplat na max 14 dni w doku . W szustym miesiacu pobytu masz obowiazek posiadania meldunku a posiadajac tu mrldunek dluzej jak 6 m-cy masz obowiazek przerejestrowania auta na NL tablice . |
OK, ale czy muszę już w pierwszych dniach zameldowania zjawić się i zapłacić z góry za kwartał? |
Ostatnio zmieniony przez paranoise Wto Lis 14, 2017 9:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Lis 14, 2017 9:43 pm
|
|
|
paranoise napisał/a: | OK, ale czy muszę już w pierwszych dniach zameldowania zjawić się i zapłacić z góry za kwartał? | najpierw wypelniasz formularz i odsylasz do belastingdienst . Tam jak dobrze pamietam jest mozliwosc podania jak czesto chcesz oplacac podatek rocznie czy kwartalnie . Kiedys nie bylo mozliwosci placenia miesiecznie dla osob niezameldowanych ale czy tak nadal jest nie wiem moze ktos inny sie wypowie na temat tej mozliwosci . Oplaty za podatek drogowy zawsze sa "z gory"czy masz medlunek czy nie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Śro Lis 15, 2017 10:03 am
|
|
|
Już rocznie nie można: LINK
Od 1 stycznia 2016 tylko acceptgiro co 3 miesiące albo miesięcznie inkasem z konta. |
|
|
|
|
paranoise
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 15, 2017 7:17 pm
|
|
|
Miesięcznie dla wszystkich? Pytam, bo nie wiem jak długo zamierzam być w Holandii. No i czy to się tyczy tylko mieszkających w Holandii czy też pracujących w NL, a mieszkających powiedzmy w pobliżu, w północnych Niemczech, albo Belgii też? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Śro Lis 15, 2017 7:59 pm
|
|
|
Jezeli mieszkasz w np niemczech i masz tam meldunek to mozesz sie zaliczac go grensarbeider . Jednak jak i tam nie masz udokumentowanego meldunku bedziesz nadal zmuszony oplacac podatek drogowy w NL . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Lis 15, 2017 7:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|