road49
Gaduła
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 144 Skąd: Utrecht
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 11:35 am Przepis kulinarny
|
|
|
Cos znacznie lepszego, niz mrozonka kupiona w Albercie Heijnie.Przepis jest oryginalny,przed laty przywieziny z Sycylii i setki razy juz wyprobowany:
"PASTA AL FORNO"
500G MAKARONU muszelki lub innego "grubszego"
500 g miesa mielonego wolowego lub tatara
500G PRZETARTYCH POMIDOROW LUB PUSZKA/SLOIK PRZECIERU POMIDOROWEGO
SLOIK MARCHEWKI Z GROSZKIEM LUB 20 DKG SWIEZEJ MARCHEWKI I OK 10 DKG
MROZONEGO GROSZKU
1 DUZA CEBULA
szklanka czerwonego wina lub wody
3 jajka na twardo pokrojone w plasterki
30 DKG POKROJONEGO ZOLTEGO SERA (NIE PIKANTNEGO)
TOREBECZKA 20G PARMEZANU
BAZYLIA
1/2 zabka czosnku
sol i pieprz
oliwa do smazenia
mieso na malej ilosci oliwy "rozdrobnic" i podsmazyc dodajac sol, pieprz i
czosnek
(potem tez cebulke nie przysmazajac)
przelozyc do garnka dodac pomidory & wino lub wode
poddusic ok 30 minut pod przykryciem na malutkim gazie, najlepiej na
podstawce
dodac lyzke parmezanu, bazylie jezeli trzeba dodac troszke wody
na koniec ugotowana i pokrojona marchewke z groszkiem
ugotowac makaron ale krocej niz normalnie, bo musi on jeszcze "dojsc" w
piecyku
nagrzac piecyk (180st.)
brytwanke posmarowac lekko oliwa, na dno polozyc warstwe sosu
na sos makaron, sos, ser , pare kawalkow jajka i posypac parmezanem
powtarzac warstwy na koniec sos, jaja, ser,parmezan
wstawic do piecyka aby wierzch sie zrumienil
BUON APETITO |
|