Przesunięty przez: Panicelinka Nie Gru 17, 2017 2:48 pm |
Pierwsze plany.. A ja zagubiony, jak we śnie |
Autor |
Wiadomość |
Krun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2017 2:27 pm Pierwsze plany.. A ja zagubiony, jak we śnie
|
|
|
Kłaniam się Państwu, bardzo mi miło..
Za niecały miesiąc kończę 24 lata. Chciałbym wreszcie zrealizować coś, o czym marzę już od dawna - wyjazd z Polski. Nie jestem w stanie tutaj zaspokoić swoich potrzeb i spłacać wierzytelności, chciałbym stąd uciec do pięknych Niderlandów, najlepiej do samej stolicy Holandii. Nigdy nawet nie byłem za granicą, a chciałbym wreszcie wyjechać i podjąć pracę, zrestartować swoje życie i je powoli naprawiać. Niestety w Polsce nie będzie to możliwe.
Co prawda interesuje się tym już od lat, ale dopiero teraz tak naprawdę zaczynam o tym poważnie myśleć - jestem w tym temacie bardziej zielony niż Shrek
Chciałbym się dowiedzieć, jak mogę to wszystko na spokojnie zorganizować, problem w tym, że nie mam nawet z kim wyjechać, by było mi raźniej. Kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać, czy jest ktoś o dobrym sercu, kto mógłby mnie poinstruować , jak ruszyć z miejsca i zacząć działać w kierunku wyjazdu i znalezieniu w pracy - super by było w Amsterdamie, zawsze marzyłem, żeby zobaczyć tą stolicę, by zobaczyć kawałek Europy..
Wstyd mi trochę, że zawracam Państwu głowę, ale naprawdę nie mam absolutnie zielonego pojęcia, kogo o to mógłbym spytać, czy po prostu porozmawiać..
Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.
Konrad |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
FijneBuurman
Gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2017 5:13 pm Re: Pierwsze plany.. A ja zagubiony, jak we śnie
|
|
|
Krun napisał/a: | wyjazd z Polski. Nie jestem w stanie tutaj zaspokoić swoich potrzeb i spłacać wierzytelności, chciałbym stąd uciec do pięknych Niderlandów |
mała uwaga. Komornik z Polski bez problemu namierzy Cię i tutaj w Holandii, prędzej czy później. Prywatne firmy windykacyjne już też działają w całej Europie. Uciec to można było jeszcze tak z 10 lat temu, teraz wymiana informacji między państwami UE jest więcej niż dobra i działają europejskie tytuły egzekucyjne. |
|
|
|
|
Krun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2017 5:24 pm
|
|
|
Źle się troszkę wyraziłem - nie chodzi o ucieczkę jako taką, przed odpowiedzialnością, ale wyjazd między innymi właśnie w celu zarobienia pieniędzy na spłatę. I najchętniej na stałe.
Podkreślam jeszcze raz - mi nie chodzi o ukrywanie się, ale o rozpoczęcie choć odrobinę lepszego życia |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2017 5:49 pm
|
|
|
Jak jesteś młody i zielony to wyjedź z jakimś biurem pracy tymczasowej. Wyrobią Ci BSN, konto w banku, ubezpieczenie, jak dobrze trafisz to będziesz miał pracę i mieszkał gdzieś na domku albo bungalu. Po roku zobaczysz jak tu jest i zdecydujesz. |
|
|
|
|
Krun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2017 5:57 pm
|
|
|
Rozumiem, że ma to być polskie biuro. Czy w takim razie jest jakieś godne polecenia? |
|
|
|
|
ewelinahh19
Nieśmiały użytkownik ewelinahh19
|
Wysłany: Nie Gru 17, 2017 6:07 pm
|
|
|
Zrób tak jak pisze Wigru. To namniej ryzykowna, najtańsza i najprostsza opcja zaczynania przygody z Holandią. Wcześniej zacznij od czytania tego forum. Znajdziesz tu informacje o życiu tutaj, o biurach pracy, o wszystkim co dotyczy NL. Marzenia marzeniami ale rzeczywistość w Holandii bywa też ciężka dla niektórych. Z biurem pracy możesz mieć szczęście, mieć pracę codziennie i w miarę dobrze zarabiać, a możesz mieć pecha i pracować 2-3 razy w tygodniu. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|