| Zamknięte bramki na dworcach | 

| Autor | Wiadomość | 

| Crox Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Sob Maj 12, 2018 6:45 pm   Zamknięte bramki na dworcach |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzień dobry! Jako że niedługo wybieram się w podróz do stolicy Holandii, mam pewne zapytanie dotyczące sytuacji na dworcach. Otóż spotkałem się z tym że czasem bramki na nich pozostają zamknięte, i chyba nie można ich aktywować biletem kupionym w automacie - czy może się mylę? Niechciałbym robić z siebie idioty i skakać nad nimi czy czekać na kogoś z chip kartą, mimo że mam kupiony normalny bilet. Wdzięczny byłbym za odpowiedzi, pozdrawiam.
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Panicelinka   MODERATOR
 panicelinka

Pomogła: 36 razy

| 

|  Wysłany: Sob Maj 12, 2018 8:27 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Crox, 
 Z tego co czytam na tej stronie https://www.ns.nl/reisinf...n-paaltjes.html

Pisze ,ze jesli poslugujesz sie biletem zakupionym w automacie, to  bliet ten posiada kod kreskowy
 by przejsc przez bramke, powinienes  poszukac takiej ,przy ktorej widnieje napis/symbol
 ‘Scan ticket’.

Przytrzymaj kwadratowy kod kreskowy pod oswietlonym obszarem ,po prawej stronie.Brama się otworzy.
 Jesli cos pominelam to pewnie ktos dopisze ..Pozdrawiam i najlepszego na holenderskiej ziemi.
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| Crox Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Sob Maj 12, 2018 9:47 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Dziękuję za odpowiedź. Niestety na bilecie z automatu nie ma ŻADNEGO kodu kreskowego, więc jestem w tym samym punkcie. Ktoś coś? |  | 

|   |  | 

|   | 

panicelinka

| 

|  Wysłany: Nie Maj 13, 2018 10:21 am |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Crox napisał/a: |  	  | Niestety na bilecie z automatu nie ma ŻADNEGO kodu kreskowego | 

A kiedy byles ostatnio w Holandii ?  bo tu nie ma 'juz 'normalnych''  biletow .
 W automacie  kupujesz jednorazowa  ''chipkarte'' i to jest  twoj bilet wraz z kodem ,ktorym poslugujesz sie  przy wejsciu na dworzec i "uitchecken" przy wyjsciu z dworca .
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Crox Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Nie Maj 13, 2018 6:32 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Przebywam w Holandii aktualnie. Więc to "trochę"  bez sensu jest że kupując normalny bilet nie można swobodnie korzystać z infrastruktury kolejowej. Ta jednorazowa chip karta jest normalnie dostępna w automacie i kosztuie tyle samo co bilet? Dziękuję za odpowiedzi. |  | 

|   |  | 

|   | 

panicelinka

| 

|  Wysłany: Pon Maj 14, 2018 10:05 am |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Crox napisał/a: |  	  | Więc to "trochę" bez sensu jest że kupując normalny bilet nie można swobodnie korzystać z infrastruktury kolejowej. | 

ale o czym ty mowisz ? nie bardzo rozumiem

Bilet mozna tez  zakupic online, potem go wydrukowac  ,kosztuje wtedy 1 euro mniej w porowaniu do  blietu z automatu .
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Crox Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Pon Maj 14, 2018 10:21 am |   
 |  
               | 
 |  
               |   
 Daję zdjęcie by łatwiej było mnie zrozumieć
  Taki oto bilet wypada mi z automatu i jak widać, żadnych kodów na nim nie ma. Z tyłu jakiś informacje co i jak tylko.  Pisze na nim jednak "Check in and out with every operator", więc teoretycznie dałoby się nim odbijać i wybijać. Nie jeżdżę dużo koleją więc jestem dość zielony w tych tematach. |  
				| Ostatnio zmieniony przez Crox Pon Maj 14, 2018 10:25 am, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|   | 

| agastepa13   Mega gaduła
 Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy

| 

|  Wysłany: Wto Maj 15, 2018 7:06 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Na bilecie nie musi być widać kodu, gdzies ukryty jest. Jak wcześniej napisano,  kupując bilet w automacie,  możesz tym biletem otworzyć bramke. Tylko jesli, jak na zdjęciu masz bilet z arriva, szukasz bramki arriva. Z NS, szukasz NS.
 Na zdjęciu jest zdjęcie bilety z 15-04, więc jego już nieuzyjesz, nawet, aby przejść przez bramke
 |  
				| _________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| LeGolasik   Gaduła nad gadułami :-)
 LeGolasik

| 

|  Wysłany: Pią Maj 18, 2018 8:42 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Ten właśnie bilet to "eenmalige OV chipkaart" czyli wlasnie karta OV jednorazowego użytku. |  
				| _________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę

Kurt Cobain
 |  | 

|   |  | 

|   | 

|  |