Umowa użyczenia auta a płacenie podatku drogowego. |
Autor |
Wiadomość |
Marcziano
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 06, 2020 4:33 pm Umowa użyczenia auta a płacenie podatku drogowego.
|
|
|
Witam!
Czy jeśli poruszam się autem (polskie nr rejestracyjne), którego właścicielem nie jestem - mam jedynie umowę użyczenia auta spisaną w Polsce - to mam obowiązek zarejestrowania tego pojazdu i płacenia podatku?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Sty 06, 2020 5:47 pm
|
|
|
Marcziano,
W Holandii mozesz jezdzic, tak do pierwszej kontroli, potem ,albo kaza ci auto oddac wlascicielowi albo placic podatek .
Podczas pierwszej kontroli drogowej auta, numery tablic zostaja wciagniete do tutejszego systemu ,przy nastepnej kontroli juz nie bedziesz mogl sie tlumaczyc ze auto nie twoje . |
|
|
|
|
Marcziano
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sty 06, 2020 6:59 pm
|
|
|
Ok rozumiem, ale z kolei czy mogę płacić podatek/ zarejestrować pojazd w belastingu nie będąc właścicielem auta?
Dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Sty 06, 2020 7:44 pm
|
|
|
Marcziano napisał/a: | czy mogę płacić podatek/ zarejestrować pojazd w belastingu nie będąc właścicielem auta? | jak najbardziej |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Wto Sty 07, 2020 6:18 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | W Holandii mozesz jezdzic, tak do pierwszej kontroli, potem ,albo kaza ci auto oddac wlascicielowi albo placic podatek .
Podczas pierwszej kontroli drogowej auta, numery tablic zostaja wciagniete do tutejszego systemu ,przy nastepnej kontroli juz nie bedziesz mogl sie tlumaczyc ze auto nie twoje . |
A czy czasmi nie jest tak ze od razu przy pierwszej kontroli , jak sprawdza ze mieszkasz i pracujesz w NL, od razu bedziesz ukarany???
Gdzies tam czytalem ze od kilku lat wzieli sie mocno za to...ale jak mowie nie jestem pewien.. |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
|